Panika se vrací. Začíná druhé kolo dluhové krize?

eurozóna

eurozóna

Pesimistické scénáře se pomalu naplňují: evropská dluhová krize roztáčí své druhé kolo. Situace eskaluje hlavně kolem Španělska. Jeho dluhopisy se dostávají pod tlak pouhé tři týdny poté, co evropští lídři navýšili tzv. euroval na jeden bilion eur. Hledání protikrizových zdrojů má být hlavním tématem zasedání MMF tento víkend.

Výnosy desetiletých španělských dluhopisů se dnes dostaly až na 6,15 procenta. Za poslední týden šly úroky nahoru o půl procentního bodu, nad šesti procenty jsou poprvé od loňského prosince. Právě tehdy zasahovala Evropská centrální banka a zaplavila trhy bilionem eur, aby uklidnila situaci. Kvůli vracejícímu se napětí se pod prodejní tlak se dostalo také euro, které na páru s dolarem bojovalo o udržení psychologické hranice 1,30 dolaru za euro.

Neklid se přenesl i na akciové trhy, v uplynulých týdnech se „index strachu“ VIX vrátil ke hranici dvaceti bodů, před měsícem byl pod patnácti. Znamená to, že volatilita na trhu se za měsíc zvýšila o třetinu. „Po třech měsících většího klidu, než se čekalo, je eurokrize zpět. Rychlost, s jakou rizikové přirážky rostou, odhaluje známky nové paniky,“ řekl Bloombergu Holger Schmieding, šéfekonom banky Berenberg.

K aktuální situaci na trzích dále čtěte:

Investoři se španělských bondů zbavují kvůli obavám o zdraví čtvrté největší ekonomiky eurozóny a dalšího šíření dluhové nákazy. Někteří z nich volají po obnovení nákupů dluhopisů Evropskou centrální bankou. Takzvané pojistky dluhopisů, CDS kontrakty, se dostaly na nový rekord na 511,5 bodu. To znamená, že pojištění dluhu za milion eur stojí více než 51 tisíc eur ročně.

Analytici přepokládají, že bez dalšího zásahu ECB se španělské výnosy dostanou v dohledné době nad sedm procent. Čím dál reálnější je také hrozba, že Španělsko bude muset požádat o mezinárodní pomoc.

Španělsko sráží i ropu
Současný návrat obav z další krize přinesl pro leckoho pozitivní zprávu - ceny ropy klesají. Brent se dostal pod 120 dolarů za barel, WTI klesá ke stovce. Čeká se totiž, že s oslabující výrobou oslabí poptávka po ropě. Tu táhne nejvíce Čína, jenže ukázalo se, že růst HDP této země je nejslabší za tři roky. Zhoršila se očekávání ohledně ekonomiky USA a ropě neprospívá ani španělský dluhopisový průšvih.