Pákistánský imám: Chování IS je v rozporu s koránem

Muhammada Tahira Kadrí

Muhammada Tahira Kadrí Zdroj: ctk

Brutalita, zločiny a násilí páchané příslušníky radikální organizace Islámský stát (IS), která působí v Sýrii a Iráku, je v rozporu se zásadami islámu zapsanými v koránu. Ve své 900stránkové knize, kterou představil v Londýně, to tvrdí uznávaný pákistánský duchovní Muhammad Táhir Kadrí.

Islámské kurikulum pro mír a proti terorismu, jak se spis nazývá, poskytuje muslimům mimo jiné argumenty proti radikálnímu výkladu islámu a teroristy prohlašuje za nevěřící. Zabránit radikalizaci mladých a jejich odchodu na Blízký východ za účelem boje v řadách IS lze podle Kadrího spisu jen cílenou osvětou v muslimských komunitách a spoluprací muslimů s vládou, univerzitami, školami a rodiči.

Myšlenky obsažené ve spisu podporuje podle organizátorů prezentace knihy v Londýně řada muslimských obcí a organizací v zemi. Sám Kadrí knihu označil za „džihád proti IS“.

Kadrí je znám jako zakladatel a předseda organizace, která bojuje proti extremismu a zasazuje se o dialog mezi náboženstvími. Poprvé na sebe výrazně upozornil už v roce 2010, kdy odsoudil sebevražedné atentátníky jako nevěřící a nepřátele islámu.

Britské úřady odhadují, že do Sýrie a sousedního Iráku vycestovalo ve snaze připojit se k radikálům z IS už více než 700 občanů ostrovního království. Celkem se ze zemí Evropské unie připojilo k radikálům asi 5000 lidí.

Evropské země považují odchody svých občanů do Sýrie a Iráku za velké bezpečnostní riziko, neboť po svém návratu do vlasti mohou zradikalizovat další lidi či přímo páchat teroristické činy.