ONLINE: Rada bezpečnosti OSN zamítla ruský návrh rezoluce odsuzující útok na Sýrii

Zástupce Francie Francois Delattre na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN

Zástupce Francie Francois Delattre na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN Zdroj: Reuters

Ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja na zasedání Rady bezpečnosti OSN
Čínský velvyslanec Ma Zhaoxu na zasedání Rady bezpečnosti OSN
Velvyslankyně Británie Karen Piercová hovoří s velvyslancem Ruska Vasilijem Něbenzij (vlevo) a jeho zástupcem Vladimirem Safronkovem před mimořádným zasedáním Rady bezpečnosti OSN
Generální tajemník OSN António Guterres (vpravo) na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN
Američané, Britové a Francouzi provedli koordinovaný úder na Sýrii (14. 4. 2018)
13
Fotogalerie

Severoatlantická aliance vyjádřila podporu dnešnímu vojenskému zásahu Spojených států, Francie a Británie proti Sýrii. Intervence povede ke snížení kapacity syrského vládnoucího režimu vést chemické útoky proti svému lidu, oznámil ve svém prohlášení generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Česká diplomacie vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. „Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný. Z prvních informací vyplývá, že byl veden přesně a zasažena byla taková zařízení, která slouží k výrobě či přechovávání chemických zbraní,“ uvedl český premiér Andrej Babiš. Rusko útok důrazně odsoudilo a požádalo o svolání mimořádné schůze Rady bezpečnosti OSN. Ta však zamítla ruský návrh rezoluce odsuzující útoky.

Americký prezident Donald Trump o probíhajícím útoku na Sýrii informoval v přímém přenosu. Uvedl, že se k USA připojily i Francie a Británie. Vojenskou akci tří zemí označil za boj proti barbarství. "Nejsou to činy jednoho člověka. Jsou to místo toho zločiny jednoho monstra," prohlásil Trump. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí krátce před tím uvedla, že USA mají důkaz o tom, že Asadovy síly použily minulý týden při útoku na syrské město Dúmá chemické zbraně.

Americký ministr obrany James Mattis oznámil, že zásah proti Sýrii byl tvrdší než ten z roku 2017. Odpálen byl podle něj oproti loňsku zhruba dvojnásobek střel. V roce 2017 vystřelily americké vojenské lodě 59 raket. Mattis zdůraznil, že útok byl namířen proti syrskému režimu. Šlo o jednorázovou akci, jejímž cílem bylo vyslat Asadovi tvrdý vzkaz.

Online přenos

Online přenos

14. dubna 2018 · 23:40

Vážení čtenáři, 

s online přenosem pro dnešní den končíme, děkujeme Vám za pozornost. 

 

Redakce E15.cz

14. dubna 2018 · 22:50

Pentagon údery hodnotí jako tvrdou ránu syrskému chemickému vojenskému programu. Vypáleno bylo 105 střel a tři vybrané cíle byly zničeny. Podle Pentagonu ruská protivzdušná obrana nezasáhla. Syrská sice ano, ale nebyla účinná. Pentagon ani Moskva nemají informace o případných obětech.

14. dubna 2018 · 22:00

Sobotní online přenos končí, děkujeme za pozornost. 

14. dubna 2018 · 22:00

Proti spojeneckému úderu na Sýrii se v Aténách konala demonstrace

Až 7000 lidí se v Aténách zúčastnilo protestu proti nočnímu spojeneckému úderu na Sýrii. Podle agentury AP to oznámila řecká policie.

Protest na aténském náměstí Syntagma svolali komunisté. Demonstranti se poté za vykřikování protiamerických hesel vydali k ambasádě USA, před kterou na chodník napsali červenou barvou, že Američané jsou vrazi. Několik protestujících se pokusilo proniknout do areálu velvyslanectví, což se jim ale nepodařilo.

