Pátrání po ztracené ponorce Titan skončilo. Posádka je po smrti, potvrdila pobřežní stráž

Ponorka Titan, která zmizela na turistické expedici u Titaniku

Ponorka Titan, která zmizela na turistické expedici u Titaniku Zdroj: Profimedia

Technické parametry ztracené púonorky Titan
Video společnosti OceanGate Expeditions lákající na průzkum vraku RMS Titanic
Ponorka Titan, která zmizela na turistické expedici u Titaniku
Ponorka Titan, která zmizela na turistické expedici u Titaniku
Letoun kanadského letectva CP-140 Aurora pátrá po ztracené ponorce
13
Fotogalerie

Pátrání po pohřešované turistické ponorce Titan, vlastněné společností OceanGate Expeditions, po šesti dnech skončilo. Všech pět členů posádky zahynulo, potvrdila ve čtvrtek večer podle agentury Reuters americká pobřežní stráž. Ta vyhodnotila trosky nalezené poblíž vraku Titaniku jako součást vnějšího trupu hledané ponorky. Na palubě ponorky cestoval k Titaniku miliardář Hamish Harding, zakladatel OceanGate Expeditions Stockton Rush, podmořský průzkumník Paul-Henri Nargeolet a podnikatel Shahzada Dawood se synem Sulemanem.

AKTUALIZACE 21:30

  • „Pět lidí na palubě pohřešované ponorky zemřelo při katastrofické události,“ řekl ve čtvrtek člen pobřežní stráže, čímž zakončil masivní pátrání po lodi, která se ztratila během plavby k Titanicu.
  • Americká pobřežní stráž se domnívá, že ponorka Titan, jejíž trosky byly nalezeny, implodovala. Posádka neměla šanci na přežití.
  • „Tito muži byli skutečnými průzkumníky, kteří sdíleli odlišného ducha dobrodružství a hlubokou vášeň pro zkoumání a ochranu světových oceánů,“ uvedl v prohlášení provozovatel ponorky - firma OceanGate Expeditions. „Naše srdce jsou s těmito pěti dušemi a každým členem jejich rodin v této tragické chvíli,“ dodala společnost. 
  • Podle interní zprávy americké pobřežní stráže byly trosky nalezené poblíž vraku Titanicu vyhodnoceny jako součást vnějšího trupu hledané ponorky.
  • Že je pětičlenná posádka turistické ponorky pravděpodobně po smrti už dříve oznámil majitel podmořského plavidla - společnost OceanGate Expeditions.
  • Na dně Atlantského oceánu poblíž vraku Titanicu objevili záchranáři za pomoci dronu trosky. Ty podle záchranářů pocházejí z ponorky Titan. Podle listu The New York Times byl dron naváděn z kanadského plavidla Horizon Arctic.
  • Podle potápěčského experta Davida Mearnse jsou mezi troskami přistávací rám a zadní kryt z ponorky. Mearns, který je osobním přítelem ztracených členů posádky, řekl BBC, že tuto novou informaci získal od prezidenta Explorers Clubu, napojeného na potápěčskou a záchranářskou komunitu.
  • Režisér kultovního snímku Titanic (1997) James Cameron uvedl, že jej zpráva o implozi ponorky Titan "rozhodně nepřekvapila". Mezi tragickým koncem ponorky a zaoceánského parníku Titanic spatřuje podobnost v tom, že v obou případech nebyla dodržena bezpečnostní doporučení.
  • Americký časopis The New Republic odhalil soudní dokumenty, jež dokládají, že bývalý zaměstnanec firmy OceanGate, která ponorku provozovala, podal několik stížností na bezpečnostní nedostatky stroje, načež dostal výpověď. Sám šéf firmy Stockton Rush, jenž při nehodě také zahynul, se dříve chlubil, že v rámci inovací pravidla porušuje.

