Pokračuje pád turecké liry, Austrálie kvůli Číně kupuje pacifické telekomunikace

Turecká lira se dále propadá

Turecká lira se dále propadá Zdroj: Profimedia, E15

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan
Turecký prezident Erdogan
Chorvatsko by rádo od roku 2023 vyměnilo kuny za eura
Lidé s v Súdánu bojí nástupu vojenské vlády. Armáda už poslala premiéra do domácího vězení, vojáci zadrželi i několik ministrů
Lidé s v Súdánu bojí nástupu vojenské vlády. Armáda už poslala premiéra do domácího vězení, vojáci zadrželi i několik ministrů
10
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

V Súdanu vypukl armádní puč

Vojáci v Súdánu zřejmě uvrhli do domácího vězení premiéra Abdalláha Hamduka a zadrželi i některé představitele vlády. Média hovoří přinejmenším o dvou ministrech i dalších vlivných osobách. Podle některých informací jsou v zemi rovněž problémy s telefonním signálem a internetem.

„Armáda také zablokovala všechny cesty a mosty směrem do Chartúmu,“ hlásil zpravodaj al-Džazíry. V zemi narůstalo napětí od doby, kdy v září súdánské úřady oznámily, že zmařily pokus o převrat, který naplánovali stoupenci svrženého prezidenta Umara Bašíra. To vyvolalo vzájemné obviňování armádních a civilních skupin, které mají po sesazení Bašíra v roce 2019 během přechodného období společně vést zemi.

Chorvatští euroskeptici chtějí referendum o euru

Menší chorvatské konzervativní a euroskeptické strany spustily o víkendu sběr podpisů pod petici za vypsání referenda o přijetí eura. Vláda premiéra Andreje Plenkoviče plánuje přejít na společnou měnu od roku 2023, euroskeptici však věří, že se jim podaří sehnat potřebných zhruba 370 tisíc hlasů a vynutit si tak lidové hlasování.

„Náš názor je, že rozhodnutí o takto důležité otázce musejí přijmout občané, a ne premiér nebo vláda,“ je přesvědčen organizátor iniciativy Marijan Pavliček. Chorvatská ekonomika podle něj ještě není na euro připravena.

Nigérie spouští digitální měnu

Nigérie by v pondělí měla podle centrální banky spustit digitální měnu eNaira. Oznámení přišlo několik měsíců poté, co instituce zakázala komerčním bankám obchodovat s kryptoměnami nebo usnadňovat transakce s nimi.

„Spuštění eNairy je vyvrcholením několika let výzkumné práce centrální banky Nigérie při posouvání hranic platebního systému s cílem učinit finanční transakce jednoduššími a bezproblémovými pro všechny vrstvy společnosti,“ uvedla vláda země ve svém prohlášení.

Z trhů a burz

Turecká lira pokračuje v poklesu

Turecká lira pokračuje v dalším propadu, tentokrát v souvislostí s diplomatickou roztržkou. K propadu měny došlo už poté, co turecká centrální banka v uplynulém týdnu nečekaně snížila základní úrokovou sazbu o dva procentní body na šestnáct procent. Obavy investorů ještě více prohloubilo víkendové vyjádření prezidenta země Recepa Tayyipa Erdogana, že hodlá prohlásit deset západních velvyslanců za nežádoucí osoby.

Podle komentátorů se siláckými kroky snaží povzbudit domácí oblibu, která upadá kvůli hospodářským potížím. Dolar se nyní prodává za zhruba 9,7 liry, o jednu liru víc než v létě. Na počátku roku 2020 byl dolar za necelých šest lir.

Austrálie se rozhodla pro strategický nákup Digicel Pacific

Australská vláda a telekomunikační gigant Telstra společně kupují Digicel Pacific. Krok je považován za pokus o potlačení vlivu Číny v regionu. Telstra označila dohodu v hodnotě 1,6 miliardy dolarů za jedinečnou obchodní příležitost k posílení přítomnosti v regionu. Digicel operuje na šesti trzích v jižním Tichomoří, například v Papui-Nové Guineji a na Fidži. O budoucnosti společnosti včetně prodeje do čínských rukou se spekulovalo řadu měsíců.

„Digicel je prvořadým hráčem v Pacifiku a Austrálie ho považuje za strategický majetek, u něhož nemůže dopustit, aby padl do čínských rukou,“ řekl BBC Jonathan Pryke z australského think-tanku Lowy Institute.

Saúdská Arábie se soustředí na vodík

Rijád se rozhodl využít jedno z největších nalezišť zemního plynu k produkci takzvaného modrého vodíku, který se sice vyrábí z tohoto fosilního zdroje, ale je při něm zachytáván oxid uhličitý. Krok je součástí snahy země pozměnit export v souladu s přechodem na zelenou ekonomiku.

Oznámení přichází poté, co vláda země uvedla, že bude do roku 2060 uhlíkově neutrální. Saúdská Arábie tak zřejmě přehodnocuje plány na vývoz zkapalněného plynu, export vodíku ale patrně ve velkém začne až po roce 2030.

Tweet dne

Děkuji a gratuluji všem vítězům. Poražení by se neměli vzdávat. Všichni jsme jeden tým a ta nejdůležitější hra je teprve před námi. Pokud uvěříte ve vítězství, Poláci uvěří v nás.

Někdejší polský premiér a bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk komentoval své přesvědčivé zvolení do čela opoziční Občanské platformy.

Stane se dnes

  • Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu přiletí do Bratislavy. Poté má namířeno do Prahy, kde by se měl sejít s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem.
  • Institut Ifo bude informovat o vývoji podnikatelské důvěry v Německu za říjen.
  • Světová meteorologická organizace (WMO) vydá výroční zprávu o koncentracích oxidu uhličitého a skleníkových plynů.
  • Společnost Facebook zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí.