Orbán se snaží předejít posilování konkurence

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

Maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi v polovině funkčního období přibývají protivníci. Na scéně se letos objevila nová strana, Hnutí čtvrté republiky (K4). Tvrdí, že třetí republiky se zmocnil vládní Fidesz a je třeba ho nahradit. Mnohem větší riziko však pro Orbána představuje někdejší ministerský předseda za socialisty Gordon Bajnai.

Jeho hnutí Spolu 2014 vzniklo spojením tří občanských organizací teprve v říjnu a už se stačilo stát druhou nejsilnější politickou silou. Je však otázka, jestli je uskupení schopné sjednotit opozici a přilákat nerozhodnuté voliče, nebo jen dále přispěje k tříštění sil levice.

„Dvoutřetinovou většinu využívají (Fidesz) k tomu, aby budovali režim. My musíme zorganizovat rozsáhlé politické centrum složené z lidí rozdílných hodnot a ideologií, kteří chtějí žít v normální rozvíjející se evropské zemi a ne v takové, jež se ubírá pryč z Evropy,“ vylíčil Bajnai své plány Reuters.

Je jasné, kde expremiér podporu tak rychle získal. Podle zářijového průzkumu agentury Tarki bylo 56 procent maďarských voličů bezradných. Z aktuálních sond vyplývá, že jejich množství klesá. Jenže nerozhodnutí nejsou jediným zdrojem hlasů pro Bajnaie. Podle posledního šetření zaznamenali velký odliv voličů socialisté.

Volební preferenceVolební preference | E15

Špatnou zprávou pro opozici navíc je, že v uplynulých týdnech šla mírně nahoru i popularita vládní partaje, čímž se zastavil její dlouhodobý propad.

Fidesz nechce dát levici šanci posílit a na šéfa Spolu 2014 už vytáhl nebezpečnou zbraň. Předhazuje voličům vazby Bajnaie na jeho nepopulárního předchůdce na postu premiéra Ference Gyurcsánye. Pokud se tento tandem dostane k moci, čeká zem, samosprávy i domácnosti další zadlužení, tvrdí. „A to vše dovolí Gyurscányovi, Bajnaiovi a jejich lidem podporovat banky a nadnárodní společnosti,“ varovala strana prostřednictvím mluvčí.

Analytici proto hovoří o tom, že k účinnému spojení opozičních sil bude zřejmě nutné, aby se lídr Demokratické koalice, loni odštěpené od socialistů, stáhl do pozadí.

Čtěte také:

Orbánova vláda znárodní dluhy samospráv

Orbán: Zavést euro už pro Maďarsko není povinností

Pomůžeme si sami. Orbán smetl ze stolu podmínky MMF a EU

Vládnoucí strana se na volby v roce 2014 připravuje i změnami zákonů. Kromě povinné registrace voličů plánuje zákaz agitace v lokálních a komerčních rozhlasech a televizích včetně jejich webů. Navrhuje také, aby další média o politické reklamě předem informovala úřady.

Protest proti zdanění bank

Na protest proti zdanění odstoupil šéf maďarské bankovní asociace Mihály Patai, šéf tamního zastoupení banky UniCredit. Daně uvalené na finanční sektor vláda konzervativního maďarského premiéra Viktora Orbána slíbila snížit, ale dohodu nedodržela. Pataiovo odstoupení je další epizodou dlouhodobého konfliktu mezi bankami a premiérem Orbánem, který daně od bank využívá ke stabilizaci maďarského rozpočtu. Maďarsko je nejzadluženější zemí střední Evropy.