Parlamentní kultura po kosovsku: opozice přerušila jednání slzným plynem

Slzný plyn v kosovském parlamentu

Slzný plyn v kosovském parlamentu Zdroj: CTK

Kosovští opoziční poslanci dnes znovu přerušili jednání parlamentu slzným plynem na protest proti dvěma dohodám, se Srbskem a Černou Horou, které údajně poškozují Kosovo. Letos jde o první takovouto akci, loni ale opozice zablokovala sněmovnu slzným plynem několikrát.

„Lid se obrátil k režimu zády a vláda musí odstoupit, reagovat na vůli lidu,“ prohlásil vůdce opozičního hnutí Sebeurčení Visar Ymeri, jemuž předseda parlamentu Kadri Veseli nezvykle umožnil promluvit k poslancům před zahájením dnešní schůze sněmovny. „Je konec této vlády a Isa (premiér Mustafa) a Hashim (ministr zahraničí Thaçi) to musejí pochopit, každý to musí pochopit,“ zdůraznil podle agentury AFP Ymeri.

Veseli poté zahájil jednání, ale někdo z opozičních lavic aktivoval náboj se slzným plynem, čímž práci parlamentu přerušil. Několik policistů s nasazenými plynovými maskami chtělo náboj ze sálu odstranit, ale opoziční zákonodárci jim v tom zabránili.

Napjatá atmosféra mezitím panovala i u sídla parlamentu. Před budovou chráněnou policejním kordonem se shromáždilo asi 200 stoupenců opozice, kteří provolávali „Pryč s vládou“. Podle bělehradské televize B92 ale někdo házel vejce na poslance, bývalého vůdce Sebeurčení Albina Kurtiho. Hnutí tvrdí, že „pachateli“ byli policisté oblečení do civilu.

Autonomie pro Srby

Kosovská opozice od loňského října protestuje proti dohodě sjednané loni se Srbskem v rámci postupné normalizace vztahů, která dává etnickým Srbům žijícím v Kosovu více práv. Mnozí kosovští Albánci se obávají, že by poskytnutí určité autonomie Srbům mohlo vést k ohrožení územní celistvosti. Radikálům se rovněž nelíbí ujednání o vymezení společné hranice s Černou Horou, které prý Kosovo připraví o jeho území.

Opozice se dožaduje odchodu Musovy vlády i kvůli údajné korupci a chce předčasné volby. Kosovské vedení na druhé straně obviňuje opozici z násilné snahy dostat se k moci.