Porošenko vyzval povstalce ke složení zbraní a nabídl amnestii

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyzval proruské povstalce ke složení zbraní a nabídl jim amnestii. V inauguračním projevu po složení přísahy zároveň navrhl volné koridory pro odchod ruských ozbrojenců do Ruska, odmítl ruskou anexi Krymu a zdůraznil, že Ukrajina bude jednotným státem. Dal také najevo, že stojí o plné členství své země v Evropské unii.

Porošenko se dnes oficiálně ujal funkce poté, co složil přísahu na zasedání parlamentu v Kyjevě. Slavnostního aktu se zúčastnila řada zahraničních státníků, včetně amerického viceprezidenta Josepha Bidena a prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye. Za Česko byl přítomen ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Rusko bylo zastoupeno jen na úrovni velvyslance.

„Neprahnu po válce, neprahnu po pomstě. Přeji si nastolit mír. Začnu tím, že navrhnu mírový plán,“ prohlásil Porošenko. Vyzval přitom povstalce na východě země ke složení zbraní a nabídl jim amnestii. „Prosím, složte zbraně a já zaručím imunitu všem, kdo nemají na svých rukou krev,“ řekl. Zároveň dal najevo ochotu vytvořit volné koridory pro odchod ruských ozbrojenců z východu země do Ruska.

Pátý ukrajinský prezident
Porošenko zvítězil 25. května v předčasných prezidentských volbách, když získal 54,7 procenta hlasů. Stal se tak pátou hlavou ukrajinského státu od nabytí nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Porošenko: Krym je součástí Ukrajiny

Od Porošenka se očekává, že nalezne řešení současné ukrajinské krize, především že dokáže zastavit povstání proruských separatistů na východě země, urovnat vztahy s Ruskem a prosadit nezbytné ústavní a hospodářské reformy.

Porošenko v dnešním projevu zdůraznil, že Krymský poloostrov, anektovaný v březnu Ruskem, nadále považuje za součást Ukrajiny. „Krym byl, je a bude součástí Ukrajiny. O tom není žádná diskuse,“ prohlásil.

Porošenko: Žádná federalizace, ale jednotný stát

Nemíní ani přistoupit na federalizaci země, jak se k tomu snaží Kyjev přimět Moskva, která podporuje vzbouření proruských separatistů na jihovýchodě Ukrajiny. Porošenko zdůraznil, že Ukrajina zůstane jednotným státem. Slíbil přitom dialog s obyvateli rebelujících oblastí, ale nikoli s ozbrojenými povstalci. „Jednat s vrahy a gangstery nebudeme,“ řekl.

Navzdory nové páteční hrozbě ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko přijme opatření na ochranu své ekonomiky, pokud Ukrajina podepíše asociační dohodu s EU, Porošenko sdělil, že má v úmyslu tento dokument podepsat velice brzy. Přitom to označil za „první krok k plnému členství“ v unii.

Bývalí prezidenti mezi hosty, Janukovyč chyběl

Mezi zahraničními činiteli, kteří se uvedení Porošenka do úřadu hlavy státu zúčastnili, byly hlavy několika států. Z Polska přijel Bronislaw Komorowski, z Litvy Dalia Grybauskaitéová, ze Švýcarska Didier Burkhalter, který nyní také předsedá OBSE, a z Minska běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko.

U dnešního inauguračního ceremoniálu byli i předchozí ukrajinští prezidenti Leonid Kravčuk, Leonid Kučma a Viktor Juščenko. Viktor Janukovyč, kterého v únoru smetlo lidové povstání, utekl do Ruska.

Muž kompromisu
Majitel cukrovinek Roshen Petro Porošenko je známý svým proevropským kurzem. Je považován za muže kompromisu. Byznysmen je v politice zběhlý pragmatik, který v očích mnoha Ukrajinců představuje cestu z krize a naději na sjednocení země. Je si vědom toho, že z dlouhodobého hlediska Kyjev musí s Moskvou vyjít. „Bez přímého dialogu s Ruskem nebude možné zajistit bezpečnost,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Washington Post.

Pavla Palaščáková: Porošenko nemůže čekat pomoc zvenčí