Pokles ceny „černého zlata“ překvapil makléře

burza

burza Zdroj: reuters

Trh s ropou se poslední dny nechoval přesně podle očekávání analytiků a investorů. Ropa měla, stejně jako další komodity, na nekonvenční měnovou politiku americké centrální banky (Fed) reagovat značným růstem. Podle historických pravidel se ale nezachovala a namísto růstu přišlo oslabení.

Pokles cen kontraktů futures na ropu zanechal minulý týden mnoho zkušených makléřů s hlavou v dlaních. Trh s černým zlatem šel také proti jiným komoditním trhům. Na nich očekávaná rostoucí inflace zvýšila poptávku poté, co Fed oznámil třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování, tedy nouzového programu odkupu aktiv americkou centrální bankou.

Analytici míní, že spíše než na rostoucí inflaci ukazuje padající hodnota ropy na snížení tlaku na ceny, který by si centrální bankéři mohli vyložit jako více prostoru pro další rozvolnění měnové politiky.

Cena ropy BrentCena ropy Brent | E15

Fed oznámil spuštění třetího kola kvantitativního uvolňování 13. září a komodity zprvu reagovaly posílením. Minulé pondělí ale oslabila cena barelu severomořské ropy Brent o čtyři dolary za pouhé čtyři minuty, během následujících dvou dnů odepsal Brent dalších 5,60 dolaru a z ropy se podle slov jednoho analytika stal „padající nůž“, který nechtěl nikdo chytat.

Ve čtvrtek a pátek Brent mírně korigoval ztráty, ale týden zakončil výrazně níže na 111,42 dolaru za barel.

Teoreticky by zaplavení trhu levnými penězi mělo zapříčinit růst cen komodit. Krom Fedu přistoupily k dalšímu rozvolnění měnové politiky další významné centrální banky. Týden před Fedem vyjádřila své odhodlání nakupovat neomezené množství vládních dluhopisů periferních členů eurozóny Evropská centrální banka a minulý týden oznámila Bank of Japan další navýšení objemu monetárních stimulů.

Analytici Bank of America Merrill Lynch nadále očekávají, že třetí kolo kvantitativního uvolňování zvedne během příštího roku cenu ropy o 14 procent, protože nabídka peněz na trhu převýší nabídku suroviny. „Ropa je jednou z komodit, jejichž cena se zdá být nejcitlivější na kvantitativní uvolňování,“ uvedl Francisco Blanch, šéf celosvětového komoditního a derivátového research týmu.