Porošenko prodloužil příměří. Separatisti to prý ignorují

Boje ve Slavjansku

Boje ve Slavjansku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil účastníkům summitu Evropské unie, že se rozhodl prodloužit příměří na východě Ukrajiny o tři dny. Jedním z důvodů je zájem o osvobození všech zadržovaných rukojmích. Navzdory příměří však separatisti ostřelují pozice ukrajinské armády.

Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany už předtím oznámila, že závazek zastavení palby, který měl vypršet dnes ráno, byl prodloužen o 12 hodin s tím, že nejvyšší ukrajinské vedení rozhodne o dalším postupu.

Příměří, původně pouze jednostranné, vyhlásil prezident Petro Porošenko minulý pátek večer. V pondělí se po vzájemné dohodě zprostředkované Ruskem a Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) k zastavení palby připojili i východoukrajinští ozbrojenci. Po celý týden se ale v Doněcké a Luhanské oblasti bojovalo a z porušování dohody se obě strany obviňovaly vzájemně.

Mír jen v prohlášeních

Mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko obvinil východoukrajinské povstalce z masivního porušování dohody o zastavení palby. Během posledních 24 hodin podle něj povstalci jedenáctkrát ostřelovali posty ukrajinské armády u Slavjanska, Artemivska, Karamatorska a obce Kryva Luka v Doněcké oblasti.

Při ostřelování palebného postu ukrajinské armády u Kramatorska v noci zemřeli čtyři vojáci. Povstalci prý při útoku použili osm tanků, z nichž dva vojáci zneškodnili. Armáda ztratila čtyři obrněné transportéry a minomet.

Boje na UkrajiněBoje na Ukrajině

Podle ruských médií příměří nenaplnilo očekávání ukrajinské vlády ani proruských radikálů. Ukrajinská armáda tvrdí, že od pondělí povstalci porušili klid zbraní čtyřiačtyřicetkrát. Jeden z vůdců samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin oznámil, že armáda vyhlášené zastavení palby „fakticky sabotovala“. Příměří mělo podle Pušilina vytvořit příznivou atmosféru před dnešním podpisem dohody o přidružení Ukrajiny k Evropské unii.

Sblížení Ukrajiny s EU dnes mimořádně tvrdě kritizoval poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Sergej Glazjev. Kontroverzní politik, který v minulosti proslul nevybíravým slovníkem a urážkami ukrajinských i evropských politiků, označil ukrajinského prezidenta za nacistu.

Podpis vynucen silou

Evropa podle Glazjeva silou přinutila Ukrajinu podepsat asociační dohodu. Brusel „zorganizoval převrat na Ukrajině a pomohl nacistům dostat se k moci,“ řekl Glazjev britské rozhlasové stanici BBC. „Tato nacistická vláda teď bombarduje největší ukrajinský region,“ dodal. Na dotaz zpravodaje BBC, zda Glazjev k nacistům řadí i Porošenka, odpověděl Putinův poradce „samozřejmě“.

Evropu teď podle Glazjeva nečeká nic dobrého. „Evropská veřejnost se velmi podiví, až jí tento nacistický Frankenstein, zrozený evropskými byrokraty a některými politiky, zaklepe na dveře,“ předpověděl.

Prezident chce mír

Ukrajinský prezident Petro Porošenko je připraven uzavřít mírovou smlouvu s kýmkoli, protože nechce opominout žádnou šanci na dosažení míru. Porošenko potvrdil, že ruskou anexi Krymského poloostrova neuznává. „Krym je ukrajinský,“ řekl prezident.

„Stanovisko Putina je občas docela pragmatické a občas velmi emotivní,“ pokračoval Porošenko. „Pokouším se vystihnout okamžiky, kdy je Putin spíš pragmatický než emotivní,“ dodal. Pokud jde o vyjednávání s povstalci, je prezident optimistický. „Během několika týdnů, možná měsíců, můžeme mít mírovou smlouvu,“ konstatoval Porošenko.