Policie v egyptském Karnaku zmařila atentáty, dva lidé zemřeli

Chrámy v Karnaku

Chrámy v Karnaku Zdroj: CC BY-ND 2.0: dorena-wm via Flickr

V chrámovém komplexu Karnak v jižním Egyptě dnes chtěli zaútočit sebevražední atentátníci. Policie ale útoky podle ministerstva vnitra zmařila. Explodovala pouze jedna nálož; dva z útočníků policisté zabili a jednoho zranili.

Ministerstvo vnitra oznámilo, že nebyl zraněn nikdo z turistů, kteří lokalitu masově navštěvují. Podle ministerstva zdravotnictví zranění utrpěli čtyři Egypťané, mezi nimi dva policisté. Ministerstvo pro památky nařídilo zesílení hlídek u míst navštěvovaných turisty. České cestovní kanceláře pozastavily výlety do oblasti.

Akce byla naplánována podle jednoho z průvodců na dopoledne, kdy ke Karnaku přijíždějí autobusy s turisty z rudomořských letovisek. Nikdo se k ní zatím nepřihlásil, ale je to v krátké době druhý pokus o atentát na turisty. Třetího června stříleli muži z jedoucího motocyklu u pyramid v Gíze a zabili dva policisty. K této akci se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS).

Podle guvernéra provincie Luxor Muhammada Saída Badra se dnes chtěli atentátníci dostat do chrámu, ale nepodařilo se jim to. Nálož jednoho z nich explodovala na parkovišti asi 500 metrů před vstupem do komplexu. Badr prohlásil, že na parkovišti z automobilu vystoupili tři muži s batohy, ale vzbudili podezření policistů, kteří je zastavili. Jeden se dal do běhu a když na něj hlídka vystřelila, nálože, které měl muž na těle, vybuchly. Další z mužů zemřel při přestřelce s policisty a třetí byl zraněn. Na místě v tu dobu bylo jen několik turistů.

Českých turistů se útok nedotkl

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka se útok českých turistů nijak nedotkl. Jeho úřad ho hodnotí jako omezenou akci a neplánuje kvůli němu měnit upozornění na cesty do tohoto regionu.

V Egyptě je podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) na dovolené s CK nyní zhruba čtyři tisícovky českých turistů. Cestovní kanceláře v reakci na incident přestaly vypravovat výlety do oblasti. „Pro tuto chvíli jsme se rozhodli pozastavit organizování fakultativních výletů za egyptskými památkami. Incident se nedotknul žádného turisty,“ uvedl marketingový ředitel CK Exim tours Stanislav Zíma. FIRO-tour nabídne klientům bezplatnou změnu destinace.

Čedok nyní klienty přímo v Luxoru nemá. „V rámci poznávacího okruhu jsou na jiném místě v Egyptě. Návštěva Luxoru byla na programu v příštích dnech. Program zájezdu bude upraven,“ řekl mluvčí Čedoku Hynek Špinar. Pokud podle něj budou mít klienti zájem o jinou destinaci, bude se jim cestovní kancelář snažit vyhovět.

Karnak
Karnak leží poblíž Luxoru a je po pyramidách v Gíze nejnavštěvovanějším místem v Egyptě. Ročně tam zavítá několik milionů turistů. Největší tragédie se v Luxoru odehrála v roce 1997, když tam při teroristickém útoku zahynulo přes 60 lidí, mezi nimiž bylo 58 cizinců.

„Všichni klienti cestovní kanceláře Blue Style jsou v pořádku, nikomu se nic nestalo. Pro bezpečnost našich klientů jsme prodej výletů do Luxoru a Káhiry v tuto chvíli pozastavili,“ uvedla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi.

„V současné chvíli je Karnak a Luxor pod absolutní kontrolou místních bezpečnostních složek, takže bezpečnost turistů by při návštěvě chrámů neměla být ohrožena. Cestovní kanceláře se zcela řídí doporučeními egyptské policie,“ dodala výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Egypt má za sebou bouřlivé roky, které následovaly po svržení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011. Svržen byl o dva roky později i jeho nástupce Muhammad Mursí. Místní islámští radikálové pravidelně útočí na policisty a vojáky, ale většinou na Sinajském poloostrově.