ODS lobbuje v Bruselu za německou Alternativu

Jan Zahradil

Jan Zahradil Zdroj: CTK

Alternativa pro Německo, která v nedávných evropských volbách získala sedm mandátů, měla skupině eurokonzervativců, kam patří i ODS, přinést peníze a větší vliv v Evropském parlamentu. Místo toho ale způsobila roztržku klubu.

Přijetí Alternativy, která požaduje rozdělení eurozóny, se zaseklo na odporu části britských konzervativců. Důvodem je postoj německé kancléřky Angely Merkelové a její CDU, která si nepřeje, aby Alternativa na bruselské půdě vytvářela silnou protiváhu německé vládní straně.

Což také dala najevo britskému premiérovi Davidu Cameronovi, který torye vede a potřebuje podporu Merkelové na evropské půdě. Svou roli hrají i historické souvislosti. Toryové CDU „podrazili“ již v roce 2009, kdy vystoupili ze sdružení eurolidovců a společně s ODS si založili vlastní parlamentní klub eurokonzervativců ECR.

Hra o třetí místo

Kauza Alternativy pro Německo má i silnou českou stopu. Za její přijetí do klubu lobbuje ODS, která je přesvědčena, že by šlo o významnou vzpruhu. „Pokud jde o finanční otázky a euro, posílilo by to postavení a know-how evropských konzervativců,“ řekl serveru EUobserver Jan Zahradil, který je místopředsedou ECR.

Definitivně se o osudu německé posily má rozhodnout příští týden. Pokud se Brity nakonec podaří zlomit a Alternativa do společného klubu vstoupí, stane se ECR podle všeho po eurolidovcích a evropských socialistech třetí nejsilnější formací v Evropském parlamentu. Politické kluby mají přitom na práci sněmovny zásadní vliv. Mimo jiné rozhodují o agendě europarlamentu i o tom, jaké legislativní návrhy si kdo vezme na starosti jako zpravodaj.