Olympijská kandidatura Říma se prodražuje o 16 milionů dolarů

Řím, ilustrační foto

Řím, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Pořadatel olympijských her v roce 2024 se bude volit už příští rok v září, proto jsou přípravy kandidatur v plném proudu. Šéf římské kandidatury, jímž je někdejší předseda představenstva Ferrari a Fiatu Luca di Montezemolo, oznámil, že navýší rozpočet na přípravu kandidatury hned o 150 procent. Původně měla římská olympijská kandidatura stát 11 milionů dolarů, nový plán počítá s útratou téměř 27 milionů dolarů.

Luca di Montezemolo uvedl, že pět a půl milionů dolarů získá ze soukromých zdrojů, zbytek bude financován ze zdrojů veřejných, jako je vláda či olympijský výbor. I přes značné navýšení rozpočtu je však římská kandidatura stále levnější než kandidatury soupeřících měst. Los Angeles plánuje utratit 35 milionů dolarů, Paříž dokonce 65 milionů.

Více než Řím podle oficiálních údajů utratí i Budapešť, která koncem roku taktéž oznámila navýšení rozpočtu, a to ze 35 milionů na 52 milionů dolarů. Šéf římské kandidatury rovněž rozčeřil vody prohlášením, že nepovažuje za nutné uspořádat referendum, které by ukázalo, zda obyvatelé Říma či Itálie s pořádáním her souhlasí.

Olympijská iniciativa je totiž značně kritizována. Mezi největší kritiky patří malá levicová Radikální strana, která již založila internetovou petici. Jejím cílem je, aby o kandidatuře města rozhodlo referendum.

Povinné referendum?

Kromě šéfa kandidatury patří mezi kritiky referenda i prezident italského olympijského výboru Giovanni Malago. Ten prohlásil, že neexistuje povinnost pro uspořádání referenda, jako tomu bylo v Německu. Malago tak poukázal na fakt, že Hamburk se vzdal kandidatury na olympijské hry poté, co kandidaturu v referendu odmítli obyvatelé.

Hlavním důvodem byla především obava obyvatel z terorismu a také současné velké korupční skandály ve sportovních organizacích – fotbalové federaci FIFA a atletické IAAF.

Kandidaturu nakonec stáhl také Boston. Ten pro změnu z finančních důvodů. Starosta města odmítl podepsat potřebné finanční záruky. Olympiádu ve městě by povolil jen tehdy, pokud by veškeré financování obstaraly soukromé zdroje. Podobné problémy jako Řím řeší i Budapešť. Také v Maďarsku vznikla petice, která požaduje ve věci kandidatury uspořádat referendum.