ONLINE: Západ uvalil sankce na ruské politiky. Putin uznal nezávislost Krymu

Obrázek ruského prezidenta Vladimira Putina na vestě promoskevského demonstranta ve východoukrajinském Doněcku.

Obrázek ruského prezidenta Vladimira Putina na vestě promoskevského demonstranta ve východoukrajinském Doněcku. Zdroj: CTK/AP

Referendum a následné vyhlášení nezávislé Krymské republiky vyvolaly reakce Západu. Brusel schválil sankce vůči 21 lidem z Ruska i Krymu; týkají se zmrazení majetku a omezení cest do EU. Americký prezident Barack Obama pak oznámil sankce proti 11 ruským a ukrajinským politikům, včetně poradců prezidenta Vladimira Putina. Přesto Putin podepsal příslušný dekret, jímž uznal nezávislost Krymu na Ukrajině, což je první krok pro připojení poloostrova k Rusku.

Obama zdůraznil, že Rusko bude čelit i dalším odvetným opatřením, pokud nestáhne své jednotky z Krymu. Ukrajinskou krizi lze podle něj stále vyřešit diplomaticky. „NATO je připraveno společně hájit všechny své členy,“ dodal Obama.

Krymský parlament dnes vyhlásil nezávislý svrchovaný stát s názvem Krymská republika. Požádal zároveň o vstup do Ruské federace jako její nový subjekt. Vyhlášení nezávislosti navazuje na výsledky nedělního referenda, při němž se pro připojení k Rusku vyslovila drtivá většina obyvatel poloostrova.

Při hlasování, které Ukrajina ani velká část mezinárodního společenství neuznávají, podle sčítacích komisařů připojení k Rusku podpořilo přes 96 procent hlasujících. V Sevastopolu, který má v rámci poloostrova zvláštní status, dnes radnice jednomyslně schválila připojení města k Rusku; stejný krok v rámci celého poloostrova učinil i krymský parlament.

Podle krymské volební komise se při nedělním referendu pro spojení poloostrova s Ruskem vyslovilo 96,8 procenta hlasujících. V Sevastopolu, který hlasoval odděleně, připojení k Ruské federace a tedy odtržení od Ukrajiny podpořilo 95,6 procenta lidí, kteří přišli k volebním urnám. Hlasovacího práva využilo 89,5 procenta obyvatel města.

Jak se má Krym připojit k Rusku?
Po prezidentově podpisu budou připojení nové oblasti řešit zákonodárci z obou komor ruského parlamentu. Ti by měli připravit smlouvu o přistoupení. V přechodném období se Krym přizpůsobí hospodářsky, finančně a právně ruským poměrům. Po schválení smlouvy oběma stranami její text posoudí ruský ústavní soud. O připojení pak na závěr znovu rozhodnou poslanci horní a dolní komory.

V Sevastopolu, stejně jako na celém poloostrově, nebyla údajně zaregistrována jediná stížnost na průběh hlasování. Hlasovat přišlo podle městské volební komise 274 101 lidí, z nichž přes 260 tisíc podpořilo spojení s Ruskem.

V reakci na referendum sevastopolská radnice jednomyslně schválila rezoluci o připojení k Rusku. Sevastopolská proruská radnice zároveň zmocnila starostu Alexeje Čalého, aby zahájil s Ruskem jednání o budoucím statusu Sevastopolu. Město, kde sídlí ruská i ukrajinská černomořská flotila, formálně není součástí krymské autonomie a bylo dosud řízeno přímo z Kyjeva. Do Ruska chce vstoupit jako samostatný subjekt.

Drtivá většina pro

Podle konečných výsledků se na ostatním Krymu vyslovilo pro spojení s Ruskem 1 233 002 hlasujících, uvedl šéf krymské volební komise Michail Malyšev. K volebním urnám se podle něj dostavilo 83,1 procenta obyvatel Krymu, kteří mají volební právo. Pro druhou alternativu, tedy zachování autonomního statusu v rámci Ukrajiny s právem pozdějšího připojení k Rusku, se vyslovilo 31 997 lidí, což je 2,5 procenta hlasujících. Zbytek hlasů byl neplatný.

