Petr Fischer: Statistika německého zahraničního obchodu ukazuje jasného vítěze. Je jím Čína

Německo podpoří startupy dvěma miliardami eur

Německo podpoří startupy dvěma miliardami eur Zdroj: Pexels

Německá politika se během ukrajinské krize snaží vyrovnat se závislostí na ruském plynu, což se největší evropské ekonomice hned tak nepovede, když 55 procent plynu získává Německo právě z Ruska a dovozy kapalného plynu ze zámoří nedokážou při nejlepší vůli tento poměr zvrátit. Ještě závislejší je však německá ekonomika na obchodu s Čínou, což se během dvou let koronavirové pandemie odhalilo v plné nahotě.

Přerušené dodávky v globálních řetězcích, které z velké části zadrhávaly právě v Číně, odhalily velkou citlivost německého hospodářství na výkyvy produkce v čínských továrnách.

Dominanci Číny v obchodních vztazích s Německem nyní potvrzuje i celoroční statistika zahraničního obchodu. Čína se v ní předvádí jako nejdůležitější obchodní partner Německa.

Vzájemný obchod vzrostl o sedminu

Celková výměna zboží s Čínou se navíc neustále zvyšuje, což nezastavily ani výpadky během koronaviru.Vloni vzájemný německo-čínský obchod vyskočil na bezmála čtvrt bilionu eur (245,5 miliardy eur). Ve srovnání s rokem 2020 šlo o meziroční růst o celou sedminu.

Nejvíce se z Číny dovážejí elektrická zařízení a součástky a také zařízení na zpracování dat, které tvoří více než třetinu veškerého dovezeného zboží. Druhou ohromnou částí jsou automobily a díly k automobilům, třetí chemické výrobky.

Zejména v oblasti automobilové výroby německé automobilky vykázaly poměrně velkou závislost na dovozu z Číny. Jde převážně o baterie a čipy. Výpadky v dodávkách uspíšily politické úvahy o vybudování nových výrobních závodů pro tyto díly na německé půdě.

Zatímco v předchozích letech si Německo drželo s Čínou poměrně vyrovnanou obchodní bilanci, loni se přebytek výrazně přesunul na stranu Číny. Čínské dovozy do Německa vylétly na 141 miliard eur, vývoz německého zboží do Číny se dostal těsně přes hranici 100 miliard eur. Obchodní přebytek ve prospěch Číny loni dosáhl 38 miliard eur, což je dáno zejména pětinovým růstem čínského vývozu do Německa.

Míra závislosti německého obchodu na Číně začíná být zřejmější při dlouhodobějším srovnání. Čína se největším obchodním partnerem Německa stala až na začátku desátých let 21. století. Největším importérem do Německa je ale už delší dobu a svou pozici stále posiluje. Zveřejněná statistika to jen potvrzuje.

Německý statistický úřad ve své zprávě upozornil i na to, že Čína je největším obchodním partnerem Německa už pošesté za sebou. Objem vyměněného zboží prakticky neustále roste.

Z pozice outsidera na vrchol za 35 let

Vždycky tomu tak ale nebylo. V minulosti byla Čína marginálním dovozcem. Na začátku 80. let, kdy se v Číně naplno rozjely ekonomické reformy vlády Teng Siao-pchinga, které z nejlidnatější země světa udělaly globální kapitalistickou továrnu, bez níž by světová ekonomika nemohla existovat, byl německý obchod s Čínou naprosto zanedbatelný.

Tabulkám vévodily evropské země, zejména Nizozemsko, ale i Francie a Británie, na post největšího obchodního partnera se draly Spojené státy. Čína byla v té době z hlediska mezinárodního obchodu Německa až ve třetí desítce nejvýznamnějších zemí. Třicet pět let poté je Čína pro Němce suverénní obchodní jedničkou. Stačí se podívat na vzájemný obchod Německa s ostatními zeměmi.

Gigafactory Volkswagenu v Česku: Jaká jsou možná pozitiva a negativa?

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku: Jaká jsou možná pozitiva a negativa? • Videohub

Druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem Německa zůstává Nizozemsko; objem vyměněného zboží tu o šest miliard překračuje hranici 200 miliard eur. K této hranici se ještě přibližují třetí Spojené státy, čtvrtá Francie je s bilancí 165 miliard eur už ve značném odstupu.

Zajímavá je pátá pozice Polska, která ukazuje, jak důležitá je pro něj německá vazba, když celkový obchod přesahuje 140 miliard eur.

Česko na úrovni Británie

Podobně je na tom Česko, odkud každý třetí výrobek putuje do Německa. Česko je jedenáctý nejvýznamnější obchodní partner Německa (pro Bavorsko je ČR třetím hlavním partnerem), ke 100 miliardám bilance mu chybějí už jen tři miliardy eur.

Prakticky stejný obchodní objem vykazuje ve vztazích s Německem i Británie, jejíž ekonomická výkonnost je násobně větší než ta česká. Obchodní vztahy s Británií se omezily poté, co začaly platit dohody o vystoupení Británie z Evropské unie. Vzájemný obchod Německa a Británie poklesl loni bezmála o pět procent a Británie je tak v žebříčku nejdůležitějších obchodních zemí pro Německo na nejhorším místě za posledních sedmdesát let.

Podobně jako ve vztahu s jinými zeměmi německé exporty výrazně přesahují dovozy z Británie. Přebytek obchodní bilance je 33 miliard eur, největší přebytky vykazuje Německo v obchodě s USA, kde se ve prospěch Němců přičítá padesát miliard eur.

Česko je na opačné straně srovnání, protože má s Německem pozitivní obchodní bilanci, přebytek loni dosáhl tři miliardy eur, v dnešním kurzu tedy 72 miliard korun.