Pákistán a Indie se připojí k šanghajské organizaci

summit Ufa

summit Ufa Zdroj: ctk

Pákistán a Indie, dva rivalské státy s jadernými zbraněmi, se připojí k mezivládní Šanghajské organizaci pro spolupráci (SCO). Na závěr dvoudenního summitu této organizace prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. SCO je považována za nástroj, kterým se Moskva spolu s Pekingem pokouší v regionu uplatňovat svůj vliv. Putin na summitu rovněž hovořil o plánech na hlubší ekonomickou a obchodní spolupráci.

„Je očividné, že společně dokážeme mnohem efektivněji čelit krizovým událostem ve světě ekonomiky a financí, mnohem jednodušeji překonávat nejrůznější omezení a překážky,“ řekl Putin. „Myslíme si, že rozvoj spolupráce v potravinářství, dopravě, energetice a finanční bezpečnosti je důležitý,“ dodal.

Představitelé zemí SCO v závěrečném prohlášení uvedli, že jsou připraveni dále pracovat na vytvoření společné rozvojové banky a rozvojového fondu. Rovněž podpořili čínský návrh na vytvoření ekonomické zóny. Součástí závěrečného dokumentu je i výzva k poklidnému řešení krize na Ukrajině, kterého je třeba dosáhnout na základě mírových dohod z Minsku.

Uzbecký prezident Islam Karimov, který v minulosti podle Rádia Svobodná Evropa opakovaně vyjádřil obavy z ruského vlivu ve své vlasti, vyzval své protějšky k tomu, aby SCO v budoucnu nepřetvořili ve vojenskou a politickou alianci. Předpokládá se, že SCO, která vznikla v roce 2001 jako reakce na radikální islám v Afghánistánu a pašeráctví narkotik, se v budoucnu dále rozšíří. Součástí mezivládní organizace jsou vedle Číny a Ruska také Tádžikistán, Kazachstán, Uzbekistán a Kyrgyzstán, nově jimi budou i Indie s Pákistánem. Oba státy měly dosud pozorovatelský status stejně jako Írán, Mongolsko a Afghánistán.

Pětina světových zásob

Zájem o plné členství má také Írán, který ale zatím pozvánku nedostal. Stane se tak zřejmě až poté, co Teherán uzavře dohodu s mezinárodním společenstvím o svém sporném jaderném programu. Pokud se v budoucnu Írán k SCO přidá, bude tato skupina kontroloval zhruba pětinu světových zásob ropy a zastupovat téměř polovinu světové populace, poznamenal Reuters.

Regionální mocnosti Pákistán a Indie podle komentátorů vůdčí postavení Ruska a Číny ve skupině neohrozí, oba nové členské státy by ale mohly získat snadnější přístup k energetickým surovinám. Členství také může pomoci k urovnání sporů mezi Dillí a Islámábádem.

Summit vedle summitu

Nově pozorovatelský status v rámci SCO získává Bělorusko, které bylo ve vztahu k organizaci označováno jako partner k dialogu. Do partnerského vztahu byly na summitu přijaty Arménie, Ázerbájdžán, Kambodža a Nepál. Premiéři Indie a Pákistánu Naréndra Módí a Naváz Šaríf se dnes na okraj summitu sešli k jednáním, na kterém se dohodli, že Módí v nadcházejícím roce navštíví Islámábád.

Vedle summitu SCO se v Ufě konalo i dvoudenní zasedání zemí BRICS, tedy rozvíjejících se velkých ekonomik Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky. Tento summit skončil ve čtvrtek.