Americká pobřežní stráž informuje o nálezu trosek, které objevil dron. Není potvrzeno, že se jedná o trosky z ponorky Titan:

Zaznamenané zvuky z oceánu

Ponorka Titan sloužila k přepravování bohatých turistů k vraku legendárního zaoceánského parníku. Zhruba hodinu a 45 minut po ponoru ztratila v neděli spojení s mateřskou lodí. V oblasti nasazení zhruba 700 kilometrů jižně od kanadského ostrova Newfoundland zahájili poté příslušníci pobřežní stráže z USA a Kanady rozsáhlou pátrací akci na hladině oceánu i v jeho hlubinách.

V noci z úterý na středu se začaly objevovat první zprávy o možných náznacích naděje. Americká média informovala o uniklém interním memorandu, které bylo odesláno na Ministerstvo vnitřní bezpečnosti Spojených států. V memorandu mělo být uvedeno, že kanadský letoun zaznamenal podvodní „bouchavé zvuky" v intervalech 30 minut pocházejících z oblasti hledání.

„Letoun P8 zaznamenal v oblasti bouchavé zvuky každých 30 minut. Čtyři hodiny poté byl nasazen další sonar a stále bylo slyšet bouchání," uvedl časopis Rolling Stone s odvoláním na email.

Do pátrání po zmizelé ponorce Titan se zapojil francouzský potápěcí robot Victor 6000, který je schopný ponoru až do šesti tisíc metrů. Titanik se nachází v hloubce 3 800 metrů :

CNN rovněž informovala o interním aktualizačním sdělení zasláném v úterý večer, které naznačovalo, že byly zachyceny další zvuky. „Další zvuková odezva byla slyšitelná a pomůže při zaměřování povrchových prostředků a naznačuje také pokračující naději na přeživší," uvedlo druhé sdělení podle zprávy CNN.

Jednu hodinu po zveřejnění zpráv potvrdila americká pobřežní stráž, že kanadský vyhledávací letoun zachytil „podvodní zvuky," nespecifikoval však, že by šlo o bouchání.

Kdo všechno byl na palubě?

Shahzada Dawood (48) a jeho syn Suleman (19)

Shahzada byl místopředsedou jednoho z největších pákistánských konglomerátů, společnosti Engro Corporation, která investuje do hnojiv, výroby vozidel, energetiky a digitálních technologií. Podle internetových stránek kalifornského výzkumného institutu SETI, jehož byl správcem, žil se svou ženou a dvěma dětmi v Británii. Mezi Shahzadovy zájmy patřilo fotografování divoké přírody, zahradničení a zkoumání přírody. O Sulemanovi, který rád čte sci-fi literaturu, se toho jinak moc neví.

Hamish Harding (58)

Britský miliardář, pilot, průzkumník a vesmírný turista Harding žil v Dubaji. Byl šéfem letecké společnosti Action Aviation. V roce 2019 byl členem letecké mise One More Orbit, která stanovila rekord v nejrychlejším obletu Země letadlem nad oběma zeměpisnými póly, čímž se dostal do Guinnessovy knihy rekordů. Předtím se podílel na rozvoji turistického ruchu na Antarktidě.

V roce 2016 doprovázel Buzze Aldrina, druhého muže, který vstoupil na povrch Měsíce dvacet minut po svém kolegovi Neilu Armstrongovi, na jeho cestě na jižní pól, která ale byla přerušena kvůli Aldrinovým zdravotním problémům. Před rokem se vydal do vesmíru na palubě rakety New Shepard společnosti Blue Origin na desetiminutový let, který byl pátou úspěšnou pilotovanou misi společnosti Jeffa Bezose, jehož označoval za svého mentora.

V roce 2021 spolu s Američanem Victorem Vescovou vytvořil rekord v délce pobytu na dně Marianského podmořského příkopu v Tichém oceánu. Vystudoval přírodní vědy a chemické inženýrství na Cambridgeské univerzitě. S manželkou Lindou mají dva syny, jeden z nich se podle listu The Times stal ve 12 letech nejmladším člověkem, který navštívil jižní pól.

Paul-Henri Nargeolet (77)

Podle agentury AFP byl ředitelem podmořského výzkumu vraku Titaniku ve společnosti RMS Titanic a na výzkumu vraku se podílel i v rámci Francouzského výzkumného ústavu pro využívání moří (Ifremer). Bývalý velitel francouzského námořnictva byl hloubkovým potápěčem i likvidátorem min. Po odchodu z námořnictva vedl v roce 1987 první záchrannou expedici k Titanicu a byl předním odborníkem na vraky.

Paul-Henri Nargeolet měl také přezdívku Pan Titanic. K legendárnímu vraku se ponořil podle tisku už pětatřicetkrát. Byl ředitelem Centra pro správu námořních a podmořských zdrojů (CMURM) Michiganské státní univerzity. Podílel se na vyzvednutí tisíců artefaktů z vraku a točil i filmy s blízkou tematikou a je autorem několika knih. Lidé z oboru ho označují za velkého odborníka.

Stockton Rush (61)

Zakladatel společnosti OceanGate Expeditions, která byla organizátorem plavby ponorky Titan a jejím provozovatelem. Firmu založil v roce 2009, plavbám k Titaniku se věnuje od roku 2021. Firma se podílí i na vývoji dalších malých ponorek. Rush se ve svých 18 letech stal civilním pilotem, poté byl zkušebním pilotem u armády, odkud odešel kvůli problémům se zrakem a začal se věnovat ponorkám.

Odborníci už před několika lety varovali Rushe před možnými "katastrofickými" problémy plaveb k Titanicu. Vyzvali ho také, aby podmořské zařízení podstoupilo certifikační proces. OceanGate v roce 2019 potvrdila, že Titan netestovala žádná nezávislá organizace. V minulosti Rush působil ve vedení řady technologických firem. V roce 1984 získal bakalářský titul v oboru leteckého a kosmického inženýrství na Princetonské univerzitě a v roce 1989 titul MBA na jedné ze škol Kalifornské univerzity v Berkeley.

Jak bezpečná byla ponorka Titan?

Spekuluje se o nedostatečných bezpečnostních opatřeních pro posádku a inovativní konstrukci turistické ponorky nesoucí název Titan. „OceanGate nesplňuje standardy tam, kde se uplatňují, protože inovace často spadají mimo stávající průmyslové paradigma," uváděla společnost na svém webu v roce 2019.

Podnikatel Arthur Loibl  vzpomínal na zážitek ze své výpravy: „Během mého výletu se při spouštění do vody utrhly stabilizační trubky, které jsou namontované na vnější straně ponorky. Byli jsme znovu vytáhnuti zpět na loď a tyto trubky byly pak relativně jednoduše znovu upevněny zvenčí pomocí svazků kabelů. Chvíli se nám zdálo, že to je trochu primitivní," zmínil Loibl pro německý web Tageschau.

Historie zkoumání Titanicu

  • 1985 - Americko-francouzský tým objevuje místo Titanicu
  • 1986 – Ponorka Alvin zkoumá vrak
  • 1987 - První výprava na záchranu sbírá 1800 artefaktů z Titanicu
  • 1995 – Režisér James Cameron navštěvuje vrak - záběry jsou použity ve filmu Titanic
  • 1998 - První turisté se potápějí k vraku Titanicu
  • 1998 – Patnáctitunová část trupu Titanicu je vyzdvižena z mořského dna
  • 2005 - Dvě posádkou řízené ponorky se potápějí k vraku
  • 2010 - Autonomní roboti mapují místo
  • 2012 - Vrak se stává chráněnou památkou UNESCO
  • 2019 - Ponorný člun DSV Limiting Factor podniká pět ponorů
  • 2020 - USA a Velká Británie podepisují smlouvu na ochranu vraku Titanicu
  • 2021 - OceanGate podniká první úspěšný pokus o dosažení místa
  • 2023 - Vytvořen první digitální scan celého vraku

