Ohňostroj zapálil chrám v Indii, jde o jeden z nejtragičtějších požárů Asie

Vyhořelý chrám Puttingal na jihu Indie

Vyhořelý chrám Puttingal na jihu Indie Zdroj: ctk/AP

Požár chrámu ve městě Kollam v jihoindickém státě Kérala
Požár chrámu ve městě Kollam v jihoindickém státě Kérala
Požár chrámu ve městě Kollam v jihoindickém státě Kérala
Vyhořelý chrám Puttingal na jihu Indie
Vyhořelý chrám Puttingal na jihu Indie
6
Fotogalerie
Nejméně 107 lidí zahynulo a dalších několik set bylo zraněno při požáru v hinduistickém chrámu v jihoindickém státě Kérala. Vyplývá to z nové bilance, kterou zveřejnil list The Indian Express. Příčinou neštěstí byl údajně nezvládnutý ohňostroj. Jde o jeden z nejtragičtějších požárů v Indii, na místo neštěstí dorazil předseda vlády Naréndra Módí.

Policie uvedla, že kolem 03:30 místního času (o půlnoci SELČ) se od chrámu ve vesnici Paravúr ozvala mohutná exploze a následně komplex zachvátily plameny, které v něm uvěznily mnoho věřících. Paravúr leží asi 60 kilometrů od kéralského střediska Tiruvanantapuramu.

Počet obětí může být ještě vyšší, protože mnoho z více než 300 zraněných má vážné popáleniny. Premiér Módí navštívil zraněné v nemocnicích a dorazil na místo katastrofy, kterou označil za „srdcervoucí a nevýslovně šokující“. Do svého letadla vzal také skupinu lékařů včetně odborníků na popáleniny, kteří budou pomáhat zraněným.

Kéralské úřady oznámily, že rodiny obětí dostanou odškodné milion rupií (355 tisíc korun) a rodiny zraněných 200 tisíc rupií (71 tisíc korun). Vedení státu Kérala nařídilo tragédii vyšetřit. Policie chce zahájit řízení i proti členům vedení chrámu, o nichž se ale zatím nic neví, protože nebylo možné se jim dovolat.

V chrámu se zrovna slavil svátek. Jiskry, které odlétávaly od slavnostního ohňostroje, zažehly petardy uskladněné v blízkosti církevní stavby, sdělila policie. Na místě bylo v tu dobu až 10 tisíc lidí.

Nemocnice přijaly pacienty s těžkými popáleninami. Podle prvních zpráv se ohňostroj konal u chrámu bez povolení úřadů, ale podle místních lidí, které citoval tisk, večer před zahájením ohňostroje byl zákaz zrušen. Ohňostroj trval asi čtyři hodiny a až těsně před jeho zakončením se ozval výbuch.

Mnoho těl je podle policie ohořelých k nepoznání a oběti budou muset být identifikovány pomocí DNA. Výbuch vyvolal tlakovou vlnu, která byla znát až ve vzdálenosti jednoho kilometru. „Vzduchem létaly kusy betonu, několik jich dopadlo na náš dvůr,“ řekl podle médií jeden z občanů.

Chrám každoročně pořádá soutěž o nejlepší ohňostroj v době oslav hinduistického Nového roku. Podle listu The Hindu sice platí státní zákaz pyrotechnických akcí v chrámech, ale přesto se konají na základě dočasných povolení. Tato krátkodobá povolení se vydávají právě v dobách náboženských svátků.

Vyhořelý chrám Puttingal leží na jihu Indie:

Přehled nejtragičtějších požárů v Asii za posledních 10 let
11. září 2012 - Nejhorší průmyslový požár v pákistánských dějinách si v textilní továrně v přístavním městě Karáčí vyžádal nejméně 289 obětí.

3. června 2010 - Obětí požáru bytového komplexu v bangladéšské Dháce se stalo nejméně 126 osob. Příčinou byl výbuch elektrického transformátoru.

3. června 2013 - Při požáru podniku na zpracování drůbeže nedaleko města Čchang-čchun zahynulo na 120 lidí, dalších zhruba 60 bylo zraněno.

24. listopadu 2012 - Nejméně 117 mrtvých si vyžádal požár, který vypukl v devítipodlažním textilním závodě na předměstí bangladéšské metropole Dháky.

10. dubna 2016 - Nejméně 107 lidí zahynulo a dalších asi 350 utrpělo zranění při požáru v hinduistickém chrámu v jihoindickém státě Kérala. Příčinou neštěstí byl údajně nezvládnutý ohňostroj.

10. dubna 2006 - Až 100 mrtvých si vyžádal požár pavilonu na výstavě spotřební elektroniky ve městě Mírut v severní Indii. Příčinou byla závada na elektroinstalaci.

9. prosince 2011 - Nejméně 92 lidí zahynulo při požáru v nemocnici v indické Kalkatě. Několik představitelů nemocnice bylo obviněno ze zabití, neboť v nemocnici byly porušeny bezpečnostní předpisy.

13. května 2015 - Požár zachvátil výrobnu obuvi Kentex ve filipínském městě Valenzuela, zemřelo 74 lidí. Oheň způsobily jiskry ze sváření, které zažehly uskladněné chemikálie.

1. ledna 2009 - Silvestrovský požár v nočním klubu Santika Club v Bangkoku si vyžádal 66 obětí. Jeho příčinu se nepodařilo odhalit.

15. listopadu 2010 - Nejméně 58 lidí zahynulo při požáru, který zachvátil osmadvacetipatrovou budovu v centru Šanghaje. Příčinou tragédie zřejmě byly svářečské práce.

Více o nedávných požárech ve světě: