Policie ve Fergusonu zatýkala novináře. Ti varují před omezením svobody slova

Protesty ve Fergusonu

Protesty ve Fergusonu Zdroj: ctk/ap

Americká policie opět zatýkala novináře, kteří chtěli informovat o nepokojích ve městě Ferguson. Po řadě amerických reportérů a fotografů tentokrát ve vězení skončili tři němečtí novináři.

Policisté ve Fergusonu zatkli zpravodaje deníku Welt Ansgara Grawa a nezávislého reportéra Franka Herrmann. Propuštěni byli po třech hodinách. Podle Grawa byli oba zatčeni kvůli tomu, že neuposlechli rozkaz strážníků, aby se při fotografování na liduprázdné ulici nezastavovali. O novináři přitom tvrdí, že nařízení dodrželi, i když jej považovali za „zcela absurdní“.

„Policie nám chtěla zabránit, abychom mohli dokončit svůj úkol a prověřit události v Fergusonu,“ uvedl pro Welt Graw. „Jde o zjevné narušení svobody tisku,“ dodal.

Nezávisle na obou novinářích byl zatčen také reportér dalšího německého deníku Bild Lukas Hermsmeier. V policejní cele skončil v noci na úterý, o místě jeho současného pobytu Bild nemá žádné zprávy. Hermsmeierovo jméno se ale prý už objevilo v počítačovém systému místní vazební věznice.

Německý svaz novinářů DJV na zprávu reagoval pobouřeně. „Jsem zděšen, že se něco takového děje právě v USA, kde mají tisk a svoboda slova tak vysoké místo v ústavě,“ prohlásil předseda svazu Michael Konken. „Můžeme hovořit o nové úrovni omezování svobody tisku v USA. Něco takového se tam dosud nikdy nestalo,“ dodal.

Už v minulých dnech byl ve Fergusonu zatčen fotograf agentury Getty Images Scott Olson během toho, co fotografoval průběh demonstrace. Policie také v místním rychlém občerstvení zatkla dva americké reportéry. Jednomu televiznímu štábu pak policisté zabránili v natáčení.

Nepokoje na předměstí St. Louis vypukly v reakci na smrt černošského mladíka Michaela Browna, kterého před deseti dny zastřelil bílý policista, přestože nebyl ozbrojen. Podle očitých svědků měl Brown v okamžiku, kdy padly výstřely, ruce nad hlavou.

Spojené státy se v uplynulých letech znatelně propadly v žebříčku svobody tisku, který sestavuje organizace Reportéři bez hranic. Země nyní zaujímá 46. ze 180 příček, ve srovnání s minulým rokem ztratila 13 pozic.