Oteplení americko-kubánských vztahů žene ostrovany do USA

Plakáty v ulicích Havany vítají Baracka Obamu

Plakáty v ulicích Havany vítají Baracka Obamu Zdroj: ctk/ap

Po oteplení v americko-kubánských vztazích utíká do Spojených států skoro dvojnásobný počet Kubánců než za předchozích nepřátelských let těchto zemí. V posledním čtvrtletí loňského roku emigrovalo z karibského ostrova do Spojených států podle americké statistiky na 17 tisíc Kubánců, v témže období roku 2014 jich bylo 9200.

Kubánci začali masově utíkat ze své země loni v obavě, že kvůli zlepšení vztahů mezi Havanou a Washingtonem už k nim Spojené státy nebudou přistupovat jako k politickým exulantům. Valná většina z nich zvolila cestu oklikou přes středoamerické státy, protože USA uplatňují zásadu, že kdo z Kuby dorazí na americkou pevninu, je přijat, kdo je zadržen na moři, je vrácen.

V listopadu Nikaragua uzavřela hranice pro Kubánce, jichž tak uvízlo v Kostarice asi osm tisíc. Středoamerické státy se pak koncem prosince dohodly na přímém transferu Kubánců do Mexika, který začal v lednu. Z údajů amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti vyplynulo, že většina Kubánců v posledních třech měsících loňského roku překročila americké hranice v Texasu. Tam přiletěli letadlem, přijeli autobusem nebo pěšky přes Střední Ameriku. Od října 2014 do září 2015 přijelo do USA přes 43 tisíc Kubánců.

Administrativa Baracka Obamy přitom podle agentury AP nechystá změnu kubánsko-americké migrační politiky. Někteří zákonodárci ale chtějí privilegia pro kubánské imigranty ukončit. Obamovi končí mandát v lednu příštího roku. Zatím platí zákon z roku 1966, který umožňuje Kubáncům rychle získat vytoužené povolení k trvalému pobytu ve Spojených státech, a to i v případě, že na americkou půdu vkročili tajně.

Oteplení vztahů

Washington s Havanou ohlásily novou kapitolu ve vztazích v prosinci 2014 a loni v létě po více než půlstoletí navázaly diplomatické styky. Nicméně postavení domácí kubánské opozice se od té doby nijak zvlášť nezměnilo, což dokazuje například i pozatýkání členek opoziční skupiny Dámy v bílém těsně před nedávnou návštěvou prezidenta Obamy na Kubě.

Zatím poslední masový exodus Kubánců z „ostrova svobody“ před tímto současným se odehrál v létě roku 1994. Po rozpadu sovětského bloku se Kuba nacházela v hluboké hospodářské krizi, před níž zoufalí Kubánci prchali do Spojených států na provizorních vorech - těmto běžencům se říkalo balseros (ze španělského balsear - plout na voru). Fidel Castro tehdy nad ilegálními útěky přivřel oči, takže jen v srpnu toho roku uteklo asi 35 tisíc Kubánců.

Vůbec největší vlna uprchlíků z Kuby za komunistického režimu zaplavila v roce 1980 jih Floridy, kam tehdy během pěti měsíců přijelo na 125 tisíc Kubánců. Takzvaný exodus z Mariel byl ale dohodnutou akcí mezi prezidenty Spojených států a Kuby po nahromadění tisíců Kubánců na peruánské ambasádě v Havaně.