Krymská města byla podle ruských médií celou noc na nohou, v ulicích manifestovaly davy v povznesené náladě a oslavovaly vidinu návratu do lůna Ruska. Na náměstích vlály ruské, krymské a sovětské vlajky, auta vyzdobená ruskou trikolorou se zapnutými klaksony projížděla ulicemi a lidé hlasitě skandovali „Vracíme se!“.

SLEDUJEME ONLINE:

19:37Putin uznal nezávislost Krymu

Ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislost Krymu na Ukrajině, kterou dnes v reakci na nedělní referendum vyhlásil krymský parlament. Podle agentury RIA Novosti Putin podepsal příslušný dekret, což je považováno za první krok k budoucímu připojení separatistického poloostrova k Ruské federaci.

Zmíněný prezidentský dekret uvádí, že s ohledem na vůli obyvatel Krymu, kterou vyjádřili v referendu, Rusko uznává suverenitu a nezávislost Krymské republiky, v jejímž rámci má Sevastopol zvláštní status. Sevastopol oficiálně není součástí krymské autonomie a do Ruské federace chce vstoupit jako samostatný subjekt. Dekret je platný od dneška.

19:36Rogozin americké sankce bagatelizuje

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin bagatelizuje dopady sankcí, které proti představitelům Ruska a Krymu dnes oznámily Spojené státy. „Příteli Obamo, co budete dělat s těmi, kteří nemají v zahraničí účty a ani jiný majetek? Nebo jste na to nepomyslel?“ ptá se na Twitteru amerického prezidenta Baracka Obamu vicepremiér Rogozin.

19:21Vrací se studená válka? Analytici se v hodnocení rozcházejí

Ruské obsazení Krymu a další výhrůžky Moskvy vůči Ukrajině oživily strach, který se po pádu Berlínské zdi v roce 1989 postupně vytratil, píše agentura Reuters. Jde o návrat studené války? V tom se analytici, které zahraniční agentury oslovily, rozcházejí. Jedni mají jasno: spolupráce mezi Západem a Ruskem, jak jsme ji doposud znali, skončila, na místě je naopak analogie se studenou válkou. Podle druhých tomu tak není, ale to hlavně kvůli tomu, že jsou obě strany vzájemně velmi provázané a na sobě závislé.

19:15Terčem sankcí se může stát i přímo Putin

Prezident Barack Obama po vyhlášení amerických sankcí vůči ruským a ukrajinským politikům prohlásil, že Rusko bude čelit i dalším odvetným opatřením USA, pokud nestáhne své jednotky z Krymu. Bílý dům nevyloučil, že by se napříště mohl stát terčem sankcí sám Putin.

18:45Ropa díky zmírnění napětí kolem Krymu zlevňuje

Ceny ropy odpoledne po počátečním růstu výrazně oslabily a severomořská ropa Brent sestoupila pod 107 dolarů za barel. Trh reaguje na zmírnění obav z eskalace napětí kolem Krymu a na to, že západní sankce proti Rusku zatím nijak nepoškodí jeho ekonomiku.

18:31Připojení Krymu podporuje většina Rusů

Cestu ukrajinského poloostrova Krym do náruče Ruské federace podporuje více než 90 procent Rusů. Zhruba 83 procent respondentů pak schvaluje rozhodnutí Moskvy bránit zájmy tamních Rusů a ostatních obyvatel, i kdyby to mělo znamenat zhoršení vztahů s jinými zeměmi. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění, které vypracovaly ruské státní agentury VTsIOM a FOM.

Oslavy výsledků kontroverzního referenda, v němž lidé rozhodli o připojení Krymu k RuskuOslavy výsledků kontroverzního referenda, v němž lidé rozhodli o připojení Krymu k Rusku | CTK/APObyvatelé Sevastopolu oslavují výsledky kontroverzního referenda, v němž voliči rozhodli o připojení Krymu k Rusku (foto: ČTK/AP).

18:22Protiruské sankce by v Česku ohrozily desítky tisíc míst

Případné zavedení obchodních sankcí proti Rusku by v ČR ohrozilo asi jedno procento pracovních míst, tedy až 40 tisíc pozic. Sankce by mohly mít nepříjemné následky především pro autoprůmysl. V potaz je třeba vzít i možné omezení dodávek ropy nebo zemního plynu, které by se mohlo dalekosáhle podepsat na českém průmyslu, uvedla to Asociace exportérů. Podle analytiků by uvalení obchodních sankcí na Rusko mohlo vést ke snížení ekonomického růstu evropských zemí včetně Česka.

