Pfizer výrazně zkomplikoval vykonavatelnost trestu smrti v USA

místnost pro popravu smrtící injekcí

místnost pro popravu smrtící injekcí Zdroj: CACorrections, public domain, wikimedia

Výrobce léků a chemikálií Pfizer už nebude zásobovat americké věznice sloučeninami, které se standardně používají k namíchání injekce při trestu smrti, obzvláště pak přípravkem Midazolam. Je to dobrá zpráva pro odsouzené, horší však pro úřady, které chtějí dál vykonávat hrdelní trest.

Společnost Pfizer minulý týden potvrdila, že ukončuje dodávky sedmi chemikálií do amerických věznic, které je standardně používaly ve smrtícím mixu při popravách odsouzených. „Naší misí je vyvíjet chemické přípravky, léky ke zlepšení kvality života a silně nesouhlasíme s jejich užitím k jeho odebírání,“ tvrdí firma.

Od tohoto okamžiku tak prý bude dodávat své výrobky jen „na lékařský předpis“ vybraným distributorům a přímým kupcům, ne věznicím. Tento trend odstartovala společnost Hospira, která v roce 2011 přestala vyrábět a věznicím dodávat thiopenthal sodný. Od roku 2013 jsou věznice v USA navíc bojkotovány evropskými farmaceutickými firmami a Evropskou unií, která tak bojuje za zrušení trestu smrti po celém světě. Thiopental sodný či fenobarbital jsou přitom důležitými složkami injekce, protože uměle vyvolávají koma potřebné k „humánnímu vykonání trestu“.

Americké úřady od té doby začaly nakupovat v zahraničí (třeba Indii) a na svůj nákupní seznam zařadily alternativy, třeba obdobně fungující midazolam, který vyrábí právě Pfizer. Jenže i s tím mají nyní utrum a musí vymyslet, kde jinde uspávací látku seženou. Jako alternativu zatím musí využívat mix jiných, avšak extrémně drahých chemikálií (18 poprav celkem za milion dolarů), anebo se vrátit k popravám na elektrickém křesle. To se jim ale vzhledem k rázu této popravy příliš nechce (poslední poprava křeslem proběhla v USA v roce 2013).

ampulky látky Midazolamampulky látky Midazolam | James Heilman, MD, CC BY 3.0, wikimedia ampulky látky Midazolam

V USA je trest smrti platný celkem v 31 státech, jen několik jich však nejvyšší trest vykonává. Loni k němu přistoupilo jen šest států - Florida, Georgia, Missouri, Oklahoma, Texas a Virginia, přičemž celkem 23 z 28 poprav vykonali v Georgii, Missouri a Texasu. Počet poprav v USA v posledních letech rapidně klesá. Jednak roste vliv odpůrců hrdelního trestu, a to i v „tradičních“ státech jako výše zmíněný Texas, kde jeho podpora spadla na 27 procent, jednak ale téměř není čím popravovat.

Poprava smrtící injekcí
V roce 1977 se stala Oklahoma prvním státem, který přijal smrtící injekci jako možnost popravy. Prvním popraveným touto metodou se stal Charles Brooks v Texasu v roce 1982.

Odsouzenec je připoután ke stolu. Dvě jehly (jedna záložní) jsou vpíchnuty do žil, obvykle na paži. Jehly s roztoky spojují dlouhé hadice, roztoky jsou umístěny ve zdi vedle stolu. Na signál dozorce je zvednuta záclona v přilehlé místnosti, ve které se nacházejí svědci. Potom je odsouzenci do žíly vpraven smrtící koktejl.

zdroj: Wikipedia