14. dubna 2018 · 20:09

Zasažené výzkumné centrum v Sýrii

Záběry se zasaženého výzkumného centra v Sýrii
Záběry se zasaženého výzkumného centra v Sýrii
Záběry se zasaženého výzkumného centra v Sýrii
Záběry se zasaženého výzkumného centra v Sýrii
14. dubna 2018 · 20:08

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v rozhovoru poskytnutém listu Kommersant řekl, že Rusko je v kontaktu se Spojenými státy i dalšími zeměmi, které se podílely na raketovém útoku proti cílům v Sýrii. Moskva má podle něj zájem na spolupráci s Washingtonem při řešení syrské krize.

14. dubna 2018 · 19:46

Rada bezpečnosti OSN zamítla rezoluci odsuzující noční údery na Sýrii. Navrhovatelem textu bylo Rusko, na jehož žádost se dnes rada mimořádně sešla.

14. dubna 2018 · 18:42

Všechny země Severoatlantické aliance daly dnes najevo plnou podporu noční operaci USA, Francie a Británie, která výrazným způsobem snížila možnosti Sýrie opět použít chemické zbraně proti civilnímu obyvatelstvu. Novinářům to po odpoledním jednání velvyslanců zemí NATO řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

"Tři země, které akci provedly, nás informovaly, že ji pokládají ze velmi úspěšnou," uvedl Stoltenberg. Akce, při níž tři země zaútočily na cíle nedaleko Damašku a Homsu, byla podle jeho názoru cílená a přiměřená a zaměřená na zařízení související s chemickými zbraněmi.

Americká velvyslankyně při NATO Kay Bailey Hutchinsonová podporu ostatních spojeneckých zemí uvítala.

14. dubna 2018 · 17:49

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová řekla, že údery byly velmi přesně naplánovány tak, aby se na minimum omezilo nebezpečí civilních obětí. Podle ní byly údery odůvodnitelné a USA budou nadále pronásledovat kohokoli, kdo použije chemické zbraně.

Rusko dnes v radě nechalo kolovat návrh rezoluce, která odsuzuje "agresi proti Syrské arabské republice ze strany USA a jejich spojenců jako porušení mezinárodního práva a Charty OSN". Moskva si přeje, aby se o rezoluci hlasovalo. Pro přijetí je zapotřebí nejméně devět z 15 hlasů v radě a vetovat nesmí ani jeden z pěti stálých členů rady, z nichž tři - USA, Británie a Francie - jsou země, které na Sýrii zaútočily.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v rozhovoru poskytnutém listu Kommersant řekl, že Rusko je v kontaktu se Spojenými státy i dalšími zeměmi, které se podílely na raketovém útoku proti cílům v Sýrii. Moskva má podle něj zájem na spolupráci s Washingtonem při řešení syrské krize.

14. dubna 2018 · 17:24

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval všechny členy RB OSN, aby se vyvarovali vyhrocování situace v Sýrii. Útok v Dúmě by měla vyšetřit OSN.

14. dubna 2018 · 17:00

14. dubna 2018 · 16:53

Rusko zahájilo dezinformační kampaň

Mluvčí Pentagonu Dana Whiteová řekla, že smyslem akce bylo odradit syrský režim od dalších chemických útoků. Ujistila ale také, že útoky "neznamenají změnu dosavadní americké politiky a nejsou ani pokusem sesadit syrský režim". "Nechceme zasahovat do syrského konfliktu, ale nemůžeme dovolit takové porušení mezinárodního práva. S úspěchem jsme zasáhli všechny cíle," řekla Whiteová. Zda údery odradí syrský režim od dalšího použití chemických zbraní, se podle ní teprve ukáže. Údery mluvčí hodnotila jako "velmi úspěšné".

