Parlamentní volby v Thajsku zřejmě s přehledem vyhrála opozice

Demonstranti v Thajsku

Demonstranti v Thajsku Zdroj: ctk

Opoziční strana Puea Thai bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry získala v dnešních parlamentních volbách v Thajsku více než dvě třetiny křesel v 500členném zákonodárném sboru. Vyplývá to podle agentur z údajů, které byly získány dotazy u východů z volebních místností.

Různé zdroje v závislosti na oblasti provádění výzkumů uvádějí rozdílné údaje: strana exilovaného bývalého premiéra, kterou vede jeho mladší sestra Jinglak Šinavatrová, prý bude mít nejméně 290 poslaneckých míst a možná až 313.

Demokratická strana dosavadního premiéra Apchisita Vedžadžívy má k dispozici zatím jen maximálně 152 míst. Její mluvčí prohlásil, že je třeba „počkat na oficiální výsledky, nežli je můžeme komentovat; ale potřebujeme si být jisti, že všichni budou respektovat výsledky hlasování“.

Na oficiální výsledky chce počkat i 44letá Šinavatrová. „Večer vám řeknu, jak se cítím,“ řekla svým stoupencům. Ona sama je v politice nováčkem; v případě vítězství se stane vůbec první thajskou premiérkou v dějinách.

V pozadí politické kariéry Jinglak Šinavatrové je její bratr Tchaksin Šinavatra. Sám na kandidátce nefiguroval a ani nehlasoval, nicméně dnešní volby byly považovány za referendum o jeho možném návratu. Bývalý telekomunikační magnát vyhrál volby v letech 2001 a 2005 především sliby chudým obyvatelům od levných úvěrů až po všeobecnou zdravotní péči.

Šinavatra od roku 2006 žije v exilu v Dubaji. Odtud řídil valnou část předvolební kampaně své sestry, kterou nazýval svým „klonem“ a které pomáhal získat podporu mezi venkovskými voliči.

Dosavadní premiér brojí proti Šinavatrové, země prý při jejím vítězství nebude stabilní

Dosavadní premiér, ekonom Vedžadžíva narozený v Británii a absolvent Oxfordu varoval před nestabilitou v případě vítězství Šinavatrové. Stoupence opozice viní z násilností z loňského roku. Premiérova Demokratická strana i její příznivci by rádi pohnali Šinavatru před soud kvůli střetu zájmů, respektive korupci.

Vedžadžíva doufal, že získá mandát od občanů, když jej do úřadu dostaly kontroverzní volby v roce 2008. Tehdy soudy rozpustily Šinavatrovu vládnoucí stranu. Demokraté nezvítězili ve volbách za uplynulých téměř dvacet let.