17:44Ukrajina je připravena o Krymu jednat, anexi ale neuzná

Kyjev je připraven s Moskvou jednat o krymské krizi, s ruskou anexí autonomního poloostrova ale nebude nikdy souhlasit. Prohlásil to dnes podle agentury Reuters úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

17:31Trh se po obavách z Krymu uklidnil

Americké akcie zahájily nový týden výrazným oživením z propadu minulého týdne. Na Wall Street se po pokojném průběhu nedělního referenda na Krymu zmírnily obavy z napětí mezi Ruskem, Ukrajinou a Západem a dosavadní západní symbolické sankce proti Moskvě zatím žádné znepokojení nevzbudily.

16:34Neobjektivní a zaujatá OSN

Ruské ministerstvo zahraničí se ohradilo vůči prohlášení poradce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivana Šimonoviče, který před týdnem řekl, že neexistují důkazy o rozsáhlém a systematickém porušování lidských práv ruskojazyčných obyvatel Ukrajiny. Podle Moskvy, která obviňuje novou ukrajinskou vládu z útlaku ruské menšiny, je hodnocení zaujaté a neobjektivní. Ministerstvo také kritizovalo Šimonoviče za to, že vyjádřil obavy nad dodržováním práv krymských Tatarů.

15:00Koho se dotknou sankce USA

Sankce USA se dotknou například předsedy krymské vlády Sergeje Aksjonova, ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina či Valentiny Matvijenkové, předsedkyně horní komory ruského parlamentu, píše BBC. Na seznamu nechybí ani jméno svrženého prezidenta Viktora Janukovyče.

Seznam 11 ruských a ukrajinských politiků, vůči nimž USA vyhlásily sankce
Sergej Aksjonov (41) - krymský předák, de facto „premiér“
Sergej Glazjev (53) - ekonomický poradce prezidenta Vladimira Putina
Viktor Janukovyč (63) - bývalý ukrajinský prezident
Andrej Klišas (41) - šéf ústavněprávního výboru horní komory ruského parlamentu, Rady federace
Vladimir Konstantinov (57) - předseda krymského autonomního parlamentu
Valentina Matvijenková (64) - předsedkyně horní komory ruského parlamentu, Rady federace
Viktor Medvedčuk (59) - ukrajinský podnikatel, přítel ruského prezidenta Vladimira Putina a předseda ukrajinské proruské organizace Ukrajinská volba (Ukrainian Choice)
Jelena Mizulinová (59) - zástupce předsedy dolní komory ruského parlamentu, Státní dumy
Dmitrij Rogozin (50) - ruský vicepremiér
Leonid Sluckij (46) - zástupce předsedy dolní komory ruského parlamentu, Státní dumy
Vladislav Surkov (49) - poradce prezident Vladimira Putina

Čtěte více

14:30Deník Pravda: v Sevastopolu hlasovalo 123 procent přihlášených voličů

Ukrajinský deník Pravda.com.ua upozornil na zjevnou nesrovnalost ve výsledcích nedělního referenda. Sevastopolské úřady oznámily, že pro připojení k Rusku hlasovalo 474 tisíc obyvatel města. Podle deníku má však Sevastopol pouze 385 tisíc obyvatel.

14:20Sankce: třináct Rusů, osm Ukrajinců

Sankce by se podle zatím neoficiálních informací měly týkat třinácti Rusů a osmi Ukrajinců. Většinou jde prý o členy parlamentu, ale i několik příslušníků ozbrojených sil.

Sankce jsou druhým stupněm třístupňové unijní reakce na krymskou krizi. V první fázi už mimořádný summit EU na začátku měsíce přerušil jednání s Ruskem o vízové liberalizaci a nové smlouvě upravující vzájemné obchodní vztahy. Třetí fáze není jasně formulovaná, závěry mimořádného summitu hovoří o hospodářských opatřeních.

13:52EU se shodla na sankcích vůči 21 představitelům Ruska a Ukrajiny

Evropská unie odsouhlasila sankce vůči jedenadvaceti představitelům Ruska a Ukrajiny. Jde o zákaz cest do EU a zmrazení majetku. Informovala o tom Česká televize.

