Pohraniční bariéry zastavily imigranty, před branami schengenu uvízly tisíce lidí

Maďarská hranice

Maďarská hranice Zdroj: ctk/ap

Omezení na slovinsko-chorvatské hranici zabránila v noci na dnešek několika stovkám migrantů volně vstoupit do takzvaného schengenského prostoru. Lublaň chce totiž všechny běžence registrovat. Takřka zcela se zastavil migrační proud přes Maďarsko, které uzavřelo své jižní hranice se Srbskem a Chorvatskem. Uprchlická krize mezitím dál vyvolává napětí v německé vládní unii CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové: mnozí poslanci se podle listu Bild dožadují uzavření německých hranic.

Opozice vůči Merkelové se soustřeďuje kolem vlivného vládního poslance Christiana von Stettena a požaduje, aby kabinet předložil plán zastavení nekontrolovaného přílivu běženců. V opačném případě chce tato vnitrostranická opozice předložit za dva týdny vlastní návrh, který počítá i s uzavřením hranic.

Šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen z kancléřčiny CDU krok svých kolegů kritizuje: uzavření hranic podle něj není reálnou politikou. Migrační proud zastaví jen intenzivní zahraniční azylová politika a rychlé odmítání osob, které nárok na azyl nemají, prohlásil Röttgen.

Bezprizorní v Srbsku a MAkedonii

Z Turecka přes Řecko a balkánské státy nadále proudí na sever Evropy tisíce běženců. Jejich pohyb ale omezují různá opatření na hranicích. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) oznámil, že například v Srbsku takto uvízlo přes 10 tisíc lidí, kteří nemají dostatek jídla, oděvů či přikrývek. Podobný problém hrozí i v Makedonii, kam od soboty do nedělního večera přišlo 10 tisíc uprchlíků.

Obdobný počet běženců v létě vstupoval denně i do Maďarska, které však postupně své jižní hranice uzavřelo. Dnes Budapešť ohlásila, že po uzavření zelené hranice s Chorvatskem v noci na sobotu vstoupilo v neděli do země mimo oficiální přechody 41 imigrantů, což je prý nejméně od začátku roku.

V Maďarku s ostrahou schengenské hranice bude nově vypomáhat 50 českých policistů. Dnes jejich misi, která bude trvat do poloviny prosince, schválila česká vláda. V Maďarsku již působí více než dvacítka českých vojáků.

Pan Ki-mun ocenil Kisku

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun během své oficiální návštěvy Slovenska prohlásil, že řešení stávající migrační krize vyžaduje odhodlání a velkorysost. V projevu ocenil výzvu slovenského prezidenta Andreje Kisky, aby Slovensko respektovalo hodnoty solidarity a lidskosti vůči uprchlíkům. Kiska se v otázce migrační krize opakovaně dostává do sporu s levicovou vládou premiéra Roberta Fica, která se naopak proti přerozdělování uprchlíků v EU na základě kvót vymezuje.

List Financial Times v neděli napsal, že Evropská unie již připravuje další plán přerozdělení běženců: nyní jich má být 200 tisíc a pocházet mají z táborů v zemích jako Turecko, Jordánsko či Libanon. Brusel by prý návrh mohl představit v březnu 2016 v rámci reforem zaměřených na omezení přílivu běženců z Turecka a okolních zemí do Evropské unie. EU se již dříve dohodla na přerozdělení celkem 160 tisíc uprchlíků z Řecka a z Itálie.

Český premiér Bohuslav Sobotka zprávu o novém možném přerozdělení běženců komentoval slovy, že EU by se měla soustředit na již schválené programy. Poznamenal také, že do minulého čtvrtka se podařilo v rámci přerozdělování přesunout jen asi 19 migrantů z Itálie do Švédska.

Turecko, přes které běženci do Evropy míří, chce na zvládání migrační krize od EU další peníze nad rámec tří miliard eur (81 miliard korun) ročně, o kterých se nyní hovoří. Navíc požaduje, aby byla výše finančního příspěvku unie každoročně přezkoumána, uvedl turecký premiér Ahmet Davutoglu.