Opusťte zemi, vyzval Berlín šéfa amerických agentů

Ambasáda USA v Berlíně

Ambasáda USA v Berlíně Zdroj: IK's World Trip, Flickr.com (CC BY 2.0)

Německo požádalo šéfa amerických tajných služeb působících v Německu, aby opustil zemi. Berlín tak reaguje na odhalení dvou Němců, kteří pracovali tajní agenti pro americké výzvědné služby.

Berlín se k radikálnímu kroku odhodlal poté, co americké úřady opakovaně odmítly podat vysvětlení k nejnovějšímu případu stejně jako k aféře kolem americké tajné služby NSA, uvedl šéf německého parlamentního výboru pro kontrolu tajných služeb Clemens Binniger. Výzva k opuštění země sice není v diplomacii vnímána na stejné úrovni jako vyhoštění, i tak ale Berlín vyslala do Washingtonu silný signál volající po změně přístupu.

„Žádost (o opuštění země) byla vznesena ve světle stávajícího vyšetřování nejvyšším státním zástupcem a otázek, které se v posledních měsících vznášejí nad činností amerických tajných služeb v Německu,“ uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Německo požádalo agenta o odchod navzdory tomu, že podle ministra vnitra Thomase de Maizière němečtí špioni zřejmě nevynesli žádné významné informace. „Pokud zůstane u toho, co teď víme, jsou informace, které získali tito údajní špioni, směšné,“ řekl. „Politické škody jsou naproti tomu už teď nepoměrně vážné,“ dodal.

Merkelová: špehování spojenců je plýtvání energií

Jeden z německých špionů byl v uplynulých dnech zatčen, proti druhému bylo zahájeno vyšetřování na svobodě. Oba čelí podezření ze špionáže pro cizí rozvědku. Zatčený údajný dvojitý agent byl zaměstnancem Spolkové zpravodajské služby (BND), druhý muž pracoval na německém ministerstvu obrany.

„Z mého úhlu pohledu je špehování spojenců plýtvání energií,“ reagovala dnes na kauzu německá kancléřka Angela Merkelová. „Měli bychom se zaměřit to podstatné a ne na to, co je techniky možné. Pak by se mohlo stát, že pro les neuvidíme stromy,“ dodala.

Chceme spolupracovat, zní z obou zemí

„Pro Německo je nadále nevyhnutelné, aby v zájmu bezpečnosti svých občanů a svých jednotek v zahraničí úzce spolupracovalo se západními partnery, zejména s USA. K tomu je ale potřeba vzájemná důvěra a otevřenost. Spolková vláda je k nim připravena a očekává totéž i od svých partnerů,“ řekl Seibert.

Pokračování vzájemné spolupráce si přejí i Spojené státy. „Viděli jsme ty zprávy a nebudeme tuto údajnou zpravodajskou záležitost komentovat. Naše bezpečnostní a zpravodajské vztahy s Německem jsou pro nás ovšem velmi důležité a zajišťují bezpečnost Němcům i Američanům,“ uvedla mluvčí Bílého domu Caitlin Hayden.

Nová aféra dále zatěžuje německo-americké vztahy, které už několik měsíců poškozuje kauza kolem NSA. Ta měla v Německu sledovat telefonní a elektronickou komunikaci milionů lidí, odposlouchávala prý i telefon kancléřky Merkelové.