Poláci ženou firmy do Afriky, Tuskova vláda hledá cesty pro domácí byznys

Donald Tusk (Zdroj: E15)

Donald Tusk (Zdroj: E15) Zdroj: Eduard Erben, Mlada fronta E15

Dosud nepříliš silnou obchodní pozici domácích firem na černém kontinentu se v současné době snaží posílit polská vláda. Projekt připravila ministerstva hospodářství a zahraničí společně s Polskou agenturou pro informace a zahraniční investice.

Výsledek dostal název Go Africa, který je možné chápat doslovně. V jeho rámci mohli manažeři několika desítek polských firem již v loňském roce navštívit mimo jiné Alžírsko, doprovázet premiéra Donalda Tuska na jeho cestě po Africe a účastnit se ekonomických seminářů v Nigérii, Zambii či Jihoafrické republice.

Pro letošní rok jsou v plánu další podnikatelské mise do Keni, Tanzanie, Senegalu, Angoly či Mosambiku. Cíl je jasný, stimulace obchodu a investic.

Polská obchodní kancelář pro východní Afriku bude ještě letos otevřena v Abú Dhabi, uvedla na varšavské konferenci o Africe Ilona Antoniszyn-Kliková, státní podtajemnice ministerstva hospodářství. Rozhodnutí o umístění dalších kanceláří, tentokrát již na území afrického kontinentu, má rovněž padnout do konce roku.

Ve stopách nejbohatšího Poláka
Již léta volá po větším angažmá své domoviny v Africe Jan Kulczyk. Na mnoha konferencích zopakoval, že EU by udělala lépe, kdyby stamiliardy eur poslala do Afriky místo do Řecka. Kulczykovy firmy podnikají na černém kontinentu delší dobu. Nelze však hovořit o polských firmách – například Ophir Energy sídlí v Londýně, kde má také upsané akcie. Tato firma, ve které drží podíl Kulczyk Investment, loni objevila naleziště zemního plynu v Tanzanii.

V nejbližší době se Poláci chtějí soustředit na severní Afriku, zejména Alžírsko, kde spatřují příležitosti především pro zemědělce a průmyslníky, a zajímají se také o prodej potravin do Jihoafrické republiky. Polský diplomat sídlící v Johannesburgu řekl deníku Rzeczpospolita, že by firmy mohly rychle získat kontrakty za 200 milionů dolarů ročně.

V současné době v Africe investovala vlastně jen jediná polská firma, výrobce hnojiv z Tarnówa Grupa Azoty. Její dcera Chemiewerke Police převzala senegalskou továrnu na výrobu fosfátu.

Polsko prokázalo odolnost vůči krizovým situacím