OSN: Sestřelení letadla nad Ukrajinou je možná válečný zločin

trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny

trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Sestřelení civilního letadla nad východní Ukrajinou, kde během konfliktu mezi proruskými separatisty a vládními vojsky už zemřelo 1129 lidí, by mohlo být válečným zločinem, uvedla OSN v nové zprávě. Moskva se ústy ministra zahraničí dožadovala nestranného vyšetřování katastrofy malajsijského boeingu.

Expertům a policistům z Nizozemska a Austrálie se ani dnes nepodařilo dostat na místo dopadu boeingu, protože v okolí se bojuje. Při nočním ostřelování Doněcka a Luhanska podle místních radnic zahynulo osm lidí. Ztráty hlásí i vládní strana, zahynuli čtyři pohraničníci.

„Velmi znepokojující jsou zprávy o čím dál intenzivnějších bojích v Luhanské a Doněcké oblasti, kde obě strany používají v zastavěných lokalitách těžké zbraně, včetně dělostřelectva, tanků a raket,“ uvedla dnes ve své nejnovější zprávě vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Podle ní obyvatelé východní Ukrajiny žijí pod hrůzovládou ozbrojených skupin separatistů, kteří si moc často upevňují pomocí únosů, věznění, mučení a i poprav. Komisařka ale ostře kritizovala i ukrajinskou armádu.

„Jestli máte konkrétní důkazy, předložte je,“ apeloval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na adresu západních podezření ohledně údajných dodávek ruských zbraní povstalcům na východě Ukrajiny či údajného ruského podílu na sestřelení malajsijského boeingu. U západních partnerů zatím Lavrov vidí jen snahu „potrestat Rusko“ sankcemi. Ty označil za kontraproduktivní, protože Rusko potíže překoná a stane se nezávislejší.

Chtějí přizvat OSN

Vyšetřování pádu malajsijského boeingu na východní Ukrajině s 298 oběťmi na životech by se podle Lavrova mělo odvíjet a mandát mezinárodních vyšetřovatelů by měla vymezit Rada bezpečnosti OSN jako garant nezávislého a otevřeného vyšetřování havárie letadla. Současně vyjádřil znepokojení nad tím, že se prý tomu západní státy snaží zabránit a dohodnout se bilaterálně s Ukrajinou. „Doufám, že se nikdo nebude snažit zamést stopy,“ prohlásil.

Boje se mezitím přiblížily k místu, kde boeing 17. července dopadl. Na toto místo se expertům soudní medicíny a policistům z Nizozemska a Austrálie nepodařilo dostat. „Otočili se zpět do Doněcka,“ řekla o nezdařené výpravě mluvčí nizozemského ministerstva spravedlnosti Sentina van der Meerová.

Raketomety, tanky a minomety

Hlavním cílem vládních jednotek se jeví ovládnutí dvou strategicky důležitých silnic, což by povstalce odřízlo od dodávek z Ruska. Vládní síly podle prezidentské kanceláře ovládly strategickou výšinu Savur-Mohyla na pomezí Doněcké a Luhanské oblasti. Armádě se také podařilo proniknout do několika měst, které až dosud ovládali rebelové. Jde mimo jiné o Šachtarsk a Torez. Rebelové se naopak u Luhanska snaží protiútoky zastavit armádní ofenzívu, a to i za pomoci raketometů Grad, tanků a minometů.

Nejméně osm mrtvých civilistů si v noci na dnešek vyžádalo dělostřelecké ostřelování východoukrajinských měst Doněcka a Luhanska, kde tamní proruští rebelové jsou v obklíčení vládních sil. Naopak podle Kyjeva prý v palbě z ruských zbraní zahynuli na přechodu Dovžanskyj čtyři ukrajinští pohraničníci.

Satelitní snímky neuznali

Satelitní snímky, které podle amerických diplomatů svědčí o palbě ruských baterií na pozice ukrajinské armády, odmítlo ruské ministerstvo obrany. Pravost záběrů prý nelze ověřit a „není tajemstvím, že všechny podobné padělky připravuje skupina amerických poradců“ ukrajinské tajné služby SBU, tvrdil resortní mluvčí, generál Igor Konašenkov.

Ruské úřady přikročily k dalšímu omezení importu potravin z Ukrajiny. Po zákazu veškerých mléčných výrobků dnes zakázaly dovoz konzervovaných ryb a zeleniny.