Pentagon promrhal miliardy na zbytečných projektech

ilustrační foto

ilustrační foto

Během deseti let bojových operací v Afghánistánu a posléze Iráku utopila americká vláda v projektech obnovy třicet miliard dolarů. Nelichotivou vizitku vystavila Pentagonu ve své zprávě kongresová vyšetřovací komise pro zadávání válečných zakázek. Podle její analýzy je na vině především zadávání předražených zakázek, často bez výběrového řízení, a laxní kontrola.

„Desítky miliard z kapes daňových poplatníků byly promrhány špatným plánováním, nejasnými požadavky a nedostatečným výkonem některých kontraktorů a federálních zaměstnanců,“ uvádí zpráva, jejíž kompletní znění zveřejní Kongres dnes. Komise, v níž zasedali republikáni i demokraté, varuje, že obdobná částka může ještě přijít vniveč, pokud afghánská a irácká vláda přestanou projekty udržovat, jakmile Američané země opustí.

Jako příklady zbytečných projektů zpráva uvádí stavbu irácké věznice za 40 milionů dolarů, o niž tamní vláda nestála a která nikdy nebyla dokončena, či kábulskou elektrárnu za 300 milionů, již tamní vláda není schopna spustit kvůli vysokým nákladům na provoz.

Američané se bez práce soukromých firem při dlouhodobých bojových operacích neobejdou. Na Blízkém východě však počet smluvního personálu v některých okamžicích dosahoval 260 tisíc lidí, a převyšoval tak nasazenou armádu.

Podle související zprávy nevládní instituce Center for Public Integrity se objem zakázek zadaných bez výběrového řízení během deseti let téměř ztrojnásobil z 50 na 140 miliard dolarů. Pentagon se brání, že v mnoha případech nebylo kvůli výjimečným okolnostem možné časově náročné výběrové řízení provést.

Celkově už stálo desetileté válečné angažmá Spojených států na Blízkém východě bilion dolarů.