Whiteová také řekla, že Rusko už o útocích zahájilo desinformační kampaň. V minulých 24 hodinách bylo zaznamenáno o 2000 procent víc provokačních příspěvků šířených na internetu takzvanými trolly, tedy skupinou lidí, kteří pomocí falešných profilů a šíření nepravdivých informací ovlivňují mínění majitelů facebookových účtů.


14. dubna 2018 · 15:50

Sýrie má podle Pentagonu víc chemických vojenských provozů, než byly tři cíle zasažené při útoku. Zůstala část infrastruktury, ale škody jsou značné.

14. dubna 2018 · 15:34

Ruský protivzdušný obranný systém nebyl při nočních útocích v Sýrii podle Pentagonu použit. Syrská obrana nebyla úspěšná, syrská armáda má ztráty.

14. dubna 2018 · 14:55

Útok byl podle Trumpa bezchybný


14. dubna 2018 · 14:12

Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN k situaci v Sýrii se na žádost Ruska uskuteční v 17:00 SELČ, řekly diplomatické zdroje agentuře Reuters.

14. dubna 2018 · 13:45

Generál Sergej Rudskoj z ruského generálního štábu dnes uvedl, že Moskva uvažuje o tom, že by Sýrii "a dalším zemím" dodala protiletadlové rakety S-300. Rusko před několika lety odmítlo Sýrii tento protiletadlový systém dodat "vzhledem k naléhavé žádosti některých našich západních partnerů".

Sýrie v současnosti disponuje protiletadlovým systémem, který z větší části spoléhá na rakety vyrobené v Sovětském svazu. Podle Rudského zachytil 71 ze 103 raket vypálených během noci na dnešek Američany, Brity a Francouzi.

14. dubna 2018 · 12:55

Podle Hamáčka (ČSSD) je chemický útok v Sýrii odsouzeníhodný, odpovědí ale není ukázka síly bez mandátu OSN. To řešení syrského konfliktu prý oddálí.

14. dubna 2018 · 12:50

Čína k situaci v Sýrii

"Neustále odmítáme užití síly v mezinárodních vztazích," uvedla mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing. "Vyzýváme dotčené strany, aby se vrátily do rámce mezinárodního práva," dodala s tím, že dnešní akce obešla Radu bezpečnosti OSN. Čína podle mluvčí věří, že "politické řešení je jediným možným řešením syrské krize".

Čínské ministerstvo zahraničí rovněž vyzvalo k úplnému, spravedlivému a objektivnímu vyšetření údajného užití chemických zbraní v syrské povstalecké enklávě Dúmá. Podle USA, Francie a Británie je nepochybné, že za chemický útok na své občany je zodpovědný režim prezidenta Bašára Asada.

14. dubna 2018 · 12:11

Shrnutí novinářky Terezy Spencerové


14. dubna 2018 · 12:09

Česko o útoku vědělo

Stropnický řekl, že americká strana Česko o útoku informovala, neupřesnil, zda se to stalo ještě před zásahem, nebo až v jeho průběhu. Podle informací, které má od USA, byl zásah veden zhruba s dvojnásobnou silou proti loňskému náletu, který Američané vedli v souvislosti s předchozím chemickým útokem v Sýrii. Nyní tak bylo použito kolem 130 raket. Nynější útok by měl být podle informací Stropnického jednorázový.

14. dubna 2018 · 12:06

Škoda způsobená nočním bombardováním na výzkumném centru v Damašku

14. dubna 2018 · 12:04
14. dubna 2018 · 12:02

Čína je pro politické řešení konfliktu

Politické řešení je jediným způsobem, jak vyřešit krizi v Sýrii,uvedla čínská diplomacie. Vyzvala k mezinárodnímu vyšetření údajného chemického útoku.


14. dubna 2018 · 11:57

Podle Bartoše (Piráti) zásah v Sýrii k vyřešení tamní situace nepovede. Piráti podporují vznik mezinárodní vyšetřovací komise údajného chemického útoku.

