Pauza v bombardování: do Homsu dorazili zdravotníci

Záběr z videa nahraného na YouTube 24. února 2012, které údajně ukazuje povstalecké bojovníky, jak bojují proti syrským vojákům ve starém městě v opoziční baště Homsu.

Záběr z videa nahraného na YouTube 24. února 2012, které údajně ukazuje povstalecké bojovníky, jak bojují proti syrským vojákům ve starém městě v opoziční baště Homsu. Zdroj: profimedia.cz

Do syrského města Homs, které už tři týdny bombardují vojáci prezidenta Bašára Asada, v pátek večer dorazili zdravotníci, aby odsud odvezli ženy, děti a zraněné. Sanitky zdravotníků z organizace Syrského arabského červeného půlměsíce z povstaleckého města zatím vyvezly sedm lidí, informovali zástupci Mezinárodního červeného kříže (ICRC).

Zdravotníci vyvezli zraněné ze čtvrti Bábá Amr, ve které v předchozích dnech zahynuly desítky civilistů, včetně dvou západních novinářů.

„Humanitární konvoj vyjednává jak se syrskou vládou tak s povstalci, aby mohl evakuovat všechny lidi, kteří potřebují pomoc,“ řekl novinářům Saleh Dabbakeh, mluvčí ICRC v Damašku. Zatím byli evakuováni pouze Syřané, dodal. Na evakuaci v Homsu čekají také novináři Edith Bouvierová a Paul Conroy. Zraněnou Bouvierovou ve čtvrtek nafilmovali místní aktivisté a video pak zveřejnili na internetu. Novinářka v něm informuje, že má zlomenou stehenní kost a nutně potřebuje operaci.

Prosí o sanitku, jež by ji přepravila na libanonskou hranici. Její britský kolega Conroy má méně vážná zranění nohou. Při stejném útoku, ve kterém byli zraněni Bouvierová a Conroy, byli zabiti americká novinářka Marie Colvinová a francouzský fotograf Rémi Ochlik.

O vpuštění zdravotníků do města prezidenta Assáda žádaly také politické špičky z celého světa, kteří se v pátek sjely do Tunisu na konferenci nazvanou „Přátelé Sýrie“. Diplomati z více než 60 zemí světa – mezi nimi americká ministryně Hillary Clintonová - se v Tunisu dohodli na dalších sankcích vůči Sýrii a stanovili cosi jako ultimátum. Neuvedli ale, co udělají, pokud Bašár Asad bombardování neukončí.

Vojenskou intervenci proti syrskému režimu či vyzbrojení povstalců ale USA vyloučily, což frustrovalo některé arabské zástupce. Například podle saúdského ministra zahraničí Saúda al-Fajsála je vyzbrojení povstalců „skvělý nápad“. „Je spravedlivé nabídnout pomoc a nechat Syřany na pospas zabijáckému stroji?“ řekl na shromáždění.

Video ze zničeného Homsu

Vyslání mezinárodní humanitární mise do Sýrie podle plánu Ligy arabských států v bezpečnostní radě OSN blokují Rusko a Čína. Problémem je i nejednotnost syrské opozice. Její domácí křídlo konferenci bojkotuje, protože Západ se údajně chystá uznat za legitimního zástupce exilovou Syrskou národní radu.

Protesty v Sýrii trvají od loňského března. OSN v lednu odhadlo, že během loňského roku bylo usmrceno při konfliktu 5400 lidí. Od té doby zahynuly další stovky lidí. Syrští aktivisté odhadují počet obětí na 7300, ale toto číslo není možné ověřit, protože syrské úřady brání novinářům informovat z míst bojů.