„V určitém okamžiku se bezpečnost stává čistým plýtváním. Myslím, že pokud chcete být jen v bezpečí, nevstávejte z postele," prohlásil v podcastu Unsung Science citovaným CNN zakladatel OceanGate a jeden z pasažérů ponorky Stockton Rush. „Nenastupujte do auta. Nedělejte nic. V určitém okamžiku budete muset podstoupit určité riziko a je to skutečně otázka rizika a odměny. Myslím, že to mohu udělat stejně bezpečně i porušením pravidel."

Ředitel společnosti OceanGate Expeditions Stockton Rush ukazuje interiér ponorky ovládané pomocí herního ovladače Logitech:

Plavba ponorky k Titaniku

Vrak Titaniku leží na dně Atlantského oceánu asi 600 kilometrů od břehů kanadské provincie Nový Foundland, zhruba 3800 metrů pod hladinou. Cesta ponorkou k vraku Titaniku je turistickou atrakcí, která podle BBC vyjde na 250 tisíc dolarů (asi 5,4 milionu korun) na osobu a trvá deset dní.

Ponorka vyplula v sobotu z kanadské obce St John’s, k vraku Titaniku doplula v neděli ráno. Harding, který byl také pilot, cestoval do vesmíru a v minulosti absolvoval i ponor do Mariánského příkopu, byl jedním z cestujících.

„Konečně mohu hrdě oznámit, že jsem se přidal k expedici k Titaniku jako specialista. Vzhledem k nejhorší zimě na Novém Foundlandu za posledních 40 let bude tato mise pravděpodobně první a jedinou manuálně řízenou misí k Titaniku v roce 2023,“ napsal na sociální sítě Harding. „V týmu na ponorce je několik legendárních průzkumníků, z nichž někteří mají za sebou více než 30 ponorů k RMS Titanic od 80. let minulého století, včetně PH Nargeoleta,“ dodal Harding.

Expedici s turisty a vědci organizuje soukromá společnost OceanGate Expeditions, která v uplynulých dnech na sociální síti Twitter psala o aktuálních misích. Firma v pondělí potvrdila, že jde o její plavidlo, krátce před 18.00 středoevropského času.

Ponorka Titan se pohřešovala od pondělí

Společné záchranné koordinační centrum v Halifaxu v kanadském Novém Skotsku uvedlo, že plavidlo bylo nahlášeno jako pohřešované v neděli kolem 21.13 místního času (pondělí 2.13 středoevropského času). David Concannon, poradce OceanGate Expeditions, uvedl, že společnost ztratila kontakt s ponorkou v neděli ráno. 

Ztracená ponorka u Titaniku 

  • Název: Titan
  • Provozovatel: OceanGate Expeditions
  • Délka: 6,7 m
  • Kapacita: 5 lidí
  • Ponor: až do 4000 metrů
  • Zásoba kyslíku: maximálně 96 hodin
  • Posádka: Hamish Harding (CEO Action Aviation), Paul-Henri Nargeolet (podmořský průzkumník a expert na Titanik), Stockton Rush (CEO a zakladatel OceanGate Expeditions), Shahzada Dawood (místopředseda společnosti Dawood Hercules, správce SETI institutu,) a jeho syn Sulaiman Dawood

BBC uvádí, že dotyčná ponorka pojme pět lidí, z toho tři platící cestující, jednoho kapitána a jednoho odborníka. „Snažíme se všemi způsoby pracovat na tom, abychom posádku dostali zpět do bezpečí. Veškeré naše úsilí teď věnujeme pasažérům ponorky a jejich rodinám,“ sdělila médiím firma OceanGate Expeditions. 

