Porošenko slíbil přerušení bojů. Rebelové připouští dohodu

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko slíbil, že zítra nařídí ukrajinské armádě, která na východě země bojuje se separatisty, klid zbraní. Chce tak otevřít cestu pro uskutečnění "postupného mírového plánu". Proruští rebelové uvedli, že v případě naplnění Porošenkova plánu přeruší boje také.

Ukrajinský prezident Porošenko na summitu NATO ve Walesu uvedl, že podmínkou klidu zbraní je uskutečnění plánované páteční schůzky v Minsku, na které se sejdou zástupci Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

„Ve 14:00 místního času (13:00 SELČ), za předpokladu, že se setkání uskuteční, zavolám na generální štáb, aby zahájil bilaterální příměří. Doufáme, že zítra (v pátek) začne realizace mírového plánu,“ řekl Petro Porošenko.

Na prezidentova slova reagoval i vůdce separatistů. „Pokud Kyjev nařídí klid zbraní na východní Ukrajině, možná to uděláme také,“ uvedl Andrej Prugin, který vede separatistické oddíly při městě Doněck. Podle Purgina by k přerušení útoků ze strany rebelů mohlo dojít v pátek v 15:00 místního času.

Hlava samozvaného státu Lidová republika Doněck Alexander Zakharčenko a Igor Plotnitsky, vůdce Lidové republiky Luhansk, se slíbili v případě dohody v Minsku k mírovému režimu připojit. Ukrajinští zástupci prý ale „musí podepsat plán politického řešení kofliktu“. Dohoda v Minsku má podle nich obsahovat také podrobnosti o garancích dodržování klidu zbraní.

Lavrov už jedná také

„Myslím, že jsme právě uviděli světlo na konci tunelu,“ řekl Michail Fedotov, šéf Rady pro rozvoj občanské společnosti a lidská práva. Podle něj bude ovšem hodně důležité, aby byly mírové podmínky určeny jasně. „Pokud bude dosaženo dohody o klidu zbraní, bude to znamenat cestu k normálním vyjednáváním, normálním politickým dialogům,“ dodal Fedotov.

Ruský minister zahraničních věcí Sergej Lavrov už podle agentury Reuters jedná o podmínkách míru na Ukrajině s francouzským a německým kolegou. Zatím jen po telefonu. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier na summitu NATO řekl, že je mírně optimistický ohledně toho, že se krize na Ukrajině začíná zmírňovat. „Bylo by to dobré a je to nezbytně nutné, aby se v těch přímých rozhovorech dosáhlo pokroku,“ řekl.

Mírové nejasnosti

Kolem vývoje ukrajinské krize včera dopoledne zavládl informační chaos, když úřad ukrajinského prezidenta oznámil, že ukrajinský prezident Petro Porošenko s ruskou hlavou státu dohodl na trvalém přímšří v Donbasu. Kreml zprávu brzy popřel. Po protichůdných informacích nakonec Kyjev i Moskva oznámily, že oba prezidenti se při telefonátu pouze shodli na způsobu, jak klidu zbraní dosáhnout.

Formulaci pak bez upozornění upravily také ukrajinské úřady, které z původní zprávy vypustily slova o dohodě o trvalém příměří a nově uvedly, že prezidenti se domluvili na „mechanismu dosažení příměří“.

Plán Putina se s rebely shoduje

Ruský prezident Vladimir Putin rovněž vyzval vládní i povstalecká vojska, aby ukončily boje na východě Ukrajiny. Šéf Kremlu řekl, že by dohody mezi Kyjevem a povstalci mohlo být dosaženo do pátku. Mezi kroky potřebnými pro vyřešení konfliktu Putin jmenoval výměnu zajatců a zavedení humanitárního koridoru pro uprchlíky a dodávky pomoci. Předložil zároveň sedmibodový plán, který má na východní Ukrajině zastavit krveprolití a stabilizovat situaci.

Sedmibodový plán ruského prezidenta Putina pro východní Ukrajinu
1. Ukončení všech aktivních útočných operací ozbrojených sil, ozbrojených formací a povstalců na jihovýchodě Ukrajiny v Luhanské a Doněcké oblasti.
2. Stažení ozbrojených jednotek vládních ukrajinských sil na vzdálenost, ze které bude vyloučena možnost ostřelování obydlených míst dělostřelectvem a všemi typy raketometných střel.
3. Plnohodnotná a objektivní mezinárodní kontrola respektování podmínek klidu zbraní a sledování situace ve vytvořených bezpečnostních zónách.
4. Žádné nasazování leteckých sil proti civilistům a místům v konfliktní zóně.
5. Výměna násilně zadržených osob podle principu „všechny za všechny“ bez dalších podmínek.
6. Otevření humanitárních koridorů pro uprchlíky a pro dodávky pomoci v městech a obcích Donbasu - Doněcké a Luhanské oblasti.
7. Opravárenské čety pro postižená místa Donbasu, které znovu vybudují zničené objekty sociální a životně důležité infrastruktury a pomohou s přípravami na zimu.

Přes pokusy o dojednání klidu zbraní zuří na východní Ukrajině dál těžké boje. Podle agentury DPA ostřelují proruští separatisté letiště v Doněcku, které stále ještě ovládá ukrajinská armáda. „Letiště jsme obklíčili, (ukrajinským) vojákům nezbývá nic jiného, než se vzdát,“ uvedl šéf proruských ozbrojenců Vladimir Kononov k situaci v Doněcku. Rozsáhlý útok na doněcké letiště podnikli separatisté už na konci května. O život tehdy přišlo více než 50 povstalců.

Rebelové rovněž údajně připravují útok na přístav Mariupol. „Všechny naše divize jsou ve stavu vysoké pohotovosti a připravují se k odpovědi na případný útok,“ citovala agentura Reuters oslovený ukrajinský vojenský zdroj.