OSN kritizuje peruánského prezidenta za propuštění bývalé hlavy státu Fujimuriho

Exprezident Alberto Fujimori.

Exprezident Alberto Fujimori. Zdroj: Reuters

Exprezident Alberto Fujimori.
Exprezident Alberto Fujimori.
Favorizovaná kandidátka pravice Keiko Fujimoriová
4
Fotogalerie

Odborníci OSN na lidská práva dnes kritizovali omilostnění peruánského exprezidenta Alberta Fujimoriho. Toho z vězení propustila současná hlava tohoto jihoamerického státu Pedro Pablo Kuczynski. Podle kritiků tak učinil výměnou za podporu při hlasování o svém sesazení.

Experti OSN označili Kuczynského krok za "facku" obětem porušování lidských práv a významné zhoršení stavu právního státu v Peru. "Humanitární milost byla udělena člověku usvědčenému ve spravedlivém procesu ze závažných zločinů, o jehož vině nejsou pochybnosti a který nesplňuje právní podmínky pro milost," stojí v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

Kritiku Kuczynského rozhodnutí vydala pracovní skupina OSN pro nucená zmizení spolu s Pablem de Greiffem a Agnes Callamardovou, kteří jsou zvláštními zpravodaji OSN pro mimosoudní popravy.

Nemocný devětasedmdesátiletý Fujimori, který vedl Peru v letech 1990 až 2000, si odpykával 25letý trest vězení za podíl na zabití 25 lidí, porušování lidských práv a korupci. Kuczynski mu udělil milost na Štědrý den, což v zemi vyvolalo masové demonstrace. Zjevně jako projev nesouhlasu rezignoval ministr kultury Salvador del Solar a prezidentův poradce Máximo San Román.

Minulý týden Kuczynski ustál v parlamentu hlasování o odvolání, kterému čelil kvůli podezření z korupce. Od pádu jej uchránilo mimo jiné to, že se při hlasování zdrželi poslanci strany, kterou vede Fujimoriho dcera Keiko. Kuczynského kritici tvrdí, že udělení milosti bylo odměnou právě za podporu při hlasování. Premiérka Mercedes Aráozová to ale ve středu popřela.