Ohavný čin, sionistická vražda, komentuje Teherán atentát na jaderného fyzika

Íránská jaderná elektrárna Búšehr

Íránská jaderná elektrárna Búšehr

V atmosféře rostoucích obav z íránského jaderného programu včera Teherán oznámil, že jeden z jaderných vědců pracujících v atomovém výzkumu v Natanzu byl „zavražděn“. Írán z atentátu okamžitě obvinil Izrael, neboť prý nese znaky podobných útoků na vědce pracující na jaderném programu z minulých let.

Obětí je podle tiskové agentury Fars 32letý učitel Teheránské univerzity Mostafa Ahmadi-Roshan. Vědec dohlížel na jedno oddělení v zařízení na obohacování uranu v jaderném centru v íránském Natanzu. Právě zde Írán vyvíjí jadernou bombu, obává se Západ. Teherán to odmítá a tvrdí, že chce z jádra vyrábět pouze energii pro své obyvatele.

Svědci atentátu uvedli, že viděli dva lidi na motocyklu, jak bombu připevnili na automobil. Kromě osoby ve voze byl usmrcen také jeden chodec. Ve vozidle byla podle svědků těžce zraněna další osoba.

„Byla to magnetická bomba, stejná jako ty, které se už dříve používaly pro vraždění vědců, a je to práce Sionistů,“ uvedl podle íránské polostátní agentury Fars náměstek primátora Teheránu Safarali Baratloo.

Dva bombové útoky za denního světla v listopadu 2010 během téhož dne usmrtily jednoho jaderného vědce a druhého zranily. Írán tehdy obvinil z útoků izraelské, britské a americké tajné služby.

Také podle Theodore Karasika, bezpečnostního experta z Blízkovýchodního institutu v Dubaji, atentát zapadá do mozaiky západních akcí z posledních dvou let, které se snaží íránský výzkum zpomalit. Součástí těchto aktivit bylo i vypuštění počítačového viru Stuxnet, řekl Karasik deníku New York Times.

„Ohavné činy USA a zločinného sionistického režimu nás nesvedou z naší velké cesty,“ komentovala útok íránská státní Organizace pro atomovou energii.

Záhadné útoky od roku 2009
červen 2009: Shamram Amiri tvrdí, že byl unesen během pouti do Saúdské Arábie a převezen do USA. Tam mu prý nabídli 50 milionů dolarů, když zůstane v USA a bude „šířit lži“ o íránském jaderném programu. Předtím Amiri pracoval v íránských Revolučních gardách. Amiri se vrátil do Íránu v červenci 2010.

leden 2010: Vědec Massoud Ali-Mohammadi byl zabit dálkově ovládanou bombou v Teheránu. Opozice tvrdí, že Mousavi byl odpůrcem návratu prezidenta Ahmedínežáda k moci ve volbách roku 2009.

listopad 2010: Dvě výbušniny připevněné k automobilům usmrtily íránského jaderného vědce Majida Shahriyariho a jeho manželku. Druhý výbuch zranil Fereydouna Abbasiho, jaderného fyzika a vedoucího oboru fyziky na Univerzitě Imáma Hosseiniho.

červenec 2011: Byl zastřelen fyzik Darioush Rezai. Nezabýval se však jaderným výzkumem.