Poslanci EP podpořili mezinárodní dohodu o obchodu ve službách

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku Zdroj: ctk/ap

Evropští poslanci podpořili mezinárodní dohodu o obchodu ve službách TiSA (Trade in Services Agreement), kterou jménem členských zemí vyjednává Evropská komise. Doporučili však, aby ze smlouvy byly vyňaty služby veřejné. Dohoda, která souvisí s rostoucí globalizací a digitalizací, by měla více liberalizovat světový trh se službami a evropským dodavatelům služeb - například finančních, dopravních nebo telekomunikačních - poskytnout obchodní příležitosti ve třetích zemích.

Podle Viviane Redingové z výboru pro mezinárodní obchod, který doporučení pro EK připravil, bude mít dohoda pozitivní dopad i na spotřebitele, například v podobě levnějšího roamingu.

Kritici smlouvy však tvrdí, že TiSA je netransparentní a že posílí vliv nadnárodních společností na úkor místních podnikatelů i národních vlád. Nelíbí se jim ani, že jsou z ní zatím vyloučeny země BRICS, tedy Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika. „Chceme, aby se Čína přidala,“ řekla k tomu Redingová. Země EU mají podle ní jen omezený přístup na zahraniční trhy, zatímco v unii je obchod se službami liberalizovaný, čímž vzniká nepoměr, který by TiSA vyřešila.

Vyjmutí školství, zdravotnictví či audiovizuální služby

Ze smlouvy však podle europoslanců musejí být vyjmuty veřejné služby, včetně školství, zdravotnictví a audiovizuálních a sociálních služeb. Dohoda by podle nich neměla ani snížit evropské pracovní a ekologické standardy. „Evropský parlament nebude váhat dohodu vetovat, pokud ty záruky nebudou dodrženy,“ varovala Redingová.

Vzhledem k tomu, že významnou součástí dohody jsou telekomunikace, musejí být podle Redingové zachovány také unijní standardy ochrany dat.

O dohodě nyní vyjednává 23 zemí, vedle USA a zemí EU také některé státy Latinské Ameriky a Pákistán, které dohromady tvoří 70 procent světového obchodu se službami. EU je největším vývozcem služeb na světě, připadá na ni 25 procent světového obchodu.

Zahradil: Pro Česko je dohoda přínosná

Podle českého europoslance a místopředsedy výboru pro mezinárodní obchod Jana Zahradila (ODS) je dohoda TiSA pro Českou republiku jednoznačně přínosná. „Očekávám především, že dohoda pomůže napravit nerovnoprávné postavení řady evropských i českých poskytovatelů služeb na světových trzích, protože zatímco evropská omezení pro zahraniční poskytovatele se pohybují v řádu jednotek procent, evropské podniky čelí bariérám ve výši desítek procent,“ sdělil ČTK Zahradil. Dodal, že výbor měl ke všem dokumentům dostatečný přístup.

„Nikdo dnes nepochybuje o tom, že globální pravidla pro obchodování se službami musí být aktualizována a 'dohnat dobu'. Evropský parlament jasně vzkázal komisi, jaké jsou mantinely při vyjednávání o této dohodě. Bude to právě Evropský parlament, který tuto dohodu schválí, nebo pohřbí,“ sdělil ČTK poslanec Pavel Poc (ČSSD).

Dohoda TiSA doplňuje další dvě vyjednávané významné smlouvy, a to dohodu o vytvoření zóny volného obchodu na území USA a zemí Evropské unie (TTIP), a dohodu o Transpacifickém partnerství (TTP), kterou loni v říjnu podepsalo v americké Atlantě 12 států.