Osm parlamentů zemí eurozóny rozhodne o řeckém údělu

summit EU 07/2015

summit EU 07/2015 Zdroj: ctk

Pokud se Řecko a jeho evropští partneři dohodnou v neděli na třetím programu podpory, Atény ještě pořád nebudou mít vyhráno: do rozhodovacího procesu bude zapojeno nejméně osm parlamentů zemí eurozóny, přičemž německý Bundestag bude hlasovat dokonce dvakrát. Ve většině zemí i navzdory určitému reptání není podle agentury AFP o souhlasu poslanců pochyb.

V některých, zejména na Slovensku a v Lotyšsku, to může být složitější. Odpor by mohl být silný i v dalších zemích, pokud dojde i na snížení řeckého dluhu. V Nizozemsku se poslanci ještě rozhodnou, zda vůbec budou chtít hlasovat. V Irsku vláda není povinna žádat o souhlas parlamentu, ale mohla by tak učinit, aby dodala svému rozhodnutí na váze. O souhlasu Irů není ale pochyb.

Zapojit parlament do schvalování pomoci není zapotřebí v Belgii, Lucembursku, na Kypru, v Litvě, Itálii, Španělsku a v Portugalsku. Nebude tomu tak na Maltě, ani ve Slovinsku, pokud se finanční závazky vůči Řecku nezvýší, tedy když program bude v rámci Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), pro který členové eurozóny již uvolnili kapitál v roce 2012.

Slovinští poslanci by se ale mohli vyjádřit v případě „ostříhání“ řeckého dluhu. Slovinsko patří v eurozóně k největším věřitelům Řecka v poměru ke svému HDP a slovinské poslance bude těžké přesvědčit, aby se snížením řeckého zadlužení souhlasili.

Které země jsou pro Řecko klíčové?
NĚMECKO
Dolní komora německého parlamentu bude nejprve muset hlasovat, zda dá vládě mandát k vyjednání podmínek a přesného objemu nové podpory. Formálně teprve po tomto hlasování, které by se mohlo uskutečnit ve středu 15. července nebo ve čtvrtek 16. července, se může Berlín zapojit do vyjednávání. Poté by měli poslanci hlasovat znovu, aby podpořili konečnou dohodu. To by mohlo vyjít na příští pátek.
Díky tomu, že velká vládní koalice konzervativců a sociální demokracie kontroluje 504 ze 631 křesel v parlamentu, nemělo by být pochyb o výsledcích hlasování. Pro kancléřku Angelu Merkelovou může ale situaci zkomplikovat rostoucí odpor v jejím táboře: asi 30 členů její CDU/CSU hlasovalo v únoru proti poslední dohodě s Řeckem a stovka dalších už varovala, že nebude chtít pokračovat ve finanční pomoci Řekům. Zatím se ale konzervativci jen bouřili a nakonec se podřídili, stejně jako poslanci opozice.
FINSKO
„Velká komise“ 25 poslanců z 200 členů parlamentu má jménem celé sněmovny dát vládě mandát pro jednání o konečném uzavření dohody, a to počínaje sobotou. Hlasovat může ale i později. Přestože finský parlament zaplnilo po jarních volbách více euroskeptiků, je nepravděpodobné, že by poslanci stáli v cestě programu, který by byl v souladu s pravidly a finančním rámcem evropského fondu ESM. Naopak cokoli, co by vedlo k „ostříhání“ řeckého dluhu, by mělo jen velmi malou šanci na schválení.
SLOVENSKO
Ke schválení dohody by měla stačit podpora parlamentního výboru pro evropské záležitosti. Ale země - a zejména její premiér Robert Fico - dávala také doposud najevo, že se velmi zdráhá znovu pomoci Řecku.
FRANCIE
Francouzský premiér Manuel Valls se zavázal uspořádat hlasování v Národním shromáždění, které by se mohlo uskutečnit ve středu 15. července. Nespokojenci by se měli spíše zdržet hlasování než být proti, což schvalovací proces usnadní.
RAKOUSKO
Parlamentní hlasování je nutné a mohlo by přijít velmi rychle na mimořádném jednání příští týden, pokud podmínky dohody schválí vláda. O podpoře poslanců nejsou pochyby i proto, že opoziční Zelení stejně jako v Německu by měli taky podpořit novou dohodu.
ESTONSKO
Pozitivní výsledek hlasování je jistý díky silné většině vládnoucí koalice v parlamentu.
LOTYŠSKO
I v této zemi je podpora poslanců jistá, tvrdí premiérka Laimdota Straujumaová.

Zdroj: ČTK

Čtěte také:

Část opozice slíbila Tsiprasovi podporu, pět poslanců Syrizy se vzbouřilo