OSN varuje před humanitární katastrofou v Gaze, brzké příměří není reálné

Výbuchy izraelských střel v Pásmu Gazy

Výbuchy izraelských střel v Pásmu Gazy Zdroj: ctk/AP

Izrael pokračuje v operaci v Pásmu Gazy, stejně jako Hamas v raketových útocích. Počet palestinských obětí přesáhl sedm stovek, druhá strana hlásí více než třicítku mrtvých. OSN varuje před humanitární krizí v Gaze, podle ní je nezbytné vyhlásit příměří.

Spojené státy a Evropská agentura pro bezpečnost civilního letectví (EASA) zrušily zákaz letů do neklidné blízkovýchodní země. „Máme více než 118 tisíc osob, jež se ukrývají ve školách OSN. Dochází jídlo, voda je také vážný problém,“ popsala BBC situaci v pásmu šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová. Úřady v Gaze včera uvedly, že jednu ze škol zasáhla izraelská střela a zabila nejméně 15 lidí, většinou dětí.

Podle Amosové izraelská armáda označila 44 procent území Gazy za místo, kam nemají civilisté vstupovat. V pohraničním úseku hledá tunely. V pásmu přitom žijí téměř dva miliony obyvatel.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera prohlásil, že lituje každou civilní palestinskou oběť, zodpovědnost za jejich smrt však podle něj padá na Hamas. Vyjadřil se také kriticky k rozhodnutí Rady OSN pro lidská práva vést oficiální vyšetřování údajných válečných zločinů v pásmu. Podle něj je výsměchem spravedlnosti.

Brzké příměří v nedohlednu

Z vyjádření obou stran konfliktu vyplývá, že příměří je zatím vzdálené. Hamas trvá na ukončení letité blokády Gazy, kvůli které v oblasti chronicky chybí některé zboží. „Nepřijmeme žádnou iniciativu, která neukončí blokádu našich lidí a nebude respektovat jejich oběti,“ prohlásil lídr hnutí Chálid Mišál. Z izraelské strany zaznívají hlasy, že armáda potřebuje ještě nějaký čas na zničení tunelů, které považuje za velkou bezpečnostní hrozbu.

Labyrint podzemních chodeb, který vojáci objevili, předčil jejich očekávání. Síť přezdívaná Spodní Gaza vyděsila obyvatele jihoizraelských měst, kteří se obávají vpádu palestinského komanda. Podle některých názorů tak čekají i po ukončení střetů Palestince v Gaze horší podmínky, než dosud. Izrael bude zřejmě ještě více kontrolovat materiál směřující do pásma, aby nemohl být využit ke stavbě nových tunelů.