Pan Ki-mun kritizoval zavádění nucené izolace kvůli ebole

Ebola ilustrační foto

Ebola ilustrační foto Zdroj: ctk

Diskriminace humanitárních pracovníků po návratu ze západní Afriky, kde pomáhají bojovat s epidemií eboly, je nepřijatelná. Během návštěvy Keni to britské stanici BBC řekl generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Přísná pravidla nucené karantény jsou prý na překážku snahám o zvýšení počtu zdravotníků v postiženém regionu. Přísnou izolaci nařizuje několik států USA, včetně New Yorku, New Jersey či Kalifornie. Bílý dům tato opatření kritizuje.

Mezinárodní odpověď na krizi způsobenou epidemií eboly byla podle Pan Ki-muna nedostatečná, nyní ale svět své opoždění „dohání“. OSN se podle jeho slov bude snažit především o zastavení šíření viru a nalezení účinné vakcíny. Na opatření zavedená v USA si dnes stěžovala také organizace Lékaři bez hranic (MSF). „Mezi členy našeho týmu roste znepokojení a zmatení kvůli tomu, čemu mohou čelit po svém návratu domů po skončení mise v západní Africe,“ řekla ředitelka Sophie Delaunayová.

Americké zdravotnici Kaci Hickoxové, která dosud preventivní karanténu po návratu ze Sierry Leone odmítala, soud dnes nařídil její dodržování. Prezident Barack Obama už dříve varoval před přehnanými restriktivními opatřeními. Mohou prý odradit řadu dobrovolníků, kteří jsou v Libérii, Sieře Leone a Guineji, tedy třech nejpostiženějších státech, nutně zapotřebí.

Karanténa i pro velvyslankyni při OSN

Nucenou karanténu kritizovala také velvyslankyně USA při OSN Samantha Powerová, která tento týden západní Afriku navštívila. Médiím sdělila, že svou cestou chtěla odvrátit pozornost od ojedinělých případů v USA zpět tam, kde je zapotřebí, tedy na západní Afriku. Sama se prý nyní sleduje na případné příznaky. Riziko, že se nakazila, je prý ale velmi nízké.

Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sierleafová dnes v Monrovii otevřela největší zdravotnické centrum pro boj s ebolou v této africké zemi. Zařízení bude moci pojmout až 300 pacientů a o jeho chod se budou starat především kubánští lékaři.

Čína pošle také pomoc

Také Čína oznámila, že zesílí pomoc zasaženému regionu. Celkem pošle na konto pomoci 750 milionů jüanů (asi 2,72 miliardy korun). Navýší prý také počet čínských zdravotníků v misi z 200 na 700. Hodlá údajně také vystavět v Libérii vlastní kliniku, poslat 60 sanitních vozů, 100 motorek a 150 tisíc ochranných obleků.

Spoluobjevitel viru eboly, Belgičan Peter Piot, tento týden prohlásil, že zavlečení eboly do Číny je vzhledem k jejím čilým obchodním stykům s Afrikou jen otázkou času. Ebolou se již v západní Africe nakazilo více než 13700 lidí a téměř 5000 jich chorobě podlehlo.

Větším nebezpečím než ebola je pro ČR chřipka