Odpůrci nezávislosti vyhráli, Skotsko zůstane v Británii

Skotové mají za sebou bouřlivou noc. Většina voličů ale nezávislost nakonec odmítla

Skotové mají za sebou bouřlivou noc. Většina voličů ale nezávislost nakonec odmítla Zdroj: CTK

Skotové mají za sebou bouřlivou noc. Většina voličů ale nezávislost nakonec odmítla
Skotové mají za sebou bouřlivou noc. Většina voličů ale nezávislost nakonec odmítla
Šéf skotských unionistů Alistair Darling má důvod k radosti. Skotové nezávislost odmítli
Skotové mají za sebou bouřlivou noc. Většina voličů ale nezávislost nakonec odmítla
Skotové mají za sebou bouřlivou noc. Většina voličů ale nezávislost nakonec odmítla
27
Fotogalerie
Londýn si může oddechnout, Británie i po čtvrtečním referendu ve Skotsku zůstane jednotná. Skotové ve čtvrtečním referendu jasně odmítli perspektivu nezávislosti své země. Spolu s dnešním ohlášením výsledků hlasování ale zároveň připomínají Londýnu velkorysé nabídky reforem, jež britská vláda slíbila Skotsku v případě zachování jednoty Británie.

Voliči odpovídali na otázku „Mělo by Skotsko být nezávislou zemí?“ a rozdíl mezi „ano“ a „ne“ přesáhl nečekaných deset procentních bodů. Ostrovní monarchie si hlasitě vydechla. Ozývají se komentáře, že Skotové hlasovali spíše rozumem než srdcem a že strach z neznámého převážil nad národní hrdostí. Samostatnost měla většinovou podporu jen ve čtyřech z 32 volebních okrsků.

Rekordní zájem voličů

Podle konečných oficiálních výsledků hlasovalo proti samostatnosti 55,3 procenta skotských voličů a pro 44,7 procenta. Účast v referendu dosáhla rekordních 84,59 procenta, což potvrzuje mimořádný zájem Skotů o hlasování. Pro jednotnou Británii nakonec bylo podle konečných výsledků 2 001 926 voličů a proti 1 617 989.

Neúspěch stoupenců nezávislosti uznal skotský první ministr a šéf Skotské národní strany Alex Salmond. „Přijímám rozhodnutí lidu a vyzývám Skotsko, aby přijalo demokratický verdikt skotského lidu,“ uvedl a vyzval Skoty k jednotě. Zároveň zdůraznil, že dodrží slib „respektovat výsledek a pracovat pro blaho Skotska a Spojeného království“. Podle něj bylo referendum a vysoká účast „triumfem demokratického procesu“.

Výsledek hlasování uchránil Británii před ztrátou nemalé části jejího území. Londýn nepřijde o ropná ložiska na severu a nebude muset hledat nové základny pro své jaderné zbraně, rozmístěné nyní právě ve Skotsku. Odvrácena je i hrozba ztráty vlivu v mezinárodních institucích, zejména v Evropské unii. Británie se zřejmě vyhne období finanční nestability, kterou mnozí v případě rozpadu očekávali.

„Nacionalisté si sice ještě lížou bolestivé rány, zároveň ale už našli způsob, jak získat i přes porážku jistou satisfakci,“ napsal německý list Die Welt. Pozornost se tak teď zaměří na splnění slibu předání dalších pravomocí skotskému parlamentu v Edinburghu, které Skotům přislíbily tři hlavní britské politické strany. Do ledna má být připraven návrh zákona o předávání nových pravomocí, hlasovat o něm však bude až nový parlament, který vzejde z voleb v květnu příštího roku.

Ústupky Londýna mohou vést k podobným požadavkům i ve Walesu a v Ulsteru a také ke snahám o více pravomocí pro Anglii. Premiér David Cameron dnes potvrdil, že jim hodlá vyjít vstříc. „Stejně jako Skotové budou hlasovat ve svém skotském parlamentu o daních, výdajích a sociálním zabezpečení, tak by o těchto záležitostech měly být s to hlasovat i Anglie, Wales a Severní Irsko,“ prohlásil.

Výsledek referenda uklidnil finanční trhy a uvolnil politické napětí v Evropě. Během kampaně se ve Skotsku objevovaly i korsické, baskické, katalánské nebo sardinské prapory, což posilovalo obavy z šíření nacionalistických nálad i na kontinentu.

K referendu by se měla odpoledne vyjádřit také královna Alžběta II. v písemném prohlášení s cílem zklidnit a smířit oba tábory.

Výsledek referenda posílí Evropu, tvrdí Sobotka
Jednota je důležitá, hlavně nyní, kdy Evropa čelí zásadním bezpečnostně-politickým výzvám, míní o skotském referendu české ministerstvo zahraničí. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je výsledek skotského hlasování impulsem pro posílení Evropy.