Miliardář Hamish Harding se loni zúčastnil letu do kosmu na palubě lodi společnosti Blue Origin Jeffa Bezose:

Britský kontradmirál ve výslužbě Chris Parry varoval, že pátrání po turistické ponorce bude velmi obtížné. „Mořské dno je zvlněné. Samotný Titanic leží v příkopu. Kolem je spousta trosek,“ popsal Parry podmínky stanici Sky News.

Legendární britský parník Titanic, tehdy největší loď své doby, se potopil následkem srážky s ledovcem při plavbě z britského Southamptonu do amerického New Yorku v roce 1912. Na palubě bylo tehdy přes 2200 pasažérů, o život jich při neštěstí přišlo více než 1500. Vrak Titaniku objevila americko-francouzská expedice v roce 1985.

Záchrana posádky je velice náročná

Záchranné týmy se podle Davida Galla, hlavního poradce pro strategické iniciativy společnosti RMS Titanic, pustily do závodu s časem, aby nalezly posádku ztraceného ponorkového plavidla. RMS Titanic drží exkluzivní práva na operace u vraku Titaniku.

Pokud je ponorkové plavidlo v pořádku, jeho posádka se musí potýkat s neustále ubývajícím kyslíkem a velmi chladnými teplotami, podotkl Gallo v rozhovoru pro CNN.

„Podchlazení je velkým problémem, pokud se ponorka nachází na dně, jelikož v hlubokém oceánu je teplota těsně nad bodem mrazu,“ upozornil Gallo.

„Jedním z největších otazníků je, kde se ponorka nachází. Je na dně, plave na hladině, nebo je někde uprostřed vodního sloupce? To ještě nebylo zjištěno… Budeme muset jen čekat a doufat v dobrý výsledek,“ dodal Gallo. 

„Hloubka vody přesahuje dvě míle. Je to jako návštěva jiné planety, není to tak, jak si lidé často představují. Jde o prostředí bez slunce, s nízkou teplotou a vysokým tlakem,“ upozornil Gallo. Dostat se tam je jedna věc, ale porozumět situaci a identifikovat problém s ponorkou a poté se pokusit ji odtamtud dostat, to je další výzva, dodal Gallo.

Co se týče lokalizace plavidla, Gallo uvedl, že povrchová loď by měla mít dobrý přehled o poslední známé poloze ponorky.

Možné příčiny zmizení ponorky u Titaniku

Nejasnosti panují ohledně příčiny ztráty kontaktu s posádkou při sestupu k vraku Titaniku, ke kterému došlo v pondělí po druhé hodině středoevropského času.

  • Výpadek energie mohl způsobit ztrátu komunikace, podobná plavidla by proto měla disponovat záložními zdroji.
  • Požár na palubě v důsledku zkratu mohl zničit systémy plavidla a vytvořit toxické výpary.
  • Zaplavení – obrovský tlak v extrémních hlubinách může mít za následek implozi plavidla. Ponorka Titan má konstrukci odolnou do čtyř tisíc metrů (vrak Titaniku se nachází v hloubce 3800 metrů).
  • Uvíznutí nebo zablokování cesty ponorky, ke kterému mohlo dojít v důsledku silných proudů a vraku Titaniku na dně oceánu.

„Ponorka se příliš daleko nepohne. Pokud má na hladině potíže, může se trochu odplavit, ale na dně se pohybuje rychlostí zhruba dvě míle za hodinu. Takže hledaná oblast by měla být malá,“ uvedl Gallo.

To ale neznamená, že nalezení malé ponorky v tak hlubokých a rozsáhlých vodách bude jednoduché, upozornil.

„Můžete se zaměřit na velmi omezenou oblast a do ní zaměřit vaše sonary, kamery a cokoli dalšího, co potřebujete k nalezení ponorky,“  dodal expert.

VIDEO: Záběry vraku RMS Titanic zveřejněné společností OceanGate Expeditions, která organizovala expedici 

Video placeholde
Video společnosti OceanGate Expeditions lákající na průzkum vraku RMS Titanic • OceanGate Expeditions, Youtube.com