Ruský ministr kultury v Paříži slavnostně otevřel pravoslavný chrám. Stojí kousek od Eiffelovy věže

Nový pravoslavný chrám v Paříži

Nový pravoslavný chrám v Paříži Zdroj: čtk

Nový pravoslavný chrám v Paříži
Nový pravoslavný chrám v Paříži
Nový pravoslavný chrám v Paříži
Nový pravoslavný chrám v Paříži
Ptačí perspektiva. Nejúžasnější pohledy na Paříž jsou z výšky,například z Vítězného oblouku či z Montparnasské věže
14
Fotogalerie

 Poblíž Eiffelovy věže byl dnes otevřen ruský pravoslavný chrám a kulturní a duchovní středisko ruské pravoslavné církve. Slavnostního otevření se podle agentury AFP zúčastnil ruský ministr kultury Vladimir Medinskij a představitel moskevského patriarchátu pravoslavné církve biskup Antonij. Původně se měl inaugurace zúčastnit i ruský prezident Vladimir Putin, který ale kvůli sporu s Francií stran bojů v Sýrii svou návštěvu nedávno zrušil.

Komplex o celkové rozloze přes 4000 metrů čtverečních v centru Paříže zahrnuje duchovní a kulturní středisko ruské pravoslavné církve, francouzsko-ruskou základní školu pro asi 150 žáků, knihkupectví, výstavní prostory a kavárnu. Dominantou areálu je chrám Svaté Trojice s pěti pozlacenými kupolemi vysoký 37 metrů, který by měl být podle francouzského tisku vysvěcen 4. prosince hlavou ruské pravoslavné církve patriarchou Kirillem.

Výstavbu chrámu inicioval v roce 2007 tehdejší patriarcha ruské pravoslavné církve Alexij II. Podle listu Guardian ve Francii žije odhadem asi 200 tisíc vyznavačů ruského pravoslaví. Proti výstavbě pravoslavného chrámu s tradičními zlatými kupolemi u dominanty Paříže Eiffelovky se zdvihla vlna kritiky.

Tehdejší pravicový prezident Nicolas Sarkozy ale žádost podpořil a v roce 2010 byla podepsána rusko-francouzská smlouva o koupi pozemku za asi 70 milionů eur (zhruba 1,9 miliardy korun). O pozemek v místě, kde platí striktní pravidla pro architekturu a které je od roku 1991 na seznamu památek UNESCO, měly zájem i Saúdská Arábie či Kanada.

První projekt španělského architekta Manuela Núñeze ale levicový starosta Paříže Bertrand Delanoë odmítl. Další projekt architekta Jeana-Michela Wilmotta byl v prosinci 2013 přijat a následující rok začaly stavební práce.

Výstavba komplexu přišla podle francouzského tisku na asi 100 milionů eur (asi 2,7 miliardy korun) a financovalo ji celou Rusko, ale stavební práce prováděla francouzská firma Bouygues.