Loděnici, kde postavili Titanic, se podařilo novému majiteli zachránit před krachem

Irské loděnice Harland a Wolff se v létě připravovaly na krach

Irské loděnice Harland a Wolff se v létě připravovaly na krach Zdroj: Reuters

14. dubna 1912 - Bude to 100 let, co největší parní loď světa Titanic narazila na ledovec v Atlantském oceánu. Na své premiérové plavbě šla krátce po nárazu nezadržitelně ke dnu. Neštěstí nepřežilo 1496 pasažérů.
Titanic se potopil v noci ze 14. na 15. dubna 1912
Vrak rozežírají bakterie - Zrezavělé zábradlí skrývalo dosud neznámou bakterii, která vrak rozežírá. Jmenuje se Halomonas titanicae a podle vědců hrozí, že do dvaceti let zůstane z Titaniku pouze rezavá skrvna na dně oceánu.
Vrak legendární lodi Titanic
Pokoj v první třídě na palubě Titaniku II.
26
Fotogalerie

Severoirskou loděnici Harland a Wolff koupila britská energetická společnost InfraStrata. Ta do podniku, který v Belfastu existuje 158 let, investuje šest milionů liber (v přepočtu 170 milionů korun). Nový vlastník tak zachová práci pro osm desítek zaměstnanců a navíc v příštích letech slibuje vytvořit stovky nových míst.

Ještě v srpnu stála loděnice před krachem, protože nezískala žádný překlenovací úvěr. Pro loděnici, založenou v roce 1861, pracovalo v době druhé světové války kolem 35 tisíc lidí a stále symbolizuje minulost Belfastu, kdy byla irská metropole průmyslovým motorem britské ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Loděnice, která dokončila Titanic v roce 1912, nepostavila žádné plavidlo od roku 2003, kdy postavila dva trajekty. Výrobě nákladních lodí v poslední době dominují asijští výrobci a evropským loděnicím již zůstala nadvláda jen ve stavbě luxusních výletních lodí.

V Harland a Wolff se tak v uplynulých patnácti letech soustředili na opravy lodí a výrobu komponentů pro obnovitelné zdroje energie, včetně instalací větrných a přílivových turbín na moři. Akvizice společnosti InfraStrata umožní přivést do Belfastu velkou část výroby svých energetických projektů, jako je například největší projekt skladování plynu Islandmagee.

Firma očekává, že právě Islandmagee poskytne více než čtvrtinu skladovací kapacity zemního plynu ve Velké Británii. Stavba plovoucích zásobníků zemního plynu u poloostrova Islandmagee v hrabství Antrim severně od Belfastu má začít do konce roku. Generální ředitel společnosti InfraStrata k akvizici uvedl, že dohoda ukazuje i snahu pomoci severoirské ekonomice, která podle něj bude zejména v období po brexitu oslabena.

Plánovaný odchod Británie z Evropské unie podle něj představuje pro Severní Irsko zvláštní hrozbu kvůli jeho úzkým hospodářským vazbám s Irskem, členským státem EU.