Čtěte více

13:24Sobotka: Česká republika neuznává referendum na Krymu

„Referendum bylo vyhlášeno v rozporu s ukrajinskou ústavou, probíhalo za nestandardních podmínek,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka po dnešním zasedání vlády. Jak dodal, Česká republika rozhodně neuznává výsledky hlasování na Krymu.

„O odtrhnutí části země musí rozhodnout obyvatelé celé republiky,“ dodal v této souvislosti místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

13:08Krymský šéf parlamentu a premiér zamířili do Moskvy

Bezprostředně po vyhlášení nezávislosti odletěla delegace krymského parlamentu a vlády do Moskvy. S poslanci má projednávat další kroky. Delegaci by údajně mohl přijmout i prezident Vladimir Putin. Členy krymské delegace jsou šéf parlamentu Vladimir Konstantinov a premiér Sergej Aksjonov.

Krymský parlament v Moskvě požádal o naléhavou finanční pomoc. „Podpora je nezbytná v objemu potřebném pro hladké fungování krymského rozpočtového systému,“ uvádí se v rezoluci parlamentu.

12:50Rusko navrhuje vznik „kontaktní skupiny“, žádá neutrální Ukrajinu

Ruské ministerstvo zahraničí dnes navrhlo vytvoření „kompaktní podpůrné skupiny“ pro řešení ukrajinské krize. Skupina, jejímž cílem by mělo být i uznání nezávislosti Krymu, by měla pracovat ve složení „přijatelném pro všechny ukrajinské politické síly“.

Čtěte více

12:20Krym mění i oficiální název

Krymský parlament dnes zároveň schválil změnu svého jména, které má napříště znít „Státní rada Krymské republiky“ místo dosavadního „Nejvyšší rada Krymské autonomní republiky“. Poslanci zároveň schválili výzvu adresovanou OSN a všem státům světa s žádostí o uznání.

11:56Ukrajinský parlament poslal 6,7 miliardy hřiven na obranu

Parlament v Kyjevě schválil mimořádnou dotaci na obranu. Jedná se o 6,7 miliardy hřiven (přibližně 1,2 miliardy korun). Informoval o tom Kyiv Post.

11:52Ruský parlament má schválit prohlášení na podporu referenda

Ruská Státní duma by měla v úterý schválit prohlášení na podporu krymského referenda. Ten samý den by měl situaci komentovat také prezident Vladimir Putin.

11:46Zeman: Referendum je v rozporu s ukrajinskou ústavou

Podle prezident Miloše Zemana je nedělní hlasování na krymském poloostrově v rozporu s ukrajinskou ústavou. Prezidentovo stanovisko sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zeman nicméně soudí, že referendum v odráží přání krymských obyvatel. Ukrajina by tedy měla oblasti vyjít vstříc a posílit její autonomii.

11:41Zaorálek: Sankce EU se dotknou asi dvou desítek lidí, také Rusů

Ruských politiků i jejich kolegů z Krymu se nejspíš budou týkat sankce Evropské unie. Novinářům to při příchodu na dnešní jednání ministrů zahraničí EU řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek s tím, že v první fázi se má jednat zhruba o dvě desítky lidí. Právě ministři zahraničí osmadvacítky by dnes měli rozhodnout o zmrazení osobního i firemního majetku a o zákazu cest do EU pro osoby odpovědné za porušení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny.

11:28Na Krymu se oficiálně platí rublem

Ruský rubl se v pondělí stal na Krymu oficiální měnou. Politici si ale chtějí až do roku 2016 podržet i ukrajinskou hřivnu.

11:00Rusové na Krymu oslavovali výsledky referenda celou noc

10:30Ukrajina mobilizuje 40 tisíc vojáků

Ukrajina mobilizuje 20 tisíc lidí v ozbrojených silách a 20 tisíc vojáků Národní gardy, píše server Ukrajinskaja pravda. Parlament potvrdil rozkaz prezidenta. Mobilizace se týká i záložníků na Krymu, ti se však mohou mobilizovat na základě dobrovolnosti.

10:00Krym vyhlásil nezávislý stát, žádá o vstup do Ruské federace

Krymský parlament vyhlásil nezávislý svrchovaný stát s názvem Krymská republika. Požádal zároveň o vstup do Ruské federace. Vyhlášení nezávislosti navazuje na výsledky nedělního referenda, při němž se pro připojení k Rusku vyslovila drtivá většina hlasujících.

