Politolog: Demokratům ve volbách uškodily manipulace s obvody, sesazení Trumpa teď není reálné

Američané volí Kongres, čeká se úspěch demokratů

Američané volí Kongres, čeká se úspěch demokratů Zdroj: Reuters

Američané volí Kongres, čeká se úspěch demokratů
Donald Trump
3
Fotogalerie

Americká společnost mohla vyslat mnohem jasnější signál, že politiku prezidenta Donalda Trumpa nehodlá akceptovat. Pro Trumpa znamenaly kongresové a guvernérské volby vlastně úspěch, hodnotí Kryštof Kozák, vedoucí katedry severoamerických studií Fakulty sociálních studií UK. Na celkovém výsledku hlasování se ale podle něj podílela také manipulace s volebními obvody. Republikáni udrželi většinu v Senátu, po osmi letech ale přišli o dominanci ve Sněmovně reprezentantů, kde budou mít nově přesilu právě demokraté.

Souhlasíte s interpretací voleb do Kongresu USA jako referendem o politice prezidenta Donalda Trumpa?

Na obecnější úrovni ano. Spousta voličů tím byla skutečně motivovaná a demokraté tohle téma využívali jako hlavní tahák voleb a způsob, jak dostat lidi k urnám. Ale nesmíme zapomínat ani na to, že vedle voleb do Kongresu proběhla také spousta vedlejších lokálních voleb a referend. I na lokální úrovni proběhla celá řada zajímavých soubojů o různé posty a různá témata.

Jako například?

Třeba o návrh zákona, který prošel na Floridě. Jeden a půl milionu lidí dříve odsouzených za zločiny, za něž si již odpykali svůj trest, díky němu získají zpět své volební právo. To bude hodně důležitý faktor ve volbách v roce 2020, protože Florida je jedním z klíčových států a jeden a půl milionu “nových” voličů s výsledkem může zajímavým způsobem zahýbat.

Dokážete odhadnout jakým směrem?

Je jasné, že to bude spíše demokratickým směrem, protože tito lidé většinou republikány nemají rádi vzhledem k tomu, že tato strana se zasazuje o tvrdší postupy a tresty pro kriminálníky. Takže se dá očekávat, že většina lidí, která má nějakou zkušenost s trestněprávním aparátem, bude pro jeho reformy, které zajístí spíše demokraté než republikáni.

V souvislosti s volbami v USA se vždy mluví o takzvaném gerrymanderingu, tedy účelové manipulaci s hranicemi volebních obvodů. Jak myslíte, že tento systém zahýbal s letošními volbami?

To víme poměrně přesně. Kdyby volební obvody nebyly zmanipulovány ve prospěch republikánů, tak by demokraté zvítězili s ještě větším náskokem. Říká se, že úspěšný gerrymandering dal republikánům výhodu v podobě až 5 procent hlasů navíc.

Demokrati popsané praktiky využívat nemohou?

Republikáni vyhráli důležité volby v roce 2010, své první volby za prezidentství Baracka Obamy. V USA se každých deset let provádí sčítání lidu a na základě toho jsou pak překreslovány kongresové distrikty. V tomto procesu hraje roli jak guvernér každého státu, tak i státní legislativa. Proces je zpolitizovaný, to znamená, že ten kdo ovládá klíčové posty může mluvit do toho, jak ty jednotlivé distrikty budou vypadat.

Každopádně gerrymandering ač vypadá komplikovaně, jeho princip je velmi jednoduchý. Když víte, kde bydlí demokratičtí voliči, a v USA to zjistíte velmi snadno, tak vytvoříte jeden distrikt, který bude čistě demokratický. To znamená, že demokratický kandidát tam ve finále získá třeba 90 procent hlasů. A zbývající distrikty nakreslíte tak, aby v každém z nich měli mírnou převahu republikáni. A tím, že demokraty koncentrujete do jednoho distriktu, ve kterém určitě vyhrají, tak je výrazně oslabíte ve všech okolních distriktech. Podle výsledku to pak vypadá, že je to čtyři ku jedné, i když v realitě je to spíše padesát na padesát. 

Donald Trump označil výsledek voleb za “fantastický úspěch”. Myslíte, že je to z jeho strany jen rétorika, nebo že skutečně má právo to tak vnímat?

Do určité míry je to rétorika. Trump nesnáší porážky, to znamená, že je leccos schopen prezentovat jako svůj obrovský úspěch, nicméně je pravda, že americká společnost mohla vyslat mnohem jasnější signál, že jeho politiku a politický styl, který je postavený hlavně na urážení oponentů a na vyvolávání mediálních skandálů, odmítá. 

Rozhodně se nedá říct, že by Trumpovu politiku po dvou letech voliči vnímali jako absolutní fiasko. A to je z jeho pohledu velký úspěch, když si připomeneme všechny možné skandály a další problémy, které se za ty dva roky objevily. Na druhou stranu to, že demokraté získali Sněmovnu reprezentantů, je velmi důležité z hlediska ústavního pořádku. Takže není to ani tak, že by demokraté úplně selhali, ale byl tam zřejmý potenciál pro drtivější vítězství.

Jak složité to teď po volbách Donald Trump bude mít s prosazováním vlastní politické agendy?

Jakékoliv reformy, které by vyžadovaly změnu zákonů, mohou teď demokraté velmi snadno zablokovat. A co víc, Sněmovna reprezentantů schvaluje rozpočet, takže jednání o něm budou pravděpdobně velmi vyhrocená a může dojít k jejich úplnému zaseknutí a následným rozpočtovým provizoriům a tak dále. Sněmovna reprezentantů má dále pravomoc ustavovat vyšetřovací komise, pořádat veřejná slyšení, takže bude určitě vyvíjet tlak na Trumpovu administrativu pomocí těchto nástrojů. Trump může maximálně vydávat exekutivní příkazy a předpokládá se, že právě to začne dělat. Pak bude zajímavé sledovat, jak se k legálnosti takového vládnutí bez podpory Kongresu postaví Nejvyšší soud.

A jaké jsou po volbách vyhlídky na spuštění procesu Trumpova sesazení, kterým demokraté již nějakou dobu vyhrožují?

Ano, Sněmovna reprezentantů teď může takzvaný impeachment podat, to není tak složité, ale k čemu by to vedlo? Na to, aby ta žaloba byla úspěšná, tak potřebujete dvě třetiny členů Senátu a pokud nebudou odhaleny nějaké další závažnější Trumpovy přečiny, tak to v současnosti není politicky reálné a demokraty může takový krok ve výsledku spíš jenom poškodit.