Palestina shání hlasy v Radě bezpečnosti

Palestina

Palestina Zdroj: reuters

Izrael pozorně počítá hlasy, které by v patnáctičlenné Radě bezpečnosti OSN mohla na svoji stranu získat Palestina v souvislosti se žádostí o uznání plnohodnotného členství v organizaci. Podle listu Haarec jich má už zajištěno šest nebo sedm, potřebovala by přitom devět.

Palestinské diplomatické úsilí však zřejmě stejně přijde vniveč, uznání její státnosti plánují Spojené státy vetovat. Washington ovšem vyvijí podobnou snahu jako palestinská samosprává, aby žádost nepodpořily ani další země. Rád by se totiž užití veta vyhnul. Pro Palestince by navíc shromáždění dostatečného počtu hlasů bylo morálním vítězstvím, i přes celkový neúspěch.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás plánuje radě předložit žádost v pátek. Otázkou například dosud zůstává, jak se v orgánu k záležitosti postaví Peking. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí sice vyjádřil podporu palestinským snahám, neprozradil ale, jak bude země hlasovat. „Věříme tomu, že by mezinárodní společenství mělo zvýšit úsilí k zajištění brzkého návratu rozhovorů mezi Palestinci a Izraelci,“ řekl Chung Lej.
———´

Jasno ale zřejmě nemá další stálý člen rady disponující právem veta, Británie. Podle listu The Times se premiér David Cameron dostal do sporu s vicepremiérem Nickem Cleggem, který mu vyčítal neochotu podpořit Palestince. Na jejich stranu by se mohly přiklonit mimo jiné Indie, Brazílie, Rusko a možná také Portugalsko. Proti bude pravděpodobně například Německo a Kolumbie.

Premiér židovského státu Benjamin Netanjahu navrhl Palestincům, aby v New Yorku zahájili s Izraelem přímá jednání. „Jsem ochotný se sejít s jakýmkoli izraelským představitelem, kdykoli si to bude přát, ale ne se setkat jen pro setkání. Myslím si, že je to zbytečné,“ reagoval Abbás. Některé státy se na něj snaží na poslední chvíli vyjít tlak, aby žádost nepodával. Abbás připustil, že čin zřejmě bude mít pro Palestinu vážné následky, zůstává ale neústupný.

Průzkum, provedený v Jeruzálemě, na Západním břehu Jordánu i v pásmu Gazy ukazuje, že většina Palestinců Abbásův plán na předložení žádosti schvaluje. Podle sondy má podporu 83 procent lidí. Téměř čtyři pětiny Palestinců se domnívají, že je v odvetě za krok čekají ze strany Izraele restrikce, 64 procent se navíc domnívá, že se k postihům přidají i Spojené státy.