Čtěte více

Hlavní události kolem krymské krize
22. února

- Ukrajinský parlament sesadil prezidenta Viktora Janukovyče a vyhlásil na 25. května prezidentské volby. Janukovyč se téhož dne neúspěšně pokusil uprchnout ze země z doněckého letiště; poté zmizel.
27. února

- Na budovách parlamentu a vlády ukrajinské Krymské autonomní republiky byly vztyčeny ruské vlajky.

- Novým premiérem krymské vlády byl zvolen šéf sdružení Ruská jednota Sergej Aksjonov.
1. března

- Šéf autonomní vlády na Krymu Aksjonov oznámil, že převzal kontrolu nad bezpečnostními silami v oblasti. Zároveň požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc.

- Úřadující ukrajinský prezident Turčynov podepsal dekret, kterým označil za nelegální jmenování Aksjonova do funkce krymského premiéra.

- Ruský parlament schválil záměr prezidenta Vladimira Putina nasadit na Ukrajině vojáky. Kreml to zdůvodnil ukrajinskou vnitropolitickou krizí a potřebou chránit životy Rusů.

- Ukrajina požádala USA a další klíčové země RB OSN, aby pomohly ochránit její územní celistvost.
3. března

- Ruské jednotky dokončily obsazení ukrajinské posádky v zálivu Balaklava u Sevastopolu.
4. března

- Putin před novináři objasňoval ruskou roli na Krymu. Na Krymu prý neoperují ruští vojáci, ale „ozbrojené síly sebeobrany“. Vydal ruským jednotkám rozkaz k návratu do kasáren po rozsáhlém cvičení v oblastech sousedících s Ukrajinou.

- Trojice jihoukrajinských měst Oděsa, Cherson a Mykolajiv oznámila, že se chce připojit ke Krymu, pokud se obyvatelé poloostrova v referendu vysloví pro hlubší autonomii.
5. března

- OBSE na Krym vyslala tým vojenských pozorovatelů, v němž jsou i zástupci Česka.
9. března

- Ruská armáda odřízla Krym od vnitrozemí. Na severu Krymu vojáci vybudovali minová pole, Perekopskou šíji, hlavní spojnici poloostrova s pevninou, armáda zablokovala.
11. března

- Krymský parlament většinou 78 z 81 hlasů přijal deklaraci nezávislosti.

- Krymské úřady uzavřely letecký prostor nad poloostrovem pro běžné lety.
14. března

- Ruský prezident Vladimir Putin neudělá žádné rozhodnutí kolem Ukrajiny před referendem na Krymu, uvedl americký ministr zahraničí John Kerry s odvoláním na svého kolegu Sergeje Lavrova, se kterým jednal o Ukrajině v Londýně.
15. března

- Moskva vetovala návrh rezoluce RB OSN, který označuje referendum o statusu Krymu za neplatné a zároveň vyzývá státy a mezinárodní organizace, aby ho neuznaly.

- Ukrajinské ministerstvo zahraničí v ostře laděném stanovisku obvinilo Rusko z vojenské invaze na jihovýchodě Ukrajiny. Ruské síly obsadily distribuční stanici plynu blízko Krymu, zřejmě první přesun ruských vojáků na ukrajinském území mimo Krym.

- Desítky tisíc stoupenců ruské opozice protestovaly v centru Moskvy a v dalších městech proti okupaci Krymu a politice Kremlu vůči Ukrajině. Provládního Pochodu bratrství na Rudém náměstí se se podle tamních médií zúčastnilo citelně méně lidí.
16. března

- Ministři obrany Ukrajiny a Ruska se dohodli, že obě země uzavřou na Krymu příměří, které potrvá do 21. března. Během této doby ruské síly na poloostrově nepodniknou žádné akce proti ukrajinským vojenským zařízením.

- Souhlas s připojením ukrajinského poloostrova Krym k Ruské federaci v referendu přes 96 procent voličů.

- Spojené státy krymské referendum odmítly a Bílý dům Moskvě vzkázal, že za intervenci zaplatí cenu v podobě sankcí a zvýšené nestability v oblasti.

- Za nelegální a nelegitimní označila referendum i Evropská unie s tím, že jeho výsledek neuzná. Ve společném prohlášení to uvedli předseda Evropské komise José Barroso a Herman Van Rompuy, který předsedá jednáním unijních států.