Pákistánská tajná služba pomáhá Tálibánu, tvrdí NATO

ilustrační foto

ilustrační foto

Pákistánská tajná služba ISI pomáhá afghánskému teroristickému hnutí Tálibán. Vyplývá to z tajné zprávy Severoatlantické aliance, kterou má k dispozici britská BBC. Mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí označil vznesené obvinění za absurdní“.

Zpráva dokonce tvrdí, že Pákistán manipuluje vůdci Tálibánu a ví, kde se pohybují. „ISI je zevrubně informována o aktivitách Tálibánu a o místu pobytu všech vedoucích činitelů Tálibánu,“ uvádí zpráva NATO. Například rodina jednoho z vůdců organizace Násiruddína Hakkáního prý sídlí v těsné blízkosti kanceláře ISI na letišti Miram Shah. To leží nedaleko hranic s Afghánistánem.

Podle jednoho ze zatčených místních vůdců Al Káidy se bez Pákistánu neobejde žádná teroristická akce. „Pákistán ví všechno a všechno také kontroluje (…) Tálibán není Islám, Tálibán je Islámábád.“ Přes Tálibán pak pákistánská rozvědka ovládá i aktivity jiných teroristických organizací. „Tálibánští vůdcové ovládají téměř všechny povstalecké aktivity v Afghánistánu. Vnější skupiny jako Al Káida, Islámské hnutí v Uzbekistánu a další musí nejprve získat povolení od vůdců Tálibánu, než mohou začít operovat na afghánském území,“ píše se dále v zprávě.

Podle NATO se Tálibánu za poslední rok navíc podařilo výrazně rozšířit členskou základnu. Zájem připojit se k hnutí odporu prý projevili i někteří členové afghánské vlády. V některých oblastech s teroristy spolupracují i místní bezpečnostní složky, které by měly po odchodu zahraničních jednotek Afghánistán před Tálibánem ochránit.

Stoupá i podpora obyvatel. „Zatčení z celého Afghánistánu uvedli, že podpora vzpoury za poslední rok vzrostla, což se projevuje při náboru členů a výběru příspěvků,“ uvedla aliance. Zpráva popisuje, že při výběru darů v Pákistánu, který je největším zdrojem příjmů organizace, se členové organizace nijak netají svou příslušností k Tálibánu.

Řadoví příslušníci Tálibánu ale z těchto peněz nic nezískají, za svou činnost žádné finanční odměny nedostávají. Zpráva ale dodává, že členové organizace si přisvojují část zisku z obchodu s drogami, který je pro Tálibán dalším významným zdrojem příjmů.

Pákistánská vláda obvinění ze spolupráce s teroristy odmítá. Šéfka pákistánské diplomacie Hina Rabbání Kharová prohlásila, že zprávu lze „ignorovat“. „Každé ohrožení afghánské nezávislosti a suverenity považujeme za ohrožení existence Pákistánu,“ dodala.

Zpráva NATO se zakládá na výsleších více než čtyř tisíc zatčených členů Tálibánu, Al Káidy, zahraničních bojovníků a civilistů.