Podle Íránu přetrvávají spory, hovoří se o novém odkladu jednání

John Kerry, Mohammad Javad Zarif

John Kerry, Mohammad Javad Zarif Zdroj: ctk

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf ve Vídni připustil, že v jednáních o íránském jaderném programu přetrvávají sporné otázky. Nejmenovaný íránský představitel s odvoláním na západní diplomaty řekl íránské agentuře Tasnim, že rozhovory budou možná pokračovat do čtvrtka. Dosavadní termín pro uzavření jednání je úterý a západní představitelé o jeho možném prodloužení zatím nehovoří, poznamenala agentura Reuters.

Vyjednávači Íránu, USA, Británie, Francie, Ruska, Číny a Německa chtěli ukončit 12 let trvající rozhovory uzavřením konečné dohody do 30. června. Kvůli pokračujícím rozporům termín odložili na 7. července. Dále se ale prý nedaří dojednat například podmínky pro kontroly íránských jaderných zařízení.

„Dosud není nic jasné. Zůstávají některé sporné otázky. Hodně se snažíme a pracujeme,“ řekl bez dalšího upřesnění Zaríf novinářům na okraj jednání v Rakousku. „Konečný termín je ve středu večer či ve čtvrtek ráno,“ citovala agentura Tasnim nejmenovaného íránského představitele.

Pro amerického prezidenta Baracka Obamu je podle Reuters z protokolárních důvodů důležité, aby očekávanou dohodu mohl předložit Kongresu USA 9. července.

Dosud není nic jasné. Zůstávají některé sporné otázky

Americký ministr zahraničí John Kerry v neděli řekl, že vyjednávající mocnosti a Teherán nebyly ještě nikdy tak blízko dohodě o íránském jaderném programu, jako právě teď. Upozornil ale, že jednání neskončila a že se stále „mohou ubírat jakýmkoli směrem“.

Teherán na základě předběžné dohody z listopadu 2013 souhlasil s tím, že omezí zásoby nízko obohaceného uranu na úroveň mírně přesahující 7,6 tuny a veškeré další množství přemění do takové formy, jaká by podle odborníků jen obtížně šla znovu použít k výrobě jaderných zbraní. Nicméně zhruba před měsícem Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) uvedla, že Írán má přes osm tun obohaceného uranu, což vzbudilo obavy, že Teherán svůj závazek nesplní. Írán léta tvrdí, že jeho jaderný program slouží výhradně k mírovým účelům.

Velkou otázkou jsou také kontroly odborníků MAAE v íránských jaderných zařízeních, do nichž mnohé ze šestice zemí, která s Íránem jedná, řadí také některé vojenské objekty. To Teherán odmítá.