Pokud se Německo nepostará o běžence, osloví je radikální salafisté

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Pokud se německé úřady nedokážou postarat o běžence, snadno je mohou oslovit salafisté, kteří vyznávají radikální směr islámu. Novinářům v Berlíně to dnes řekl Ahmed Mansour z vedení Německého islámského fóra. Podle něj je také důležité dlouhodobě s běženci pracovat, aby v běžném životě přijali za své hodnoty německé společnosti a řídili se jimi.

„Víme, že salafisté stojí před ubytovnami a stanovými tábory pro běžence. Víme, že se je snaží získat pro svou věc,“ řekl Mansour. Podle něj ale nelze paušálně nahlížet na uprchlíky jako na potenciální extremisty. „Většinu běženců tvoří lidé, kteří utekli do Evropy právě před radikálním islamismem, před nímž tady hledají ochranu,“ řekl.

Varoval však, že pokud se budou běženci setkávat s nepřátelstvím společnosti, mohou snáz podlehnout salafistické propagandě. „Stanou se k ní náchylnější, pokud zde nedostanou žádnou perspektivu. Pokud je zde budeme odmítat, pokud se s nimi bude zacházet diskriminačně a budou terčem rasismu,“ řekl Mansour.

Vstřícní přístup pomáhá integraci, tvrdí Mansour

Vstřícný postoj, který vůči běžencům ukazuje mnoho německých dobrovolníků i pracovníků v registračních centrech, podle Mansoura pomáhá k tomu, aby se uprchlíci cítili součástí společnosti. „Z dlouhodobého hlediska ale potřebujeme, aby tito lidé přijali za svou německou ústavu, aby se jejími hodnotami řídili v běžném životě,“ řekl.

„Pro přijetí hodnot německé společnosti nestačí říkat uprchlíkům 'to je zakázáno, to je dovoleno'. Je třeba, aby se s nimi i v mešitách mluvilo o rovnoprávnosti všech lidí, o významu občanské společnosti. A především je potřeba zajistit jim perspektivu kvalitního života, aby se zde necítili frustrováni,“ řekl Mansour.