Poslední pokus o záchranu: Špičky britské politiky zamířily do Skotska

Špičky britské politiky: David Cameron (vlevo), Nick Clegg (uprostřed) a Ed Miliband

Špičky britské politiky: David Cameron (vlevo), Nick Clegg (uprostřed) a Ed Miliband Zdroj: profimedia.cz

Týden před referendem o nezávislosti Skotka trojice britských vrcholných politiků vydala na sever země, aby se pokusili Skoty osobně přesvědčit, že pře setrvání v unii s Anglií má smysl. Premiér David Cameron v emotivním projevu v Edinburghu prohlásil, že osamostatnění Skotska by mu zlomilo srdce.

Cameron, šéf koaličních liberálů Nick Clegg a vůdce opozičních labouristů Ed Miliband do Edinburghu zamířili poté, co průzkumy veřejného mínění poprvé od počátku kampaně ukázaly převahu příznivců odtržení Skotska.

Premiér také vyzval Skoty, aby si referendum nezaměňovali za parlamentní volby. „Rozhodnete se, a za pět let se třeba rozhodnete zase jinak… Tohle je něco naprosto jiného. Tohle není rozhodnutí na pět let, je to rozhodnutí na další století,“ řekl s tím, že lidé by neměli štěpit unii, jen aby „nakopali pitomé Torye“.

Předseda Skotské národní strany a skotský premiér Alex Salmon označil „spanilou jízdu“ britských politiků za známku „totální a úplné paniky“. Dodal, že kampaň odpůrců se jen osm dní před historickým referendem o samostatnosti rozpadá.

Britský premiér David Cameron během emotivního projevu v EdinburghuBritský premiér David Cameron během emotivního projevu v Edinburghu | CTK/AP/Andrew MilliganBritský premiér David Cameron během emotivního projevu v Edinburghu

Londýn v posledních dnech Edinburghu nabídl rozšíření autonomie v oblasti daní, veřejných výdajů a sociální politiky. Lídři největších britských stran dnes ujišťovali, že návrh nevznikl jen jako odpověď na nepříznivé výsledky průzkumů. Podle Clegga o něm politici jednali několik měsíců, až nyní ale dospěli ke shodě na časovém rozvrhu jeho zavádění.

Edinburgh se by podle něj měl do konce října s Londýnem dohodnout na předání dalších pravomocí, následovat bude jednání novém zákoně o Skotsku. Ten by prošel prvním čtením v parlamentu v lednu příštího roku a finální hlasování by proběhlo na začátku května ihned po britských parlamentních volbách.

Ve skotském referendu lidé budou odpovídat na otázku: Mělo by být Skotsko nezávislou zemí? Pokud by zastánci nezávislosti zvítězili, následovala by asi hlavně jednání o budoucí měně, rozdělení státního dluhu, severomořských zásob ropy a plynu a o britských jaderných ponorkách, které se nacházejí právě na základnách ve Skotsku. Nezávislost by pak vstoupila v platnost pravděpodobně 24. března 2016.

Skoti můžou