14. dubna 2018 · 11:35

Českým občanům podle Stropnického nehrozí v souvislosti s aktuálním děním v Sýrii žádné nebezpečí. Kdo tvrdí opak, chová se podle něj nezodpovědně.

14. dubna 2018 · 11:29

Vojenský úder by se mohl opakovat, pokud Sýrie opět překročí hranici, řekl francouzský ministr zahraničí. Asad podle něj ale poselství úderu pochopil.

14. dubna 2018 · 11:28

Vizualizace útoku na Sýrii

Úder na Sýrii
Úder na Sýrii
14. dubna 2018 · 11:17

Německo podporuje vojenskou akci Spojených států, Británie a Francie proti Sýrii a považuje ji za potřebnou a přiměřenou. Uvedla to dnes kancléřka Angela Merkelová, podle níž tím dostal Damašek varování, aby upustil od dalších chemických útoků. Spojenecká akce byla reakcí na údajný chemický útok v povstalecké enklávě Dúmá.

14. dubna 2018 · 10:55

14. dubna 2018 · 10:37
14. dubna 2018 · 10:37
14. dubna 2018 · 10:36

Syrská armáda zneškodnila 71 z celkem 103 raket vypálených USA a jejich spojenci, uvedl ruský generální štáb. Útok podle něj nezpůsobil žádné oběti.

14. dubna 2018 · 10:33

Izrael označil raketový útok USA,Británie a Francie za ospravedlněný. Západ tak postupoval podle loňského Trumpova varování, které Damašek ignoroval.

14. dubna 2018 · 10:32
14. dubna 2018 · 10:30

Británie si je jistá, že za chemický útok v Dúmě je zodpovědný Asadův režim, řekla premiérka Mayová. Útok byl podle ní správný a v národním zájmu.

14. dubna 2018 · 10:00

Rusko důrazně odsoudilo útok USA, Británie a Francie proti Sýrii. Podle prezidenta Putina Moskva svolá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

14. dubna 2018 · 09:40

Bombardér B-1B Lancer, který byl při noční operaci využit

B-1B Lancer
B-1B Lancer
14. dubna 2018 · 09:37

Při úderech byla nasazeny desítky spojeneckých letadel, rakety byly odpalovány rovněž z lodí ve Středozemním moři. Washington podle zdroje televize CNN vyslal do akce bombardéry B-1B, které jsou schopny zasáhnout střelami JASSM cíle vzdálené až 370 kilometrů, nemusely se tedy vystavovat riziku zasažení syrskou protivzdušnou obranou. Použita byla rovněž nejméně jedna vojenská loď vybavená střelami Tomahawk s doletem až 2500 kilometrů.

14. dubna 2018 · 09:37

Podle Pentagonu bylo zasaženo vědecké výzkumné středisko v Damašku vyvíjející chemické a biologické zbraně. Rakety byly zacíleny rovněž na skladiště chemických zbraní západně od Homsu a velící centrum, kde se skladuje vybavení k chemickým útokům. To se nachází také nedaleko Homsu.

První exploze se podle médií ozvaly okolo 3:00 SELČ, tedy ve chvíli, kdy americký prezident Donald Trump světu oznamoval, že nařídil úder v odvetě za chemický útok u města Dúmá.

14. dubna 2018 · 09:24

Útok Západu na Sýrii je správnou reakcí na nedávný chemický útok proti obyvatelům Sýrie, uvedl předseda ODS. Chemický útok podle něj nelze tolerovat.

14. dubna 2018 · 09:11

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh ocenilo syrskou protivzdušnou obranu za to, jak se postavila proti "třístranné agresi". Válka USA proti Sýrii, lidem v regionu a "hnutím odporu" nedosáhne svých cílů, prohlásil Hizballáh ve své televizi Al-Manar.

14. dubna 2018 · 08:59

Na co mířily rakety NATO?

