Palestinci předali mezinárodnímu soudu podklady ke stíhání Izraele

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí předal v haagském sídle Mezinárodního trestního soudu (ICC) dokumentaci, která má soudu posloužit ke stíhání za válečné zločiny spáchané podle Palestinců v Pásmu Gazy a židovských osadách.

ICC už zahájil vlastní předběžné vyšetřování palestinských stížností, teprve ale rozhodne, zda existuje dostatek důkazů pro stíhání.

Dokumentace podle palestinské strany obsahuje statistiku týkající se osad, Palestinců vězněných v Izraeli a loňských bojů v Pásmu Gazy. Palestinci v materiálu tvrdí, že Izrael jedná nezákonně bez trestu, takže násilí pokračuje a bude pokračovat, pokud se nic nezmění. V dokumentaci se hovoří o válečných zločinech a zločinech proti lidskosti spáchaných konkrétními členy izraelského vedení.

Palestina se k ICC připojila letos, Izrael členem není. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahson kroky Palestiny označil „za pokus manipulovat a politizovat právní mechanismus ICC“. „Doufáme, že prokurátorka (ICC) nepadne do této léčky,“ sdělil mluvčí.

V pondělí zveřejnila výsledek vlastního vyšetřování nezávislá komise pověřená OSN. Zabývala se loňskými boji v Gaze, kde zemřelo přes 2000 Palestinců, z nichž asi 1400 byli civilisté. Konstatovala, že se obě strany, tedy Izrael a palestinské radikální skupiny, dopustily činů, které mohou být kvalifikovány jako válečné zločiny. Události ale vyšetřoval také Izrael, který své vojáky zprostil viny ze zabíjení civilistů. Izraelští vyšetřovatelé se domnívají, že civilisty ohrozil radikální Hamas, protože operuje z hustě obydlených oblastí.

Izrael záměrně poškozoval civilisty

Zpráva OSN ale také konstatovala, že Izrael používal vysoce účinné zbraně, jimiž nebylo možné způsobit ztráty výhradně bojujícím skupinám.

Palestinské vedení pověřilo sepsáním podkladů pro ICC zvláštní výbor, který si podle izraelských sdělovacích prostředků uvědomuje, že žaloba týkající se války v Gaze se může rozšířit i na palestinskou stranu. Otázka osad je však nevyvratitelná, protože mnohé izraelské vlády se k politice rozšiřování těchto sídlišť veřejně hlásily a hlásí. Z hlediska mezinárodního práva jsou nelegální, jelikož Izrael svým obyvatelstvem osídluje okupované území.