Libra v reakci na výsledky posílila
Na vítězství zástánců unie ihned zareagovala libra. Britská měna po vyhlášení předběžných výsledků vzrostla oproti dolaru o 0,6 procenta na 1,65 dolaru. Libra ale posílila i k dalším patnácti měnám. Libra ale byla silnější i k dalším patnácti měnám. K euru vzrostla o 0,5 procenta na 1,2757 eur, což je nejvíce za poslední měsíc. Naopak poklesy výnosy ze státních dluhopisů na deset let.

„Lépe společně“ podporoval Jagger či Rowlingová

Hlavní iniciativu proti nezávislosti Skotska na Británii „Lépe společně“ vedl britský labouristický politik Alistair Darling (60). Sdružily se v ní strany, organizace i jednotlivci, kteří hlásali „ne“ skotské nezávislosti. Iniciativa vznikla v červnu 2012 s podporou tří hlavních prounionistických stran ve Skotsku, Labouristické strany, Konzervativní strany a Liberálních demokratů.

Podporu získala například u rockera Micka Jaggera nebo vědce Stephena Hawkinga, zhruba další dvě stovky veřejných osobností svým podpisem podpořily výzvu k zachování jednoty Spojeného království.

Výzvu, otevřený dopis Let's Stay Together (Zůstaňme spolu), jež Skoty nabádala, aby hlasovali pro setrvání v unii s Velkou Británií, na internetu podepsalo přes 70 tisíc lidí. Britská spisovatelka Joanne Rowlingová navíc přispěla na kampaň jedním milionem liber (zhruba 34 milionů korun).

Historie skotského úsilí o nezávislost
843 - Kenneth Mac Alpin sjednotil Skotské království a podle legendy se stal prvním skotským králem Kennethem I. Založil dynastii vládců, kteří vládli Skotsku po velkou část středověku.

1296 - Anglický král Eduard ovládl Skotské království, v bitvě u Dunbaru v dubnu toho roku porazil Skoty a v červnu přinutil abdikovat krále Jana I. Skotského, který odmítl podpořil jeho vojenskou akci ve Francii. Tím začala první válka o skotskou nezávislost.

1297 - Skotský národní hrdina William Wallace porazil Angličany v bitvě u Stirling Bridge (v roce 1305 byl Wallace zadržen poblíž Glasgow, mučen a poté popraven).

24. června 1314 - V takzvané bitvě u Bannockburnu další skotský hrdina, lord z Carricku známý jako Robert Bruce či král Robert I. Skotský, porazil početnější vojska anglického krále Eduarda II. A rozhodl tak de facto výsledek první skotské války za nezávislost.

1328 - Eduard III. podepsal mírovou dohodu a formálně tak uznal nezávislost Skotska.

9. září 1513 - Jakub IV. Skotský zahynul v bitvě u Floddenu a Skotové byli drtivě poraženi Angličany.

24. března 1603 - Po smrti poslední anglické panovnice z rodu Tudorovců královny Alžběty I. se panovníkem Anglie stal její prasynovec skotský král Jakub VI. Stuart, který v Anglii vládl pod jménem Jakub I. Vznikla takzvaná Unie korun; země měly jednoho panovníka, ale vlastní parlamenty. Díky tomuto aktu ustaly dlouholeté spory o hranice mezi Anglií a Skotskem a obě země si ponechaly své zákony a samostatnou církev.

29. dubna 1707 - Přijetím zákona o Unii Skotsko dobrovolně rozpustilo sněm a své poslance vyslalo do westminsterského parlamentu, jakmile získalo záruky autonomie skotského právního systému a presbyteriánské církve. Spojené království Anglie a Skotska přijalo označení Velká Británie.

1746 - Malá skupinka povstalců se pokusila znovu nastolit linii Stuartovců v bitvě u Cullodenu. Po jejich neúspěšném pokusu byli Skotové na několik desetiletí připraveni o právo nosit tradiční kilt rodinných klanů.

1979 - Referendum o autonomii Skotska skončilo nezdarem.

11. září 1997 - Referendum o vytvoření samostatného skotského parlamentu dopadlo úspěšně a vznikl autonomní skotský parlament, který začal pracovat 1. července 1999.

2007 - V parlamentních volbách zvítězila Skotská národní strana a vytvořila menšinovou vládu.

2011 - Volby opět vyhrála Skotská národní strana a slíbila uspořádat referendum o nezávislosti.

Paul Millar: Skoti jsou v podstatě britští Slováci

Skotsko před referendem: V ulicích vítězí separatisté