Rozšiřování dolu Turów Češi nezastaví, spíše Poláci zaplatí kompenzace, míní experti

Českou vládou podaná žaloba na nezákonné pokračování těžby v polském dole Turów by mohla mít fatální dopady na tamní energetiku.

Českou vládou podaná žaloba na nezákonné pokračování těžby v polském dole Turów by mohla mít fatální dopady na tamní energetiku. Zdroj: Profimedia

Pokud by Soudní dvůr EU v rámci předběžného opatření rozhodl o okamžitém konci těžby, výroba elektřiny v Posku by klesla o pět procent.
Upozorňuje na to polská státní společnost PGE, jež vlastní jak důl, tak přilehlou elektrárnu o výkonu dva gigawatty.
První soudní spor České republiky s jiným členským státem EU podle zainteresovaných stran a analytiků příliš šancí na úspěch nemá.
Důl a elektrárna Turów na polsko-české hranici
5
Fotogalerie

Žaloba, kterou podala česká vláda na rozšiřování těžby v polském hnědouhelném dole Turów, může mít fatální dopady. Pokud by Soudní dvůr EU v rámci předběžného opatření rozhodl o okamžitém ukončení těžby, výroba elektřiny v Polsku by klesla o pět procent. Upozorňuje na to státní společnost PGE, která vlastní důl i přilehlou elektrárnu o výkonu dva gigawatty, což odpovídá výkonu Temelína.

První soudní spor České republiky s jiným členským státem Evropské unie podle zainteresovaných stran a analytiků příliš šancí na úspěch nemá. Hrozba snížení bezpečnosti energetických dodávek je příliš silná.

PGE argumentuje tím, že by s ukončením těžby musela zavřít i elektrárnu, která vyrábí pět procent veškeré elektrické energie v Polsku, píše server NotesFromPoland. Tamní elektrárenské kotle jsou totiž přizpůsobené právě turówskému uhlí.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (za ČSSD), který se s polskou stranou snaží o dohodu, se k věci nechtěl vyjadřovat. Uvedl jen, že je s ohledem na možné energetické dopady předběžného opatření realistický. K rozhodnutí o tomto opatření má soud dojít v nejbližších dnech až týdnech. 

Mírně optimističtější než Petříček jsou právníci, kteří zastupují dolem zasažený Liberecký kraj. „Zásah opatření samozřejmě nesmí být nepřiměřený v neprospěch žádné ze stran sporu, nicméně také platí, že zájem energetiky nemůže být nadřazen životnímu prostředí a zájmu lidí žijících v blízkosti dolu,“ míní advokátka Petra Urbanová, která má spor na starosti. Možným výsledkem tak podle ní může být i předběžné opatření nařizující částečné omezení těžby například tak, aby se nepřibližovala českému území.

Analytici však očekávají, že spor neukončí soud, nýbrž politický kompromis, na němž pracují obě ministerstva zahraničí. Ve hře by pak byly vysoké stamilionové kompenzace a hlavně povinné investice do ochranných ekologických opatření.

„I kdyby rozhodnutí nakonec nebylo politické, ale došlo by na finální verdikt soudu, očekávám, že bude spíše šalamounský a kompromisní pro obě strany. Úplné zastavení těžby je velmi málo pravděpodobné,“ míní analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

České ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že si za úbytek vody v postižené oblasti od Polska nárokuje 175 milionů korun. Požaduje také vybudování náhradních vodních zdrojů, které by podle odhadů mohly vyjít na 800 milionů korun, nebo například ochranný val proti prachu.

Společnost PGE chce v dole Turów těžit do roku 2044. Zatím jí polské ministerstvo klimatu i přes námitky české a německé strany prodloužilo koncesi na těžbu do roku 2026. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních, kvůli čemuž se obyvatelé Libereckého kraje a přilehlého Saska obávají dalších ekologických dopadů. Zmiňují zejména nebezpečí ztráty podzemní vody, zvýšeného hluku či prašnosti.

Evropská komise v právně nezávazném stanovisku k Turówu už jednou dala české straně zčásti za pravdu. Loni v prosinci došla k závěru, že Poláci nesprávně posuzují vliv dolu na životní prostředí a nesprávně o svých záměrech informují sousední státy.