Peklo a ráj v jednom. Erdoğan „zlevnil“ nákupy v Turecku o třetinu, burza láká na desítky procent

Turecká one man show sráží liru.

Turecká one man show sráží liru. Zdroj: Reuters

Den co den o procento dražší zboží z dovozu kvůli katastrofálnímu propadu měny. Na druhé straně bizarně divoký boom tureckých akcií, přes které se lidé zoufale snaží zachovat si zbytky své kupní síly. Taková je turecká realita necelý měsíc od opětovného zvolení Recepa Tayyipa Erdoğana prezidentem země trpící fatální ztrátou důvěry zahraničních investorů. Turecku přitom zatím nepomáhá ani částečný „návrat k rozumu“ tvůrců tamní hospodářské politiky v čele s centrálními bankéři. Pokud by se dílo podařilo, mohlo by se Turecko stát zemí s pohádkově výnosným investorským menu. Zatím ale ekonomicky připomíná spíše válečnou zónu.

„V zemi pokračuje one man show, proto i drtivá většina byznysu primárně v cestovním ruchu probíhá v transakcích přes euro a dolar, tím pádem s oslabováním měny mohou růst ceny akcií místních společností,“ uvádí portfolio manažer J&T investiční společnosti Michal Semotan.

Za necelý měsíc od zvolení Erdoğana prezidentem turecká lira vůči euru ztratila kolem jednatřiceti procent, zjednodušeně tedy propadala tempem jednoho procenta denně. V obdobném tempu tak například zlevnily nákupy zahraničních turistů, pokud ovšem nakupují v lirách. Jelikož kurz koruny vůči euru byl v posledním měsíci zhruba stabilní, týká se to i nákupů českých návštěvníků Turecka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!