Paříž zablokovali stávkující zemědělci. Hrozí, že obsadí Champs-Élysées

Stávka zemědělců ve Francii

Stávka zemědělců ve Francii Zdroj: Reuters

Stávka zemědělců ve Francii
Stávka zemědělců ve Francii
Stávka zemědělců ve Francii
Stávka zemědělců ve Francii
Stávka zemědělců ve Francii
19
Fotogalerie

Francouzští zemědělci zablokovali svými traktory dopravu v Paříži. Chtějí tak upozornit na problémy v zemědělství a donutit vládu Emmanuela Macrona k ústupkům. Protestují například proti mezinárodním obchodním dohodám nebo ohlášenému zákazu glyfosátu, který se používá například na odstranění plevele. 

Traktory dopoledne podle agentury Reuters ucpaly zejména část pařížského okruhu a dálnici A1, která spojuje hlavní město s přístavy na severu Francie. Původně bylo ohlášeno setkání protestujících na Avenue Foch, nově podle serveru franceinfo hrozí zemědělci blokádou nedaleké třídy Champs-Élysées i městského okruhu, dokud s nimi prezidentská kancelář nezahájí dialog.

„Macrone, odpověz nám! Zachraň farmáře,“ žádal jeden z transparentů v konvoji traktorů. Další hesla z dnešního protestu uváděla, že vláda přehlíží potřeby zemědělců a venkovského obyvatelstva.

Farmáři se bouří například proti obchodním dohodám Evropské unie s Kanadou a skupinou jihoamerických zemí MERCOSUR, které podle nich povedou k dovozu levnějšího zboží nižší kvality. Zároveň mají pocit, že jsou neoprávněně terčem sílící kritiky kvůli otázkám spojeným s používáním pesticidů či zacházením se zvířaty. Podle mnohých zemědělců také prezident Macron uspěchal zákaz glyfostátu, což je prostředek k hubení plevelů. Francie v tomto směru jde nad rámec současné politiky EU a hodlá tento druh postřiku zcela vyřadit do konce roku 2021.

Zemědělské odbory, které dnešní protest svolaly, očekávají od vlády „rázné závazky“, které by znamenaly návrat „slušných příjmů“ pro zemědělce. Macron tak čelí novému tlaku vedle nedávných protestů lékařů a zdravotních sester či vyjednávání s odbory kolem reformy penzijního systému.

Silniční blokády s traktory zažívají v posledních týdnech i další západoevropské země. V říjnu opět tímto způsobem protestovali farmáři v Nizozemsku, v úterý zase tisíce traktorů vzaly útokem Berlín, čemuž předcházela v polovině listopadu podobná akce v Hamburku. V Německu jsou důvodem stále přísnější pravidla na ochranu životního prostředí, nizozemské zemědělce pobouřilo obvinění, že nesou odpovědnost za porušení unijní normy o emisích dusíku.