14. dubna 2018 · 08:57

Útok Západu na Sýrii by podle českých komunistů mohl způsobit katastrofu. Předseda KSČM Filip úder odsoudil, podle něj není útok nikdy řešením.

14. dubna 2018 · 08:36
14. dubna 2018 · 08:13

Česká diplomacie vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Rada bezpečnosti OSN podle ní nedokázala situaci v Sýrii účinně řešit. Česko společně s dalšími státy Evropské unie vyzývá všechny aktéry syrského konfliktu ke zmírnění bojů a k obnovení mírových jednání, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení.

14. dubna 2018 · 08:05

Česko spolu s EU vyzývá všechny aktéry konfliktu, aby obnovili mírová jednání.

14. dubna 2018 · 08:04

Česká diplomacie vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích.

14. dubna 2018 · 07:57

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se k dění v Sýrii vyjádřil na svém soukromém twitterovém účtu, oficiální stanovisko Hradu zatím není známé

14. dubna 2018 · 07:50

Ruská protivzdušná obrana se nijak nepodílela na zastavení amerického raketového útoku proti Sýrii, uvedlo podle Interfaxu ruské ministerstvo obrany.

14. dubna 2018 · 07:45

Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval členské státy organizace, aby se po raketovém útoku USA, Francie a Británie proti Sýrii chovaly zdrženlivě a upustily od kroků, které by nyní mohly situaci dále vyhrotit. Ve svém prohlášení však rovněž uvedl, že užití chemických zbraní je nepřípustné.

14. dubna 2018 · 07:45

Rusko předem dostalo zprávu o raketovém útoku Západu na Sýrii, uvedla francouzská ministryně obrany. Operace je podle Francie legitimní a přiměřená.

14. dubna 2018 · 06:59
14. dubna 2018 · 06:58
14. dubna 2018 · 06:57

Opoziční demokraté v americkém Kongresu reagovali dnes na vojenský útok proti Sýrii upozorněním, že jakákoli další vojenská akce by vyžadovalo přesnou strategickou vizi - a také hlasování Kongresu. Uvedla to vůdkyně demokratických poslanců ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová.

14. dubna 2018 · 06:52
14. dubna 2018 · 06:49

Syrská média také oznámila, že syrská protivzdušná obrana sestřelila 13 raket jižně od Damašku. Po skončení útoků a poté, co opět nastala tma, vyjely podle AP do ulic města vozidla s reproduktory a pouštěla naplno nacionalistické písně.

14. dubna 2018 · 06:49

Syrské státní sdělovací prostředky dnes označily trojstranný vojenský útok USA, Francie a Británie za agresi a také za flagrantní porušení mezinárodního práva. Podle nich je ale zásah odsouzen k neúspěchu a také nezachrání teroristy působící v Sýrii.

Podle očitých svědků citovaných agenturou AP otřásly výbuchy okraje syrské metropole Damašku. Východně od metropole byl vidět obrovský požár. Reportér AP v Damašku informoval, že při útocích zoranžovělo nebe. Syrská televize informovala o tom, že bylo zasaženo centrum vědeckého výzkumu.

14. dubna 2018 · 06:48

Americký vládní zdroj potvrdil agentuře Reuters, že USA použily v útoku rakety s plochou dráhou letu typu Tomahawk. Neupřesnil, zda byly odpáleny z plavidel ve Středozemním moři či z letadel, které se mohly přiblížit k syrskému vzdušnému prostoru, aniž by ale do něho pronikly. Britské ministerstvo obrany oznámilo, že se do operace zapojily čtyři stíhací letouny typu Tornado.

14. dubna 2018 · 06:47

Americký prezident Donald Trump oznámil, že v nynějším vojenském útoku proti Sýrii se ke Spojeným státům připojily také Francie a Británie. Všechny tři země bojují proti barbarství, upozornil prezident s odkazem na chemický útok s desítkami mrtvých před týdnem, který Západ přičítá syrskému vládnoucímu režimu.