Plán na ochranu Evropy před čínským dovozem nebude fungovat, bojí se průmyslníci

Čínské zboží, ilustrační foto

Čínské zboží, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Sice pořádáte veřejnou konzultaci k uznání Číny jako tržní ekonomiky, ale vlastně se nic nechcete dozvědět. Tímto tónem se obrátily na Evropskou komisi zástupci průmyslových odvětví, které mohou čelit největšímu přílivu levné čínské konkurence, kdyby na konci roku skončila dosavadní antidumpingová ochrana evropského trhu.

Podle přístupového protokolu Číny ke Světové obchodní organizaci by se na zemi mělo od konce letošního roku pohlížet, jako by byla tržní ekonomikou. Komise proto bude muset změnit pravidla pro uvalování antidumpingových cel. Především už nebude moci používat pro výpočet ochranného cla ceny výrobků v třetích zemích, které si vybere. Díky tomu může nyní antidumpingová cla nastavit výše, než bez použití této metody.

Sdružení Aegis Europe, které už v únoru uspořádalo v Bruselu pětitisícovou demonstraci proti oslabení antidumpingové ochrany, Komisi například vyčítá, že k otázkám není možné napsat podrobnější komentář.

Komise v podkladech pro konzultaci naznačila, že v úvahu přichází několik opatření, která mají ochranu evropského trhu před nekale levnými dovozy z Číny ochránit. Uvažuje třeba o tom, že neumožní předčasně přezkoumávat stávající antidumpingová cla. Ta by pak měla chránit evropské výrobce ještě několik let.

Za nestandardní podmínky na trhu změna pravidel

Brusel hodlá také změnit pravidla, která používá v případě, když zjistí, že v zemi vývozce panují na daném trhu nestandardní podmínky. Pak může cenovou úroveň pro určení dumpingu adekvátně zvýšit, a tím i zlepšit ochranu evropského trhu.

Komise také navrhuje, aby se méně používal princip menšího cla. Podle něj Komise určí ochranné clo jen do výše škody, která levným dovozem vznikla evropským výrobcům. Skutečný dumping přitom může být vyšší.

Aegis Europe v dopise tvrdí, že se Komise v analýze nezabývala proveditelností takových opatření. Zachování stávajících antidumpingových cel i v dalších letech by podle sdružení nejspíš vedlo k porušení pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Čína by mohla evropský přístup u WTO napadnout.

Brusel nebude moci jednoduše používat ani úpravu domácích cen vývozce v případě nestandardních podmínek na trhu, tvrdí Aegis Europe. Upozorňuje na skutečnost, že už teď zkoumá platné evropské postupy WTO a některé zprávy naznačují, že evropská praxe odporuje pravidlům WTO.

Omezení aplikace menšího cla by zase podle Aegis Europe příliš nepomohla. Dumping by při porovnání dovozních cen s cenami na čínském trhu byl už tak malý, že by se menší clo nejspíš ani neuplatnilo. Navíc v minulosti proti zrušení nebo omezení menšího cla vystupovaly některé členské státy. V roce 2014 se ke čtrnáctce odpůrců přidala i Česká republika.

Souběžně s veřejnou konzultací Komise jedná přímo se zástupci čínské vlády, jak evropský trh ochránit. Údajně jednou z variant je uznání tržního statusu výměnou za dobrovolné omezení exportu čínské oceli do Evropy. Vtip je v tom, že oceláři jsou jen jednou skupinou sdruženou v Aegis Europe. Ostatní sektory by se lepší ochrany nedočkaly.