"Odepsal jste velký kus země," viní Obama Romneyho

Průzkum univerzity Quinnipiac zveřejněný ve středu dává odstupujícímu demokratickému prezidentovi velmi dobré umístění v tomto státě, kde zatím vede nad Romneym 51:45.

Průzkum univerzity Quinnipiac zveřejněný ve středu dává odstupujícímu demokratickému prezidentovi velmi dobré umístění v tomto státě, kde zatím vede nad Romneym 51:45. Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama obvinil v úterý svého republikánského soupeře Mitta Romneyho, že označením Obamových příznivců za oběti závislé na vládě "odepsal velký kus země". Informovala o tom agentura Reuters.

„Jedna z věcí, kterou jsem se naučil jako prezident, je, že zastupuje celou zemi,“ podotkl Obama v pozdně večerním pořadu televize CBS s moderátorem Davidem Lettermanem.

„Mým očekáváním je, že pokud chcete být prezidentem, máte pracovat pro každého, ne jen pro některé,“ dodal za potlesku diváků ve studiu.

Americký liberální investigativní list Mother Jones zveřejnil na internetu tajně pořízené video zachycující, jak Romney na soukromé večeři s bohatými přispěvateli na svou kampaň hovořil podle všeho ironicky a neuctivě o Obamových voličích.

Romney řekl, že nikdy nezíská hlasy téměř poloviny Američanů, kteří podle něj neplatí daně a budou volit Obamu, ať se stane cokoli. „Je s ním 47 procent lidí, kteří jsou závislí na vládě, kteří si myslí, že jsou oběti, kteří si myslí, že vláda se o ně má postarat, že mají právo na zdravotní péči, na stravu, na bydlení, na všechno. Nikdy je nepřesvědčím, že mají mít osobní odpovědnost a postarat se o svůj život,“ tvrdil republikánský kandidát.

Obama, který jako prezidentský kandidát v roce 2008 udělal vážné faux pas, když prohlásil, že bělošští voliči na venkově se upínají ke svým zbraním nebo k náboženství, podle Reuters v úterý dal najevo přesvědčení, že by i Romney nyní měl přiznat, že chyboval.

„Když kandidujete na prezidenta, jste po celou dobu pod mikroskopem. Všichni dělají chyby. Ohledně toho incidentu v roce 2008 jsme okamžitě řekl: 'Lituji toho',“ řekl Obama.

„Myslím si, že to, o čem lidé chtějí být ujištěni, je, že neodepisujete velký kus země,“ dodal.