Počet obětí neštěstí v Janově přesáhl 30, pád mostu nejspíš odstartoval úder blesku

V italském Janově se zřítila část dálničního mostu

V italském Janově se zřítila část dálničního mostu Zdroj: ČTK

V italském Janově se zřítila část dálničního mostu
V italském Janově se zřítila část dálničního mostu
V italském Janově se zřítila část dálničního mostu
V italském Janově se zřítila část dálničního mostu
V italském Janově se zřítila část dálničního mostu
17
Fotogalerie

Na frekventované dálnici A10 v italském Janově se dnes před polednem zřítil asi stometrový úsek mostu. Z výšky 45 metrů tak spadlo na 35 osobních aut a několik kamionů, včetně českého, jehož řidič přežil a podle českého ministerstva zahraničí není v ohrožení života. Při neštěstí zemřelo podle italské tiskové agentury ANSA nejméně 35 lidí a 13 osob bylo zraněno. Bilance nemusí být konečná; na místě stále pracuje na 200 hasičů, jimž práci zpočátku komplikoval silný déšť.

Svědci uvedli, že neštěstí odstartoval úder blesku. Muž, který zhroucení jednoho z nosníků viaduktu natočil, pouze křičel „Ó Bože, ó Bože!“. 

„Blesk udeřil do spodku pilíře. Hned poté se začal drolit cement a pak se všechno zhroutilo a byl konec světa,“ citovala La Repubblica člena čtyřčlenné rodiny, která tragédii přihlížela. Nyní se v péči psychologů vzpamatovává ze šoku. „Viděli jsme, jak stavba povolila a potom spadl dolů první kamion,“ popisovali svědci.

V italských médiích se ale objevují také zprávy, že most ze 60. let minulého století byl často opravován a experti upozorňovali na nedostatečnost těchto oprav. Také guvernér Ligurie Giovanni Toti dnes uvedl, že údržba mostu se ukázala jako nedostatečná.

Za údržbu stavby je podle italského ministra dopravy Danila Toninelliho zodpovědná firma Autostrade, která objekt provozuje. Společnost odmítla, že podcenila údržbu. Most byl podle ní pravidelně monitorován, kontroly neukázaly hrozící nebezpečí. 

Podle agentury ANSA byl most dlouhodobě přetížen příliš velkým provozem; vede po něm dálnice A10, která je hlavní trasou ze severovýchodu i z jihu Itálie na turisty oblíbené ligurské pobřeží. Na A10 pak navazuje spojnice na francouzskou riviéru.

Most vede přes nákupní centra, továrny, několik obytných domů, železniční trať do Milána a řeku Polcevera. Úroveň vozovky je ve výšce 45 metrů. Stavba pochází ze 60. let minulého století.

Na místě jsou požárníci, záchranná služba a policie, která měla evakuovat obyvatele dvou ulic v těsné blízkosti zřícené části mostu.

Při zřícení mostu v italském Janově spadl i kamion patřící pražské dopravní firmě SPED-IT. Její jednatel Václav Zázvůrek řekl, že řidič kamionu žije a komunikuje. „Náš kamion jsme našli na fotkách na twitteru, jak lezli do kabiny záchranáři. Takže jsme obvolávali všechny nemocnice. Z návěsu nezbylo vůbec nic,“ uvedl Zázvůrek.

Ministerstvo zahraničí neregistruje žádné oběti

České ministerstvo zahraničí má zatím potvrzenou informaci jen o zranění českého řidiče kamionu a nemá zprávy o jiných zraněných či obětech z České repuliky. „Byl zraněn, nicméně není v ohrožení života. Byl odvezen do nemocnice v Janově, kde je v ošetřování. On sám naši ambasádu o nějakou další asistenci nežádal, komunikujeme s jeho zaměstnavatelem,“ sdělila ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Černínský palác ale zároveň vzhledem k tomu, že v Janově ještě pokračuje záchranná operace, nemůže vyloučit, že na místě byli i jiní Češi. „Na naši konzulární linku se od doby neštěstí obrátil jenom zaměstnavatel českého řidiče kamionu, nikdo další nás v této věci nekontaktoval,“ dodala Valentová.

 

Výběr zřícení mostů v Evropě s oběťmi na životech v posledních letech

2. listopadu 2012 - Na severovýchodě Slovenska u obce Kurimany nedaleko Spišské Nové Vsi se zřítil rozestavěný most, který je součástí budované dálnice D1. Důvodem zřícení mostu bylo selhání podpůrné konstrukce při betonování. Při neštěstí zahynuli čtyři dělníci, dalších 11 utrpělo zranění. Podle znaleckého posudku tragédii způsobilo pochybení klíčových pracovníků při zajištění stavebních prací.

8. května 2013 - V norském Trondheimu se zřítil rozestavěný silniční most přes jednu z hlavních příjezdových komunikací na okraji města, ve čtvrti Leangen. Při neštěstí zahynuli dva lidé, stavební dělník a řidička, jejíž vůz zhroucená konstrukce zasypala. Šest dalších lidí bylo zraněno.

5. září 2014 - Pád rekonstruovaného silničního mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku v ČR si vyžádal čtyři oběti. Tři Češi a tři Slováci právě připravovali podpěry pro klenbu mostu, když se most rozlomil v půlce. Několik tun betonu, kamení a hlíny připravilo na místě o život čtyři osoby. Tragédii přežili dva muži ze Slovenska. Příčinou pádu mostu bylo podle znalce odtěžení zeminy u paty klenby a nepodepření klenby v celé ploše.

28. října 2016 - Na frekventované dálnici mezi italským Milánem a městem Lecco se v době dopravní špičky zřítil pod těžkým kamionem nadjezd nad dálnicí. Nehoda si vyžádala jeden lidský život a pět zraněných. O život přišel italský řidič, na jehož vůz část nadjezdu spadla.

9. března 2017 - Nejméně dva mrtvé si v Itálii vyžádalo zřícení mostu na dálnici A14 vedoucí podél jaderského pobřeží mezi městy Ancona a Loreto. Dalších pět lidí bylo zraněno.

Letecké záběry z místa neštěstí: